שתף קטע נבחר

מחקר ענק: ברית מילה עלולה להגביר סיכון למוות בעריסה

חוקרים בריטים מצאו כי תינוקות שעברו ברית מילה היו בסיכון גבוה יותר למוות בעריסה. החוקרים: "מדובר בניתוח הכי לא הכרחי בעולם שיש להימנע ממנו". ההמלצות: אם חייבים – להמתין עם הברית עד אחרי גיל 7. על אף ממצאי המחקר, שיעורי המוות בעריסה בישראל בקרב האוכלוסייה היהודית הם נמוכים מאוד

האם הטקס היהודי העתיק בעולם עלול לסכן את היילוד? מחקר חדש מגלה כי תינוקות זכרים שנימולו, בין אם בטקס יהודי או לא, נמצאים בסיכון גבוה יותר למוות בעריסה, ככל הנראה בשל סטרס כתוצאה מהפרוצדורה - כך מגלה המחקר שנערך על ידי ד"ר ערן אלחייק, חוקר ישראלי-אמריקאי וחוקרים מאוניברסיטת שפילד בבריטניה.

 

ההשערה של החוקרים הייתה שאירועים מעוררי סטרס מגבירים סיכון למוות בעריסה, ולצורך הבדיקה המחקרית נבדקו שני אירועים כאלה: לידה בטרם עת וברית מילה.

 

לדבריהם, סטרס זה מגביר את הסיכון לתופעת מוות בעריסה, ועלול להיגרם כתוצאה מדימום או מהכאב. לדעת החוקרים, זו הסיבה לכך שמוות בעריסה שכיח יותר בקרב בנים מאשר בנות. "ברית מילה, הניתוח הכי שכיח ובלתי הכרחי בעולם, הוא גורם סיכון למוות בעריסה", כך נכתב. הממצאים פורסמו בכתב העת bioRxiv.

 

החוקרים הבריטים ניתחו נתונים משיעורי ברית מילה בתינוקות בין השנים 1999 ל-2016 ב-15 ארצות ומעל 40 מדינות בארה"ב. המידע נאסף מהמרכז האמריקני לבקרת מחלות, כמו גם מארגונים שונים.

 

ברית מילה. לדברי החוקרים הסטרס והכאב עלולים לגרום לנזק (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ברית מילה. לדברי החוקרים הסטרס והכאב עלולים לגרום לנזק(צילום: shutterstock)

 

הממצאים הראו כי שיעורי המוות בעריסה היו נמוכים הרבה יותר במדינות בארה"ב שבהן ריכוז גבוה של היספנים, שאינם נוהגים למול את ילדיהם.

 

ב-22 מדינות אמריקניות שבהן נהוג לבצע מילה לבנים, שיעור מקרי המוות בעריסה היה גבוה יותר. הממצאים הראו כי תינוקות שנולדו בין השבועות 24 ל-27 להריון היו בסיכון גבוה פי 3 למות ממוות בעריסה, בהשוואה לתינוקות שעברו הריון מלא (כלומר נולדו סביב השבוע ה-40 להריון).

 

לדעת החוקרים, הסטרס שבו מצוי התינוק שעובר ברית מילה, הכולל כאב עז, דימומים או סיבוכים אחרים, עלול להיות גורם בהגברת הסיכון למוות בעריסה.

 

החוקרים קראו להימנע מברית מילה אלא אם כן היא נחוצה מבחינה רפואית, כמו במקרה של עורלה הדוקה מדי או מזוהמת. במקרה של העדפה לבצע ברית מילה, ממליצים החוקרים להמתין עם ביצועה עד שהילד מגיע לגיל 7 שנים לפחות.

 

על אף ממצאי המחקר, כדאי לסייג כי שיעורי המוות בעריסה בישראל בקרב האוכלוסייה היהודית הם נמוכים מאוד, ועד כה לא נמצא כל קשר בין ברית מילה או סיבוכיה לבין סיכון לתמותה מוקדמת. נוסף על כך, כמה מחקרים מהעבר הצביעו על כך שגברים שעברו ברית מילה נמצאים בסיכון נמוך יותר להידבקות במחלות מין.

