שתף קטע נבחר

כוכב הקריקט בדרך לניצחון, יריביו: הבחירות זויפו

סערה בפקיסטן: ספורטאי-העל לשעבר אימראן חאן, פלייבוי לונדוני שהתקרב לאיסלאם, צועד בדרך הבטוחה לניצחון בבחירות – בסיוע הצבא. פרסום התוצאות המלאות נדחה בגלל "כשלים טכניים", יריביו מסרבים להכיר בניצחונו: "זו הונאה מוחלטת". ברקע: שמועות על בגידות וסמים קשים

כוכב הקריקט לשעבר אימראן חאן הולך ומתקרב לניצחון גדול בבחירות בפקיסטן, שיהפוך אותו לראש הממשלה – התפקיד שעליו חלם במשך יותר משני עשורים. נכון לשעות הצהריים (יום ה') נספרו מחצית מהקולות בבחירות שנערכו אתמול, ומפלגת "תחריק א-אינסאף" (PTI, התנועה הפקיסטנית לצדק) שבראשה עומד חאן מובילה ביתרון גדול. ניצחונו המסתמן של חאן בא כשברקע טענות קשות של יריביו על זיופים ועל כך שהבחירות היו לא הוגנות.

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

פקיסטן בחירות אימראן חאן (צילום: AFP)
אימראן חאן. שמועות על ילדים מחוץ לנישואים ונטיות מיניות(צילום: AFP)

אף שהתוצאות המלאות של הבחירות טרם פורסמו, בצהריים הכריז חאן על ניצחונו והבטיח שמעתה תהיה פקיסטן חדשה. "תודה לאל, ניצחנו, ואם אללה ירצה – נשמש דוגמה", אמר. חאן ניצל את נאום הניצחון שלו כדי להושיט יד להודו, יריבתה הגדולה של פקיסטן, ולומר ששתי המדינות צריכות לפתור סביב שולחן המשא ומתן את הסכסוך ביניהן על חבל קשמיר.

 

תוצאות הבחירות היו אמורות להתפרסם כבר אתמול בלילה אך פרסומן נדחה, ומזכיר ועדת הבחירות טען כי העיכוב נגרם מבעיות טכניות. לדבריו ועדת הבחירות הייתה אמורה לקבל נתוני הצבעה באמצעים אלקטרוניים, אך בשל תקלות נעשה מעבר לספירה ידנית. "אין כאן שום קונספירציה", טען. יו"ר ועדת הבחירות מוחמד רזא אמר כי הבחירות היו הוגנות ושקופות ב-100%, אך הודה כי הוא אינו יודע מתי יתפרסמו התוצאות המלאות.

 

אחרי ספירת 48% מהקולות הסתמן כי מפלגתו של אימראן חאן תחזיק מ-113 מ-272 המושבים בפרלמנט, ואילו יריבתו הגדולה בבחירות, מפלגתו של ראש הממשלה לשעבר נוואז שריף, "הליגה המוסלמית", תחזיק ב-64 מושבים. מפלגתו של בילוואל בוטו, בנה של ראש הממשלה בנזיר בוטו שנרצחה בשנת 2007, זוכה לפי הנתונים האלה ב-42 מושבים.

פקיסטן בחירות שהבז שריף (צילום: AP)
חאן, שהבז שריף ובוטו, ראשי המחנות הפוליטיים הגדולים. "פגיעה במנדט של העם"(צילום: AP)

עוד לפני הכרזת הניצחון של חאן מיהר דובר המפלגה שלו לצייץ בטוויטר: "ברכות למדינה על לידתה של פקיסטן חדשה! ראש הממשלה אימראן חאן!". כדי להקים ממשלה לבדו יזדקק חאן ל-137 מושבים, והוא לא צפוי להשיג אותם, אבל אם אכן ישיג מספר גדול מאוד של מושבים כמו זה שמסתמן לו, הוא אינו אמור להתקשות למצוא שותפים קואליציוניים בקרב המפלגות הקטנות והמועמדים העצמאיים שהתמודדו בבחירות.

 

ערב הבחירות הורשע ראש הממשלה לשעבר נוואז שריף בשחיתות, חזר לפקיסטן – ונעצר. מפלגתו טוענת כי הממסד הצבאי, ששלט במדינה במשך רוב שנות קיומה וקרע התגלע בינו לבין שריף, רוצה בניצחונו של אימראן חאן ולכן קידם את מועמדותו לאורך קמפיין הבחירות באמצעים בלתי הוגנים, כולל איומים על יריביו.

