נתניה: כרישה באורך 1.8 מ' נסחפה אל החוף
סוף עצוב לכרישה ממין סנפירתן שנמצאה ללא רוח חיים היום בחוף הארגמן בנתניה. לדברי עדי ברש, חוקרת כרישים ובטאים מאוניברסיטת חיפה, הכרישה הייתה ככל הנראה בהיריון והיא מעריכה כי נתפסה ע"י דייגים ושוחררה כמתחייב בחוק בחזרה לים. "כרישים נתפסים פעמים רבות כשלל לוואי ברשתות דיג ובמערכי קרסים", היא מציינת
הרוחצים בחוף הים בנתניה הופתעו לגלות היום (ב') כרישה ככל הנראה בהיריון שנסחפה ללא רוח מים אל החוף.
אחד הרוחצים שגילה את הפגר של הכרישה, סיפר כי במהלך הליכה בחוף הים, במרחק של כמה מאות מטרים מחוף הארגמן בנתניה גילה את בעל החיים הימי. "במים סמוך לחוף, כרישה צפה בין הגלים. מהר מאוד הבנתי שהיאה ללא רוח חיים".
בעקבות מציאת הכרישה הגיעו למקום סקרנים רבים על מנת לראותה מקרוב. למקום הוזעק פקח של רשות הטבע והגנים שפינה את הפגר.
עדי ברש, דוקטורנטית באוניברסיטת חיפה ומהמעבדה הימית באילת, חוקרת כרישים ובטאים בחנה את הצילומים לבקשת ynet. היא מעריכה כי מדובר בכריש ממין סנפירתן, אך יתכן ומדובר גם בכריש עפרורי. ההבדלים בין המינים הם קטנים מאוד ולעיתים ניתן לזהות את השוני באמצעות מבנה השיניים או בבדיקה גנטית.
להערכתה מדובר בנקבה הריונית באורך של כמטר ו-80 ס"מ לערך. "הקיץ היא התקופה בה הכרישים מגיעים לישראל ולא כפי שרבים סוברים שהם מגיעים במהלך החורף והם שוהים לרוב במים העמוקים בים בעומק של כ-50 מטר ומעלה", מסבירה ברש ל-ynet.
קשה לדעת כרגע את הסיבה שגרמה למותה של הכרישה אך ברשי מעריכה בזהירות כי "כרישים נתפסים פעמים רבות כשלל לוואי ברשתות דיג ובמערכי קרסים. אם הכרישה הייתה תפוסה זמן רב, היא עלולה למות".
כרישים נחשבים לערך טבע מוגן בישראל, שהדיג שלהם אסור בשמורות טבע ובאזורים מוגדרים בחוק. פקודת הדיג המקומית אוסרת כיום על דייגים בעלי רשיון חוקי לדוג בים התיכון צבי ים ודגים ממינים שונים, אך עם זאת עדיין מתבצע דיג לא חוקי של כרישים בישראל. בתחילת השנה הוקמה יחידה ימית ברשות הטבע והגנים אליה הועברו במסגרת הסכם משותף עם משרד החקלאות, סמכויות אכיפה ופיקוח של תקנות הדיג.
ברש מדגישה כי החוק אומר "שאם נתפס כריש, על הדייג לשחרר אותו בין אם הוא חי או מת. לכן נראה שהדייג פעל כחוק והחזיר את הכריש למים. לדעתי האישית, זאת דוקא הוכחה לכך שהדייגים מכירים את החוק ועובדים על פיו, לכן נראה יותר גוויות של דגי סחוס", היא מסכמת ומציינת כי למרות הצער על מותה של חיית הבר, איסוף פגרים של כרישים מתים מסייע לחוקרים לקבל מידע חשוב על בעלי החיים הימיים.
בעולם כיום מינים רבים של כרישים מצויים בסכנת הכחדה עקב ציד תעשייתי למטרות מאכל. למרבית הכרישים הטורפים יש תפקיד חשוב בשרשרת המזון הימית. הם ניזונים מחיות חלשות ופצועות, ממינים שונים בים, ומסייעים בשמירה על תפקוד המערכת האקולוגית הימית.
מחר (ג') תתבצע בדיקת CT לכרישה בבית הספר לווטרינריה ולאחר מכן, יבצעו חוקרי תחנת מוריס קאהן לחקר הים של אוניברסיטת חיפה נתיחה לאחר המוות כדי לגלות את הסיבה למותה של הכרישה.
ניתן לדווח על כרישים במצוקה או מתים למוקד הסביבה בטל' 3639* או בקבוצת הפייסבוק "הכרישים בישראל"