שתף קטע נבחר

מחקר: הקשר בין הנייד שלכם להפרעות קשב של הילדים

על פי מחקר של "מכבי שירותי בריאות", 83% מההורים מתעסקים בנייד אפילו בזמן שהם לוקחים את הצאצאים לבדיקה במכון להתפתחות הילד. המשמעות: סיכון מוגבר להפרעות קשב וריכוז ובעיות התפתחות. עורך המחקר: "אני מפציר בהורים לכבות את הניידים כשהם עם הילדים"

אנחנו מנהלים באמצעותו את הקשר עם העולם החיצון, מבלים איתו הרבה יותר מאשר עם בני הזוג שלנו, ולא מסוגלים להסתדר אפילו רגע בלעדיו. מחקר חדש מצא שרוב גדול של ההורים מתעסקים בטלפון הסלולרי שלהם אפילו בזמן שהילדים שלהם מקבלים טיפול במרפאה להתפתחות הילד.

 

לעיסוק המוגזם בטלפון הנייד עלול להיות מחיר יקר: חוקרים מעריכים שהתמקדות בטלפון גורמת להפרעות בתקשורת ועלולה להביא לפגיעה של ממש בהתפתחות הילדים ולתופעות כמו הפרעת קשב וריכוז והפרעות התנהגות.

  

מפספסים הזדמנויות לתקשורת עם הילדים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מפספסים הזדמנויות לתקשורת עם הילדים(צילום: shutterstock)

במכבי שירותי בריאות החליטו לבחון את הקשר בין העלייה באבחונים בהפרעות קשב והתנהגות לבין השימוש של ההורים בטלפון סלולרי. לשם כך בחנו החוקרים - בראשותו של ד"ר מיכאל דוידוביץ', מומחה בנוירולוגיית ילדים וחוקר במכון מכבי ומוריס קאהן למחקר וחדשנות - את התנהגות ההורים בזמן המתנה לבדיקה במכון להתפתחות הילד, במהלך הבדיקה עצמה ובזמן הטיפול בילד אצל הרופא.

 

קראו עוד:

השעה שהילדים צריכים ללכת לישון בחופש

גרושים - האם אפשר לעבור דירה לעיר אחרת?

פחד משתק: כשהחרדה משתלטת על הילדים

 

המחקר הקיף 111 מקרים של ילדים שהגיעו עם הוריהם לבדיקה במכונים להתפתחות הילד, כאשר להורים נמסר כי הוא מבקש לבדוק את הקשר שלהם עם הילד. החוקרים ערכו תצפית על ההורים - מבלי שאלה ידעו מה מטרת המחקר - גם בחדר ההמתנה וגם בחדר הטיפולים.

 

התוצאות היו דרמטיות: שני שליש מההורים היו עסוקים בטלפון נייד ופיספסו הזדמנויות לתקשורת חיונית עם הילד. 83% מההורים השיבו לשיחות או הודעות בטלפון בזמן ההמתנה מחוץ לחדר הרופא כשהילד איתם, ו-30% מהם עשו זאת ביותר ממחצית זמן ההמתנה עם הילד.

 

הורים, ילדים וניידים:

 

 

התמכרות של ממש

"בשני העשורים האחרונים אנו עדים לעלייה משמעותית ביותר באבחוני אוטיזם, הפרעות קשב והפרעות שפה", אומר ד"ר דוידוביץ'. "אנו מנסים להבין מה הגורם לעלייה דרמטית זו, שכן גנטיקה לא משתנה בעשר או בעשרים שנה, ולכן סביר שהשינוי הוא שינוי סביבתי".

  

לדבריו, הגורם שהשתנה דרמטית בשני העשורים האחרונים הוא השימוש בטלפון הנייד. "הטלפון הנייד הפך לחלק בלתי נפרד מאיתנו, ונראה כי זוהי התמכרות של ממש. הצורך להעיף מבט בנייד באופן תדיר, גם בזמנים מאוד לא מתאימים כמו בזמן בדיקה התפתחותית אצל נוירולוג ילדים, הוא בלתי נשלט".

 

מחקרים בעבר מצאו כי שימוש בטלפונים ניידים על ידי ההורים מפחית את יכולת התקשורת עם הילדים, בייחוד בגילים צעירים. ההשערה היא כי הפגיעה בקשב המשותף (להורים ולילד) גורמת לנזקים לטווח ארוך בהתפתחות הילד. קשב משותף חיוני להתפתחות השפה והתקשורת ומבוסס על תשומת לב משותפת של ההורה וילדו לפרטים בסביבה.

 

נייד (צילום: shutterstock)
"חייבים" להציץ כל רגע (צילום: shutterstock)

זיהום סביבתי

"הורה יכול להסתכל בטלפון הנייד מאות פעמים ביום, וברגע שהוא עסוק בנייד והילד מבקש את תשומת ליבו, הוא מפספס את המסר הזה וכאילו לא קיים עבור הילד", מסביר ד"ר דוידוביץ'. "ילד עם התפתחות תקינה יעשה הכל כדי שההורה ישים לב אליו. מצד שני, עם הזמן ילדים עלולים להפחית את הניסיונות לתקשר. אם המצב מתמשך וקורה שוב ושוב זה עלול לגרום לפגיעה משמעותית ביכולות התקשורת ולהתפתחות אפשרית של הפרעות קשב, בעיות בשפה ובעיות תקשורת".

 

החוקרים משתמשים במחקר במונח "זיהום סביבתי" שגורמים הניידים להתפתחות הילדים. "זיהום סביבתי זה זיהום שלא פשוט למדוד אותו בהשוואה לזיהום אוויר או מדדים מדעיים אחרים", אומר ד"ר דוידוביץ'. "אני רואה את זה יום יום במרפאות - הורים שאפילו כשהם בחדר ההמתנה או בזמן הבדיקה מפספסים ניסיונות לתקשורת מצד הילד כי הם עסוקים בנייד. אני מפציר בהורים בכל ביקור - כשאתם עם הילדים כבו את הניידים".

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

איגוד רופאי הילדים באמריקה כבר המליץ שלא לחשוף את הילדים למסכים בגיל הצעיר. אבל עכשיו החוקרים מפצירים בהורים להקדיש תשומת לב גם לשימוש שהם עושים במסכים שלהם.

 

"אפילו בזמנים אינטימיים של האכלת תינוק או טיול בעגלה, ההורים עסוקים בניידים ומפספסים הזדמנויות רבות לתקשורת עם התינוק", מסכם ד"ר דוידוביץ'. "הסמארטפון הוא חלק מחיינו, אך שימו בצד את הנייד כאשר אתם נמצאים באינטראקציה עם ילדכם. יהיה לכם מספיק זמן לענות על הודעות ולצפות בסרטונים כאשר הוא ישן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הפגיעה בקשב המשותף גורמת לנזקים
צילום: shutterstock
מומלצים