פקיסטן בחירות  (צילום: AFP)
מצביעות בתור לקלפי. "מלחמה באליטה הפוליטית הישנה"(צילום: AFP)

אחיו של נוואז שריף, שהבז שריף, מחליף אותו בראשות המפלגה בינתיים, והלילה דחה את התוצאות שפורסמו: "זו הונאה מוחלטת. הבוטות שבה פגעו במנדט של העם בלתי נסבלת. זה זעזוע גדול לתהליך הדמוקרטי של פקיסטן". האופוזיציה טוענת בין השאר כי פקחים מטעמה אולצו לעזוב חלק מהקלפיות במהלך ספירת הקולות. שרי רחמן, חברת פרלמנט מטעם מפלגתו של בוטו, אמרה: "זה פעמון אזהרה של איום חמור. כל הבחירות האלה עלולות להיות ריקות מתוכן".

 

אימראן חאן נכנס לפוליטיקה הפקיסטנית בשנות ה-90, אבל רק בתחילת העשור הנוכחי הפך לכוח פוליטי משמעותי. במרוצת השנים הוא הצליח להיפטר מתדמית הפלייבוי שדבקה בו מאז הימים שבהם נהג לבלות במועדוני הלילה של לונדון, ובתפנית חדה-משהו אימץ לו תדמית שמרנית וקנאית יותר. חאן מציג את עצמו כלוחם בשחיתות וכמי שנאבק באליטה הפוליטית הישנה, והבטיח להפוך את פקיסטן הענייה – ביתם של 208 מיליון תושבים, רובם מוסלמים – ל"מדינת רווחה איסלאמית". יותר מ-40% מהפקיסטנים הם חסרי השכלה שאינם יודעים קרוא וכתוב, וחאן הבטיח שאם ייבחר לראש הממשלה ייצור 10 מיליון משרות חדשות ויקים בתי חולים ובתי ספר "ברמה עולמית".

אימראן חאן ב 1992 (צילום: AP)
אימראן חאן עם דגל פקיסטן בימיו ככוכב קריקט גדול(צילום: AP)

"אנחנו מתמודדים עם מאפיה", אמר חאן בן ה-65 בעצרת שקיים לאחרונה בעיר קראצ'י. "זו מאפיה שעשתה כסף במדינה הזו, העבירה אותו לחו"ל וקברה את המדינה בחובות". החודש הצהיר חאן כי הוא "די בטוח" שינצח ויהפוך לראש הממשלה, ולדבריו כשיעלה לשלטון יילחם בשחיתות ובעוני בעזרת מודל דומה לזה של סין, בעלת בריתה הקרובה ביותר של פקיסטן.

 

חאן, בוגר אוניברסיטת אוקספורד, זכור בפקיסטן כקפטן של נבחרת הקריקט הלאומית שזכתה בגביע העולם ב-1992. את מפלגתו הוא הקים לפני יותר מ-20 שנה, אבל רק כעת הוא יכול להרגיש שהבשילו התנאים לניצחונו. את נאומיו הוא עדיין מתבל בהתייחסויות לעולם הקריקט, אלא שכעת הוא פונה גם לבו של המחנה הדתי השמרני.

פקיסטן בחירות  (צילום: AFP)
התוצאות היו אמורות להגיע בלילה, אבל מתעכבות. בקלפי בפקיסטן(צילום: AFP)

חאן נישא בפברואר השנה בפעם השלישית. רעייתו החדשה היא בושרה מנקה, מדריכה רוחנית במסדר מוסלמי-סופי, ולדבריו את פניה ראה רק אחרי הנישואים. לאחרונה סיפר שכשהסירה סוף סוף את הרעלה, הוא לא התאכזב. יש לה חמישה ילדים, וכשהשניים הכירו היא הייתה עדיין נשואה.

 

רק לאחרונה הואשם חאן על-ידי אשתו השנייה בספר שפרסמה כי בגד בה, השתמש בסמים קשים והביא לעולם לפחות חמישה ילדים מחוץ לנישואים, חלקם עם נשים הודיות. היא טענה גם כי הוא דו-מיני, טְענה שעלולה להיות נפיצה למדי בפקיסטן השמרנית. בעקבות הדברים אמר חאן: "עשיתי כמה טעויות בחיי, אבל הנישואים לאשתי השנייה היו הטעות הגדולה מכולן". אשתו הראשונה של חאן הייתה ימימה גולדסמית', בריטית ממוצא יהודי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אימראן חאן בעצרת בחירות. "סמים ובגידות"
צילום: AFP
מומלצים