שתף קטע נבחר

שטייניץ על אסדת הגז מול חוף דור: "לא מזיקה לבריאות או לסביבה"

על רקע המחאה הגוברת בנוגע להקמת האסדה במרחק של כ-10 קילומטרים מהחוף, אמר שר האנרגיה בריאיון לאולפן ynet: "חוות הדעת של כל המומחים הגדולים טוענת כי אין עם זה שום בעיה; האסדה תשפר את איכות האוויר"

 

 

 

שר האנרגיה יובל שטייניץ התייחס הבוקר (ג') בריאיון באולפן ynet למחאה נגד הקמת אסדת הגז כ-10 קילומטרים מול חוף דור, ואמר כי הוא אינו מוטרד מהקולות שמתנגדים למהלך: "אסדה דומה פועלת מול חופי אשקלון וצינור מגיע מאשקלון לבתי הזיקוק באשדוד כבר חמש שנים, ואין עם זה שום בעיה - סביבתית או בריאותית. זו גם חוות הדעת של המשרד להגנת הסביבה, הארגונים הסביבתיים הגדולים בישראל ורוב המומחים בעולם שעוסקים בנושא הזה".

  

  

לדבריו, "ההחלטה על הקמת האסדה הזו התקבלה ב-2014, עוד לפני תקופת כהונתי כשר אנרגיה. היא אושרה במספר בג"צים וב-2016 התחילו לתכנן את האסד;  בתחילת 2017 התחילו לבנות אותה ולנו כרגע יש אינטרס אחד ברור: לפתח את מערך הגז כדי שנוכל להחליף את הפחם המזהם, ההורג, בגז טבעי כחול לבן ונקי. זו התכנית שתעלה ביום ראשון בממשלה. הפחם מזהם פי כמה עשרות את האוויר שאנחנו נושמים מאשר גז טבעי. לכן, מדובר במהלך שישרת את כל אזרחי מדינת ישראל, שינשמו אוויר נקי וצלול".

 

האסדה המוקמת מול חוף דור (צילום: שומרי הבית)
האסדה המוקמת מול חוף דור(צילום: שומרי הבית)

בחודש נובמבר האחרון הגיע השר להגנת הסביבה זאב אלקין לשיחה עם המתנגדים להקמת אסדת גז, 10 ק"מ מול חוף דור השקט והפסטורלי. השר הזכיר להם את תחנת הכוח בחדרה, הנמצאים כמה קילומטרים דרומית משם: "אתם יודעים שהתחנה הפחמית פוגעת בבריאות שלכם, בוודאות. כאן אתם מפחדים ממשהו לא ידוע". אחד הפעילים אמר לשר: "לפחם כבר התרגלנו. כאן זה משהו חדש".

 

יובל שטייניץ באירוע הקשת קמפיין ההסברה של רשות המים (צילום: מוטי קמחי)
השר יובל שטייניץ(צילום: מוטי קמחי)

וזה למעשה עיקר הבעיה: חוסר הוודאות. "אני יכול לומר בשיא האחריות: הדבר הכי חשוב לתושבי האזור מבחינה בריאותית וסביבתית זה לחבר את האסדה כמה שיותר מהר ולסגור את התחנה הפחמית", אמר אלקין.

 

דבריו של השר להגנת הסביבה לא הצליחו לשנות את דעתם של הפעילים המקומיים נגד הקמת האסדה. בשבועות האחרונים הם העלו הילוך בפעולות המחאה שלהם נגד מה שהם רואים כאסון סביבתי ובריאותי ומפגע אסתטי.

 

הפגנה בכיכר הבימה בתל אביב נגד הרחקת אסדות הגז הטבעי (צילום: רננה שנהב)
(צילום: רננה שנהב)

בארגון "שומרי הבית", שמנהל את המאבק באסדת הגז, אומרים כי אין כל ספק שאסדה בקרבת החוף מהווה סכנת הרעלה ממשית לתושבי ישראל. "טענותינו מקבלות תימוכין ממומחים בעלי שם מישראל והעולם, אשר בחנו את הנושא לעומק והכינו דו"חות מקיפים שחלקם הוצגו אתמול למנכ"לי משרד האנרגיה והסביבה. ההמלצה היא חד משמעית - יש להרחיק את האסדה לעומק הים ולפתח את לוויתן כאסדה צפה, מעל פי הבאר. זו הטכנולוגיה המתקדמת והנפוצה ביותר בעולם כיום.

 

"אסדת תמר פולטת כיום הרבה יותר חומרים מסרטנים מאשר תחנות הכוח הפחמיות והרבה מעבר לתחזיות של נובל לגביה. אסדת לוויתן תזהם יותר שכן היא תטפל בכמות כפולה של גז ותהיה קרובה פי 2.5 לריכוזי אוכלוסייה".

 

בהתייחס לדבריו של שטייניץ על אלקין והתחנות הפחמיות, אמרו בארגון "שומרי הבית" כי "זהו נרטיב שקרי של משרדי הממשלה. לחברת החשמל אין כל הסכם עם שותפות לוויתן ואין כלל יחידות מונעות בגז בחדרה. השר אלקין אמר כי במידה ולא תיבננה התחנות המונעות בגז עד 2022, תיסגרנה היחידות הפחמיות בחדרה בכל מקרה, בזכות היתירות במשק החשמל. מדוע, אם כן, ממשלת ישראל לא פועלת כבר כעת לסגירת היחידות הללו ולחיסכון בחיי אזרחיה?"

 

ד״ר רויטל גולדשמיד, מהמרכז למחקר סביבתי חיפה, אמרה כי הסיבה היחידה להקמת האסדה במיקום הסמוך לחוף היא כסף. "אסדה קרובה תאפשר למדינת ישראל לגזור קופון על הגז מזיקוק קונדנסטים ומהקמת אזור תעשייה ימי. שני האחרונים עומדים לזהם את המים והאוויר במדינת ישראל ולהעלות את התחלואה בקרב הציבור באופן חסר תקדים. המודל הקיים כיום, אסדת תמר, מייצרת זיהום אוויר של מתכות כבדות וחומרים מסרטנים אשר נמצאו בדיגומים וניטורים עד אזור יבנה.

 

"רגולציה ישראלית אנמית לא תספיק לשמירה על חיי אדם בישראל. אנו דורשים את הרחקת המפגע הסביבתי תחלואתי הזה מהחוף ואת שינוי סדר העדיפויות הלאומי - קודם חיי אדם ואחרכך רווחים של טייקונים".

 

חנה קופרמן, יו"ר הפורום הישראלי לשמירה על החופים, אמרה: "שטייניץ מתעלם לחלוטין מהעובדה שבאסדות יופקו כמויות גדולות של קונדנסט- סוג של נפט קל - מזהם ונדיף ביותר. אושרו עבורו תשתיות ענק להובלה בצנרת, אחסון וזיקוק - בין נתניה למפרץ חיפה, העמק והגליל - תשתיות שיגדילו את הזיהום במפרץ חיפה במאות אחוזים ויהפכו מתחמים חדשים בחוף הכרמל, מגידו, עמק חפר ויישובים נוספים ברחבי הצפון למפרץ חיפה השני". 

 

החלופה הנכונה - אונייה

בתוך כך, מחקר חדש במרכז חיפה למחקרי מדיניות ואסטרטגיה ימית של אוניברסיטת חיפה, קובע כי החלופה הנכונה לטיפול וזיקוק הגז הטבעי הוא אונייה לטיפול ואחסון של גז וקונדנסט (FSPO) במרחק של כ-40 ק"מ מחופי ישראל. החלופה מהווה מענה המיטבי אל מול הסיכון של איומים ביטחוניים, תוך שקלול מגוון רחב של גורמים בהם מאפייני תשתיות האנרגיה, סוגי האיומים השונים, יכולת ההגנה, וחומרת הנזק האפשרי במקרה של פגיעה. המחקר הוזמן על ידי המועצה המקומית זכרון יעקב, במסגרת המאבק בהקמת האסדה בקרבת החוף.

 

"באופן כללי קל יותר להגן על מתקנים שקרובים לחוף מאשר על מתקנים מרוחקים מפני איומים ביטחוניים. עם-זאת, בעת גיבוש מדיניות למיקום תשתיות אנרגיה ימיות יש להביא בחשבון גורמים רבים נוספים כדוגמת שימוש ביכולות הגנה רכות שבאפשרותן לצמצם ואף למנוע את הפגיעה בתשתיות אלו, את תוחלת הנזק במקרה והאיום התממש, וכן את היכולת לחזור ולתפקד מהר ככל הניתן - ובכך לשמר את הביטחון האנרגטי של ישראל. בהתאם, חיוני כי מדינת ישראל תפתח אסטרטגיה ימית כוללת הנשענת על ראיה רב-תחומית וארוכת טווח", אמר ניר זרחי, שערך את המחקר.

 

במחקר עולה בין השאר כי פגיעה באונייה במרחק זה מהחוף, תביא לכך שהחומרים המזהמים יגיעו לאזור לבנון, סוריה ואף טורקיה, עובדה שעשויה להפחית את המוטיבציה לפגיעה כזו.

הפגנה בכיכר הבימה בתל אביב נגד הרחקת אסדות הגז הטבעי (צילום: רננה שנהב)
(צילום: רננה שנהב)

אסדת לווייתן ()

אסדה במחלוקת

אז מהי אותה אסדת גז שתושבי חוף הכרמל והסביבה מתנגדים בנחרצות להקים אותה כ-10 ק"מ מחוף דור? האסדה, שאותה מקימה חברת נובל אנרג'י בימים אלה ביוסטון, צפויה לטפל בגז המצוי במאגר "לווייתן". כאמור, היא תמוקם כ- 10 ק"מ מהחוף בשטחי המים הטריטוריאליים של ישראל.

 

במקור היא הייתה אמורה לקום בעומק הים, 120 ק"מ מהחוף. מנהל התכנון החליט לקרב את האסדה לחוף בעקבות שיקולים ביטחוניים. המועצה הארצית לתכנון ולבניה אישרה את מיקומה הנוכחי של האסדה. אגב, האסדה המטפלת בגז ממאגר "תמר", לשם השוואה, ממוקמת יותר מ-20 ק"מ מערבית לחופי אשקלון. האסדה הוקמה ללא תסקיר השפעה על הסביבה, בשל היותה מחוץ למים הטריטוריאליים של ישראל.

 

בתוכנית המקורית של נובל אנרג'י ושותפיה, אסדת תמר הייתה אמורה להיות מתקן טיפול יבשתי באזור חוף דור. התושבים התנגדו, התוכניות התעכבו והיזמים החליטו ב-2010 להקים את האסדה מול חופי דרום הארץ. שורשי ההתנגדות של התושבים נעוצים, בין היתר, בהתנהלות של חברת הגז באסדת תמר. גם בשיחה עם גורמים במשרד להגנת הסביבה הם יודו שתהליך ההקמה של האסדה הדרומית נעשה בהילוך מהיר, מהיר מדי עבור הרגולטור. מפני שתמר לא נמצאת במים הטריטוריאליים של ישראל היא לא נזקקה להיתרים - בעוד שבלווייתן המצב שונה לגמרי.

 

בינתיים, התושבים באזור חוף דור ניסו את מזלם בבג"ץ ללא הצלחה, וכעת הם מחריפים את הטון: הפגנות, משטי מחאה וכעת גם עיר אוהלים על החוף.

 

ביני זומר הוא הפנים של נובל אנרג'י בישראל. זומר, סגן נשיא לעניינים אזוריים בחברה, הספיק לעבור את מאבק מתווה הגז, ולדבריו האסדה מול חוף דור היא עובדה מוגמרת. "זה לא מאבק של ירוקים, אלא תושבים ביחס לאזור שלהם". ייתכן שהחשש הכי גדול של החברה האמריקנית הוא שהמאבק "הירוק" יסחוף אחריו את הציבור, בדומה למאבק על מתווה הגז.

 

"יש פה רגולטור שלא עושה לנו חיים קלים. כאזרח אני מאוד מעריך את זה. אני חושב שהרגולטורים פה דואגים לציבור. בכל המשרדים", אומר זומר.

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שומרי הבית
האסדה מול חוף דור
צילום: שומרי הבית
מומלצים