שתף קטע נבחר

אריה מליניאק

זרים למקצוע / מליניאק

הרעיון של המינהלת להקים ליגה לשחקנים בגילי 22-18 מגוחך, וההצעה לפצות את הקבוצות על ביטול ההקלות במס לזרים גרועה אפילו יותר. למה הן צריכות לקבל פרס על משהו שלא מגיע להן? וגם: כך מכבי ת"א תפסה גל על ההישג ההיסטורי של נבחרת העתודה

 

תקלה קרתה לשרת הספורט מירי רגב לא מזמן - נבחרת העתודה עד גיל 20 זכתה באליפות אירופה בכדורסל. שרת הספורט דווקא אוהבת נבחרות מנצחות, זו הזדמנות לתמונה עם מדליסטים, אבל ההצלחה של העתודה באה בטיימינג גרוע, בעיצומם של דיוני ועדת יוסי שרעבי. על פי הסימנים המוקדמים, הוועדה הולכת לדאוג למינהלת הליגה ולבעלי הקבוצות ולא לשחקנים, ששביתת המחאה שלהם הייתה הסיבה להקמתה.

 

שביתת השחקנים הישראלים בסוף העונה הרגילה פרצה במחאה על ההעדפות שניתנות לשחקנים זרים. לכולם ברור שהבעיה הגדולה ביותר היא ההנחה במס הכנסה שהמדינה נותנת במתנה לשחקנים זרים ומקפחת ופוגעת בישראלים. אין פלא שהליגה מוצפת בזרים. תוסיפו את מגפת המתאזרחים, שחלקם השיגו את מעמדם בדרכים שהשתיקה יפה להן, ותקבלו מצוקה קשה של השחקנים שגדלו ולמדו כדורסל בישראל. מספרם ואיכותם בירידה.

 

נבחרת העתודה כדורסל יובל זוסמן (באדיבות פיב
לא דואגים להם(באדיבות פיב"א)

 

את הבעיות האלה באה ועדת שרעבי לפתור, אבל עמדתה של שרת הספורט שמינתה אותה ידועה. בכנסת היא מקדמת את חוק הלאום, בספורט היא מקבלת כבוד ממכבי ת"א ודואגת למינהלת הליגה ולאינטרסים שלה, שפוגעים בשחקן הישראלי.

 

בינתיים מופצים רעיונות מגוחכים כמו זה של מינהלת הליגה, שמציעה להקים ליגה לשחקנים בגילי 18־22. למינהלת הליגה אין בכלל מנדט להקים ליגות נוספות, ואיגוד הכדורסל, שהצלחות העתודה נזקפות לזכותו, לא זקוק לעצות מהמינהלת. בשביל לקדם שחקנים בני 18־22 הם צריכים להתמודד מול שחקנים בוגרים ומול שניים-שלושה זרים, לא להכניס אותם לכלוב בו יתרוצצו עם בני גילם. מי המציא את השטות הזאת?

 

גיל בני ומירי רגב בנחיתת נבחרת העתודה (צילום: אורן אהרוני)
דואגת לאינטרסים של מכבי. רגב (צילום: אורן אהרוני)

 

הצעה מטופשת עוד יותר: לתת לקבוצות פיצוי כספי על "הנזק" שייגרם להן עקב ביטול ההקלות במס לזרים מהן הן נהנו עד היום. מדובר בהמשך הענקת בונוס לקבוצות שמעסיקות זרים, רק בדרך שונה. לקחת מיליונים מכספי הציבור ולתת אותם לקבוצות כפיצוי על משהו שלא היה מגיע להן מלכתחילה?

 

חשוב שכולם יבינו אחת ולתמיד: ההקלות ניתנות אמנם לשחקנים הזרים, אבל מאחר שהחוזים שלהם הם בנטו, הנהנות מההנחה במס הן הקבוצות ובעליהן שעליהם נופלת חובת המס. אם הדבר לא היה פוגע בשחקנים מקומיים, שיקבלו בעלי הקבוצות מיליארד שקל מהמדינה. אבל הליגה מוצפת בזרים מסובסדים, המדינה נותנת תמריץ להעסיק אותם והישראלים הולכים ופוחתים.

 

יש גם הצעה להרחיב את ליגת העל מ־12 ל־14 קבוצות. זה ייתן אמנם עוד מקומות עבודה למאמנים ולשחקנים, אבל גם זו הצעה לא רצינית. כי כמו שהישראלים לא יקבלו דקות בלי חוק רוסי ב־12 קבוצות, הם לא יקבלו דקות גם בשתי הקבוצות הנוספות.

 

דני אבדיה (צילום: עוז מועלם)
דני אבדיה. יקבל דקות בעונה הבאה?(צילום: עוז מועלם)

 

המדינה לא תדאג לילדים? הם יפסיקו לשחק

ההצלחה של העתודה עוררה בציבור התרגשות. אפשר היה לחוש אותה בשיחות רחוב ובתגובות ברשתות החברתיות. מזמן לא הורגשה תמיכה כזאת בכדורסל כחול-לבן. רוני בראון, לשעבר שר האוצר ויו"ר מועצת ההימורים, הציע לי לגלגל רעיון שחזר על עצמו מפי רבים שהעתודה תופיע כקבוצה בליגת העל. זה מסובך ליישום, אבל התרוממות הרוח גרמה ל-41 שחקני ומאמני נבחרות ישראל לדורותיהם לחתום על עצומת תמיכה בדרישות השחקנים, כדי להבטיח שעוד דור שחקנים לא יילך לאיבוד.

 

היוזמה באה מניצה, אשתו של כוכב העבר פיני חוזז. תוך מספר שעות הוקמה קבוצת ווטסאפ ספונטנית שתפסה תאוצה בקצב מסחרר. רשימת החותמים על המכתב לשרת הספורט הלכה והתארכה: איתמר מרזל, חנן קרן וגור בן־דוד, מאמן הנבחרת בשנות ה־70 אברהם חמו, תומר שטיינהאור, חיים זלוטיקמן, מאיר טפירו, שמעון אמסלם, אביגדור מוסקוביץ', אורי בן־ארי, אור גורן, מיקי ברקוביץ', מוטי ארואסטי, גור שלף, בועז ינאי, שוקי שוורץ... והרשימה ארוכה. אם היינו מחכים עד הבוקר, היו 100 חתימות לפחות.

 

לפני 30 ו־40 שנה שחקנים ישראלים בני 20־22 הובילו קבוצות, למרות ששיחקו אז זרים. קליף פונדקסטר, ניל וולק, בילי תומפסון, ג'ו דוסון, לבאן מרסר, מייק לארגי, לי ג'ונסון, קווין מגי, ארל וויליאמס, אנדרו קנדי, מייקל קרטר, ג'ינו בנקס - היו לא פחות טובים מהזרים שמשחקים כיום בליגת העל, אבל היו רק שניים בקבוצה. הם היו שחקני חיזוק שעזרו לישראלים להתקדם!

 

פייר ג'קסון אלכס טיוס מכבי תל אביב חימקי מוסקבה (צילום: אורן אהרוני)
פעם הזרים היו רק שחקני חיזוק (צילום: אורן אהרוני)

 

לאיש אין טענות נגד זרים, בתנאי שהמינון נכון. כולנו בעד יהודים שרוצים לשחק כדורסל בישראל. רבים שיחקו בנבחרת ישראל, וטל ברודי הוא חתן פרס ישראל. הטרגדיה היא ששחקנים שקיבלו אזרחותם ביושר מוכנסים לאותה קטגוריה של "מתאזרחים". הילדים של מארק בריסקר וג'ו דוסון משחקים בנבחרות. הם חיים פה והכל בסדר.

 

אם שחקן ייחשב לישראלי אחרי שישהה בישראל שלוש שנים, הליגה לא תוצף באזרחים פיקטיביים. כ־30 אלף ילדים ונערים משחקים כדורסל בליגות, ומספר דומה מתאמנים ולא משחקים. תוסיפו בני משפחה, ותקבלו מאות אלפים מעורבים, הורים שמשקיעים כסף, זמן ואנרגיה במאמנים אישיים, מאמני כושר ותזונאים. ומה צופן להם העתיד? חושך. אם המדינה לא תדאג לילדים שגדלו במחלקות הנוער בארץ, הם יפסיקו לשחק כדורסל. להם צריך לדאוג, ולשם כך קמה ועדת שרעבי, ולכן חובה לבטל את ההנחה המעוותת בשיעור המס שניתנת לקבוצות שמעסיקות זרים.

 

מה תרמו לכדורסל הישראלי ג'ונה בולדן (שלא נרשם אפילו בטופס המשחק בפלייאוף), סוני ווימס (שגורש לאחר שנכשל בבדיקת סמים), או אוסטין דיי ואלן אומיץ', שלא סיימו את העונה בירושלים? למה המדינה צריכה להשתתף ברבע משכרם?

 

ג'ונה בולדן במשחק (צילום: מאיר אוחיון)
ג'ונה בולדן. מה הוא תרם?(צילום: מאיר אוחיון)

 

הפרזנטורים החדשים של מכבי ת"א

עד לרגע זה מכבי ת"א לא חזרה בה מההכרזה על הקמת שתי קבוצות נפרדות ליורוליג ולליגה. בינתיים המועדון תפס גל על ההצלחה של נבחרת העתודה, כדי לקדם את מכירת המינויים. דווקא אוהדי מכבי ת"א הפנו את תשומת ליבי לפרסום

מכירת מינויים שבמרכזו תמונות של דני אבדיה ויובל זוסמן, שני כוכבי הזכייה האחרונה.

 

הקפטן לשעבר איתי שגב נמלט, גל מקל וגיא פניני גורשו, דגן יבזורי לא הצליח להתאושש עד היום, וכרם משעור שהגיע מהרצליה כ־MVP צפוי לחזור אליה מפורק לחתיכות. שמעון מזרחי נאבק ככל יכולתו להגדיל את מספר הזרים ולמנוע דיון בסוגיית המס. דייויד פדרמן נפגש עם נציג משרד האוצר בלי ידיעת הוועדה כדי למנוע בכל מחיר את ביטול ההקלות במס לשחקנים זרים. אבל כשצריך למכור למנויים "קבוצה ישראלית" - שמים תמונות של שני צעירים ישראלים, שאחד מהם רוצה לשחק העונה בקבוצה אחרת.

 

שחקנים ישראלים הם לא קישוט, צריך לדאוג להם!

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות פיב"א
שחקני העתודה
באדיבות פיב"א
מומלצים