 

אין סיבה ישירה למוות

מוות בעריסה נקבע על ידי קריטריון אחיד בעולם, שקובע כי לא נמצאה סיבה ישירה למותו של התינוק וכי הוא לא סבל ממחלות רקע ידועות, חום גבוה או סימני התעללות. עם זאת, ייתכן שנתיחות לאחר המוות בתינוקות שמתו בעריסתם היו מראות את קיומה של מחלת רקע כלשהי.

 

הסיבות לתסמונת אמנם אינן ידועות, אך עדויות שנאספו בשנים האחרונות גילו כי נקיטה של כמה פעולות הפחיתה באופן דרמטי את מספר מקרי המוות בעריסה בכל העולם. ועדיין, מדובר בסיבת המוות העיקרית בארצות הברית בקרב תינוקות עד גיל שנה.

 

כך תצמצמו את הסיכון למוות בעריסה:

 

 

ואלה ההנחיות למניעת מוות בעריסה

השכבה על הגב: ארגוני הבריאות בעולם ממליצים להשכיב את התינוק לישון על גבו, בעוד שבזמן ערות, ותחת השגחת ההורים, יש להשכיב אותו על הבטן במטרה לחזק את שרירי הגב.

 

מאז ההמלצה הזו הופחת במידה ניכרת מספר מקרי המוות בעריסה. אין להשכיב את התינוק לישון על הצד, מחשש שיתהפך אל בטנו. עם זאת, ההנחיות קובעות כי ההורים אינם צריכים להתעורר משנתם בלילה כדי להפוך את התינוק על גבו.

 

מזרן מתאים: על המזרן להיות קשיח במידה מתונה, השומרת את מנח השכיבה של התינוק על גבו.

 

מיטה ריקה: בשנים האחרונות נמצא כי הסיכון לתמותה גבוה בהרבה אצל תינוקות הישנים בסביבת עצמים, ובכלל זה בובות, דובי, כרית או שמיכה. ההנחיות קובעות כי על התינוק לשכב במיטתו על מזרן קשיח שריק מעצמים העלולים לחנוק אותו, או לחסום את נתיב הנשימה שלו.

 

מוצץ מגיל חודש: משרד הבריאות הישראלי גם ממליץ להורים לתת לתינוקות מוצץ במהלך השינה עד גיל שנה כאמצעי למניעת מוות בעריסה. ההחלטה התקבלה בעקבות מחקרים שהראו שכיחות מופחתת של מוות בעריסה אצל תינוקות שישנו עם מוצץ. יש להתחיל את השימוש במוצץ רק אחרי שההנקה קיימת ומוצלחת, משום שהשימוש בו מבלבל את הילד בהנקה.

 

הנקה : מחקרים הראו כי תינוקות שינקו חלב אם היו בסיכון מופחת למוות בעריסה. ההמלצה היא להמשיך בהנקה למשך ששת החודשים הראשונים לחיי התינוק לפחות.

 

אל תעשנו: העישון במהלך ההריון ולאחר הלידה מגביר את שכיחות מקרי המוות בעריסה. בתוך כך, חשוב לזכור כי בקרב הורים מעשנים גדל הסיכון למוות בעריסה אצל התינוק.

 

גם אם אינכם מעשנים בקרבתו של התינוק, רעלני הסיגריה נספגים בשיערכם, בבגדים ובחלל הפה ועוברים אל התינוק. לפיכך, עשו כל מאמץ להפסיק לעשן, לפחות בשנה הראשונה לחייו.

 

אין טעם במכשירי אזהרה: לא קיימת הוכחה כי אמצעי התראה שונים הנמכרים בשוק מצליחים להפחית את שכיחות מקרי המוות בעריסה.

 

ידעו גם את האחרים: ודאו כי שאר המטפלים בתינוק מכירים היטב את רשימת ההמלצות למניעת מוות בעריסה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ברית מילה. עלולה לסכן את התינוק
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים