שתף קטע נבחר

הכנה להנקה לפני הלידה

נשים מתכוננות לכל רגע בלידה וחושבות שההנקה תסתדר באופן טבעי, אך הן מגלות שלא תמיד הכול זורם. איך בכל זאת כדאי להתכונן מראש? לרגל שבוע המודעות להנקה - כל מה שחשוב לדעת

כבר מתחילת ההיריון אנחנו מתכוננות לרגע הלידה, חושבות איפה נרצה ללדת, בונות את תכנית הלידה שלנו, חוששות האם יכאב ואיך נרגיש, נרצה ביות מלא או לא, מתייעצות בקבוצות בפייסבוק ונרשמות לקורס הכנה ללידה. זה כאילו שאנו מתכוננות לרגע הלידה ושמות בצד את העובדה שרגע אחרי הלידה, אנו מתחילות מסע חדש ומופלא.

 

למסע החדש והמופלא הזה כדאי להתכונן מראש, בעיקר אם החלטת שאת רוצה לנסות להניק, וגם אם החלטת שאת מעדיפה שלא. כדאי להתכונן לזה מראש כדי לדעת למה לצפות, כדי לדעת מה לעשות בשביל למנוע קשיים, כדי לדעת מה הדברים שעלולים לקרות. לכולנו הרבה יותר קל כשיש תיאום ציפיות. חשוב גם לדעת, שאם בהתחלה זה לא הולך, כי את עייפה, כי יש מצב רפואי שמחייב הפרדה או כי זה לא מצליח מכל סיבה שהיא, יש מה לעשות כדי לשמר את האפשרות הזו לאחר כך.

 

טכניקה נלמדת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
טכניקה נלמדת(צילום: shutterstock)

הנקה היא אמנם דבר טבעי, אך עדיין זו טכניקה נלמדת - גם עבורך וגם עבור תינוקך, ולפעמים לוקח זמן עד שעולים על הגל. הכנה מוקדמת להנקה מציידת אותך בכלים שתוכלי להשתמש בהם בזמן אמת. גם אם בדיוק ברגע שתצטרכי לא תהיה לידך יועצת הנקה, אמא שלך או אחותך, כדי לומר לך מה כדאי לעשות ואיך נכון לעשות את זה, אבל יהיה לך ארגז כלים.

 

אז מה אפשר ללמוד בהכנה להנקה או מה יש לנו לומר על המיתוסים הבאים, שלצערנו יולדות טריות עדיין נתקלות בהם:

 

"האם ב-24 השעות הראשונות הם צריכים לאכול?"

כדאי מאוד להאכיל את תינוקך כבר בשעה הראשונה שאחרי הלידה, כמובן שאם המצב הרפואי של שניכם מאפשר זאת. במידה והנקה ישירות לא מתאפשרת מכל סיבה שהיא, ואם ביכולתך - כדאי לשאוב חלב בעזרת סחיטה ידנית ולהאכיל את התינוק. מחקרים הראו שנשים ששאבו חלב בשעה הראשונה לאחר הלידה, נהנו משפע רב יותר של חלב בהמשך ההנקה.

 

כך תבחרי משאבת חלב:

 

 

"בימים הראשונים עדיין אין חלב, אז כדאי לתת השלמה של תמ"ל?" 

ביומיים-שלושה הראשונים הגוף מייצר קולוסטרום (הנוזל הצהבהב הסמיך) והוא מכיל את כל הנוגדנים החיסוניים שלך המותאמים בדיוק לתינוק. זה בדיוק בנפח שהוא צריך. הוא צריך מקסימום עשרה מ"ל לכל ארוחה ביממה הראשונה.

 

"צריך להאכיל כל שלוש שעות?"

כדאי להאכיל את התינוק לפחות כל שלוש שעות, ובעיקר כדאי להאכיל אותו לפי דרישה. אם התינוק מראה סימני רעב ראשונים, גם אם עברה רק שעה וחצי מאז שהחל לאכול בפעם האחרונה, אפשר להציע לו הנקה נוספת (או אם מאכילים בדרך אחרת). חשוב לשים לב שיש לפחות שמונה ארוחות ביממה, כלומר לא לפתוח פערים של יותר משלוש שעות מתחילת הנקה ועד תחילת ההנקה הבאה.

 

"סימני רעב זה כשהוא בוכה"?

סימני רעב ראשונים זו הדרך של התינוק לתקשר לעולם שהוא מוכן לארוחה - הוא ילקק את השפתיים, יזיז את הראש לצדדים, ינסה ללקק את אגרופו. כדאי להניק את התינוק ברגע שהוא מראה סימנים אלו, ולא לחכות שהסימנים יהפכו לבכי.

 

אולי הוא רעב? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אולי הוא רעב?(צילום: shutterstock)

"לכל הנשים כואב בתחילת ההנקה?"

נשים רבות חוות כאבים, יחד עם זאת, ברוב המקרים, אפשר למנוע את הכאבים בעזרת דיוק הטכניקה - להקפיד על התנוחה וכן על ההצמדות של התינוק. כדאי לעבוד על הטכניקה כבר מההנקה הראשונה. על אף זאת, ביומיים הראשונים עלולה להיות רגישות יתרה בפטמות, זאת בגלל השינויים ההורמונליים.

 

"אפשר למנוע גודש?"

כמובן. גודש אינו מהלך תקין של ההנקה. גודש מצביע על כך שלא היה פינוי מספק מהשדיים. במידה והתינוק מפנה את השד ביעילות, או שאת מצליחה לפנות את השד בסחיטה או בשאיבה באופן מספק - לא אמור להיות גודש. השדיים יכולים להתמלא לקראת ההנקה הבאה, ואחרי ההנקה תהיה תחושה של התרוקנות השד.

 

קראו עוד:

סודות ההנקה המוצלחת: 10 עצות לאמהות

"מפריע לאנשים שאני מניקה את בתי בת השנתיים"

יתרון נוסף להנקה: מונעת היפראקטיביות

 

"אם יש לי פצע, כדאי לאוורר אותו?"

כשיש פצע הדבר הנכון לעשות הוא לבקש עזרה בשיפור הטכניקה, משום שפצע משמעו שהחיבור אינו תקין, ושהתינוק ככל הנראה לא מצליח להוציא את כל החלב שהוא צריך. הדרך לטפל בפצע היא לשמור עליו לח. באופן הזה, העור יתאחה בצורה המהירה ביותר. במידה ונאוורר את הפצע, יווצר גלד, אשר יכאב מאוד בהנקה הבאה, ירד ויווצר שוב. ניתן לשמור על הפצע לח באמצעות רפידות טיפוליות או משחה טיפולית.

 

"ומה קורה אם אין הנקה?"

במידה והנקה לא מתאפשרת, מכל סיבה שהיא, חשוב לדאוג לשני דברים - להאכיל את התינוק בדרך כלשהי (חלב שאוב בכפית, בבקבוק או תמ"ל), והדבר השני הוא - לשמור על המשך פינוי החלב, כדי שבהמשך, במידה ותהיי מעוניינת בכך, תוכלי לחזור להנקה.

 

ד"ר ג'ינה ויסמן, יו"ר האיגוד הישראלי ליועצות הנקה מוסמכות, מנהלת בית הספר למדריכות הנקה במכללה האקדמית בוינגייט ובעלת מועדון הנקה "חלב אם"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אפשר למנוע את הכאבים בעזרת דיוק הטכניקה
צילום: shutterstock
מומלצים