שתף קטע נבחר

 

זה סופו של כל בלון

חוגגים בר מצווה, יום הולדת או טקס סיום לימודים? נסו לא להפריח בלונים לאוויר מרוב שמחה, כי המסיבה שלכם עלולה לפגוע בציפורים, צבי ים ודולפינים ולגרום להם למוות איטי וכואב. "כשהבלונים מגיעים לים אנחנו רואים מקרים של בעלי חיים שבולעים אותם, והם נשארים במים כפסולת", אומרים ברשות הטבע והגנים

 

 

טרור בלוני התבערה מעזה גרם לנזקים קשים לשטחים חקלאיים ופתוחים ולשמורות הטבע בדרום, גרם לנו לשכוח לרגע שבלונים הם בדרך כלל דבר נחמד וחגיגי. 

 

בימים כתיקונם, הפרחות המוניות של בלונים הן פעמים רבות מרכיב מרכזי באירועים משמחים כמו חתונות, טקסי בר ובת מצווה וסיום לימודים.

 

קולאז' של דולפין, בלוני הליום וצב ים חום (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

עם זאת, כשעשרות בלונים צבעוניים מתרוממים בקלילות אל עבר השמיים לנגד עינינו, אנחנו רואים רק חלק מהתמונה: הבלונים הללו מוצאים את דרכם אל הקרקע ואל מקורות המים, שם הם מזהמים את הסביבה ועלולים אף לגרום למותם של בעלי חיים ימיים ויבשתיים. 

 

 

כשבלון מגיע לגובה של כמה קילומטרים, שם האוויר דליל, לחץ האוויר שבסביבתו נמוך משמעותית מלחץ ההליום שבתוכו, ולכן ההליום שואף להשוות את הלחצים ולצאת מן הבלון – מה שגורם לבלון להתפוצץ. או אז, שאריות הבלונים צונחות לקרקע ומצטברות בסביבה בכמויות גדולות.

 

אישה עם בלוני הליום בנמל ת
(צילום: shutterstock)

 

באחד מהחופים במדינת וירג'יניה שבארצות הברית שנסקרו במסגרת מחקר שיראה אור בקרוב על ידי עמותת "Clean Virginia Waterways" השייכת לאוניברסיטת לונגווד שבווירג'יניה, מצאו החוקרים פסולת בלונים בצפיפות של 170 פריטים לכל קילומטר של חוף.

 

60 אחוז מתוך פסולת הבלונים שנמצאה במחקר אותרה באזורים הגבוהים ביותר של החוף, שמהווים אתרי קינון לצבים ולציפורים. במסגרת ימי הניקיון השנתיים שערכה עמותת "Ocean Conservancy" בין השנים 2016-2008, נמצאו במצטבר מעל 630 אלף בלונים ברחבי העולם – כלומר עשרות אלפי בלונים בכל פעם.  

 

אישה עם בלונים בחוף הים (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

הנפגעים העיקריים מהתופעה הם בעלי החיים הימיים. כששאריות הבלונים מגיעות לנחלים, לאגמים ולחופים הן צפות, וקצוותיהם הגרוסים דומים פעמים רבות לזרועות דקות רבות, מה שעלול לגרום לבעלי חיים לחשוב שמדובר ביצורים שמהם הם ניזונים, כגון מדוזות. כשבעלי החיים האלה, ביניהם צבי ים, דגים ודולפינים, וכן חיות יבשתיות כמו ציפורים, אוכלים את הבלונים, הם עלולים להיתקע במערכת העיכול שלהם, לחסום אותה ולמנוע ממנה לתפקד, מה שמוביל למוות אטי וכואב ברעב.

 

צב ים חום (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

הסרטים שמחוברים בדרך כלל לקצה הבלון מהווים גם הם סכנה חמורה עבור בעלי חיים, משום שהם מסתבכים פעמים רבות בעצים, בשיחים ובחוטי חשמל. ציפורים רבות נפצעות כשמקורן או כנפיהן מסתבכים בסרטים. במקרים רבים, ציפורים נתקעות בסבך הסרטים ללא אפשרות להימלט, לזוז או לאכול, ואף נחנקות בגללם למוות.

 

מעבר לכך, הבלונים המשומשים הם פשוט פסולת, שמלכלכת את הסביבה. גם בלונים שמשווקים כ"מתכלים" מתפרקים רק כעבור שנים רבות. ברחבי העולם עולה בשנים האחרונות המודעות לסכנות הפרחות הבלונים. עקב כך נחקקו חוקים המגבילים את התופעה במדינות שונות, ובראשן ארה"ב.

 

כך למשל, הפרחה של בלונים מרובים נאסרה בחוק במדינות קונטיקט, פלורידה, וירג'יניה וטנסי. מקומות כמו ננטקט שבמסצ'וסטס, אף הוציאו לחלוטין מחוץ לחוק את מכירתם של בלונים שמנופחים על ידי הליום וגזים דומים.

 

מטיילות בטיילת בזכרון יעקב עם בלונים (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

בישראל, מיותר לציין, לא קיימת שום מגבלה כזאת. "המזל בישראל הוא שהרוחות הן בדרך כלל מערביות, כלומר הן נושבות מהים ליבשה, ולכן בלונים מגיעים למים רק כשנושבות רוחות מזרחיות", מסבירה ד"ר רותי יהל, אקולוגית ימית ברשות הטבע והגנים. אולם, תדירותן של רוחות מזרחיות, שנפוצות בעיקר אך לא רק בזמן חילופי עונות, עולה בשנים האחרונות. "כשהבלונים מגיעים לים אנחנו רואים מקרים של בעלי חיים שבולעים אותם, והם נשארים במים כפסולת", אומרת יהל.

 

דולפין באילת (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

 

מובן שלאנשים שמפריחים בלונים יש כוונות טובות, וברוב המקרים הם אינם מודעים לפגיעה שנגרמת לסביבה בעקבות פעולותיהם. "רוב האנשים שראיינו במסגרת המחקר אמרו שהם מעולם לא תהו לאן מגיעים הבלונים לאחר שהם הופרחו", אומרת קייטלין רג'יסטר, מנהלת עמותת "Clean Virginia Waterways". "אנשים צריכים להבין שלהפריח בלונים זה למעשה ללכלך".

 

“יש כל כך הרבה דרכים שבהן ניתן לחגוג מבלי ליצור פסולת", אומרת רג'יסטר. אפשרות אחת שהיא מציעה היא להחליף את הפרחת הבלונים בהפרחת בועות סבון, קטנות או גדולות, שבדומה לבלונים מרחפות לאוויר במפגן מרשים. אפשרות אחרת היא לארגן נטיעת עצים, פעילות שמשאירה חותם סביבתי חיובי בשטח לזמן רב.

 

שחף בחוף הים (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

רעיונות אחרים להוספת עניין וכיף לאירוע משמח כוללים בין השאר נגינה משותפת בכלים כמו דרבוקות או פעמונים, נפנוף בדגלים או שלטים רב-פעמיים, משחק עם עפיפונים או שבשבות, חלוקת מתנות קטנות לאורחים, כמו עציצים או שוקולדים, ועוד. "אלה פעילויות שאנשים ייהנו מהן, ושלא פוגעות בבעלי החיים ובסביבה", מסכמת רג'יסטר.

 

"זווית – סוכנות ידיעות למדע ולסביבה"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בלונים חיות בר
צילום: shutterstock
מומלצים