שתף קטע נבחר

דו"ח: גירעון קופות החולים זינק מ-797 מיליון ל-1.7 מיליארד שקלים

רפואה במינוס: זינוק של כמעט מילארד שקלים בגירעון שצוברות קופות החולים. הגידול המשמעותי ביותר בגירעון נרשם בכללית ובלאומית. מאוחדת מציגה את הגירעון הנמוך ביותר. במשרד הבריאות סבורים כי הסיבה העיקרית לגידול בגירעון היא ירידה חדה של כ-680 מיליון שקלים בתמיכה שנותנים במשרד האוצר לקופות החולים. הקופות: "מערכת הבריאות סובלת ממחסור משמעותי של מקורות כספיים"

משרד הבריאות מפרסם היום (ה') את הדו"ח על מצבן הכלכלי של קופות החולים בישראל. על פי הנתונים, הגירעון של קופות החולים עמד בשנת 2017 על כ- 1.709 מיליארד שקלים, לעומת כ-797 מיליון שקלים בשנת 2016.

 

במשרד הבריאות סבורים כי הסיבה העיקרית לגידול בגירעון היא ירידה חדה של כ-680 מיליון שקלים בתמיכה שנותנים במשרד האוצר לקופות החולים, לאור העיכוב בחתימה על הסכמי הייצוב וכיסוי הגירעונות.

 

זינוק בגירעונות קופות החולים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
זינוק בגירעונות קופות החולים(צילום: shutterstock)

 

הדו"ח בשנים הקודמות:

דו"ח: איזו קופת חולים הכי גירעונית?

דו"ח: זינוק בגירעון קופות החולים מ-382 מיליון ל-1.07 מיליארד שקלים

 

הגידול המשמעותי בגירעון נרשם בקופות החולים כללית ובאומית לאור מרכיב התמיכות המשמעותי בהכנסותיהן. גירעון מכבי כולל הפסד בסך של כ-113 מיליון שקלים מהפעלתו של בית החולים אסותא באשדוד במחצית השנייה של שנת 2017. הפעלת בית החולים צפויה להסתכם בגירעון גדול יותר בשנת 2018.

 

גירעון בתי החולים של כללית עלה בצורה משמעותית והסתכם לכ-2.513 מיליארד שקלים לעומת 1.951 מיליארד שקלים בשנת 2016. הסיבות העיקריות לגידול הן ירידה בהיקפי התמיכות עקב העדר הסכם ייצוב, שינוי במנגנון ה"קאפ" אשר הגדיל את ההנחות שנותנים בתי החולים של הקופה וגידול משמעותי בהוצאות על רשלנות רפואית.

 

לאומית שירותי בריאות הציגה גירעון בסך של כ-226 מיליון שקלים, גידול של כ-208 מיליון שקלים לעומת שנת 2016. הסיבה העיקרית לגידול בגירעון המוצג בשנת 2017 יחסית לשנת 2016 היא ירידה בהיקף התמיכות בגובה של כ-157 מיליון שקלים והעלייה בהוצאות האשפוז כתוצאה מירידה בהנחות שנתנו בתי החולים לקופה.

 

קופת חולים מאוחדת הציגה את הגירעון הנמוך ביותר בין קופות החולים, כאשר הגירעון בשנת 2017 עמד על כ-67 מיליון שקלים לעומת גירעון של כ-18 מיליון שקלים בשנת 2016. הגידול בגרעון מוסבר בעיקר על ידי הקטנת התמיכה הכלכלית של ממשלה בסך של כ-56 מיליון שקלים.  

אינפו גירעון ( )

 

מעבר המבוטחים בין הקופות

מבחינת מספר המבוטחים שהצטרפו ועזבו את הקופה, כללית שירותי בריאות שומרת על יציבות - 67,414 מבוטחים עזבו את הקופה, 64,851 הצטרפו אליה. מכבי מזנקת, בעוד ש-29,518 מבוטחים עזבו את הקופה, 50,467 מבוטחים הצטרפו אליה.

 

לאומית מפסידה מבוטחים - 44,677 מבוטחים עזבו אותה לטובת קופות חולים אחרות בשנת 2017 בעוד רק 32,027 מבוטחים הצטרפו אליה. מאוחדת רושמת ירידה קלה – 44,195 איש עזבו את הקופה ו-42,459 הצטרפו אליה.

 

עו"ד עדי ניב-יגודה, מומחה למשפט רפואי ומדיניות בריאות, התייחס לנתונים ואמר: "הגירעונות התופחים של קופות החולים פוגעים בצורה ישירה בהיקף ואיכות השירותים לציבור. פגיעה שבין היתר מקבלת ביטוי בהארכת התורים לפרוצדורות וניתוחים וצמצום שירותים.

 

"בפועל הגירעונות נובעים משיטת תקצוב מעוותת ומהעובדה שמערכת הבריאות לא נמצאת בראש סדר העדיפויות הלאומי של ממשלת ישראל. נכון, בשנים האחרונות הייתה עלייה מסוימת בתקציב הבריאות, אולם התוספת התקציבית כלל אינה תואמת את הצרכים המתפתחים בתחום הבריאות ובפרט הגידול באוכלוסיה והזדקנות אוכלוסייה".

 

תגובות קופות החולים

מלאומית נמסר: "ראשית, חשוב להדגיש כי הדו"ח מציג, באופן יוצא דופן, את פעילות הקופות ללא התקצוב המשמעותי הנובע מהסכמי הייצוב מול הממשלה, בשל העיכוב בהשגת הסכמים אלו. להערכתנו, כאשר ההסכם בין לאומית לבין הממשלה ייחתם, הקופה תציג איזון בפעילותה הכספית.

 

"שנית, חשוב לזכור כי מערכת הבריאות סובלת בשנים האחרונות ממחסור משמעותי של מקורות כספיים, בין היתר על רקע הזדקנות האוכלוסייה, כניסה מואצת של טכנולוגיות חדשות לסל השירותים ללא תקצוב מתאים ועוד".

 

מכללית נמסר: "הדו"ח השנתי מראה בבירור את המצוקה של כל קופות החולים וזאת על אף התנהלותן האחראית בתחום התקציב. הגירעון של הכללית כפי שבא לידי ביטוי בדו"ח, נובע מהאפליה התקציבית המתמשכת שנוקטת המדינה כלפי בתי החולים שלנו. אפליה תקציבית זו אינה מוסרית ואינה נסבלת ואנו קוראים למשרדי האוצר והבריאות למצוא פתרון מיידי".

 

ממכבי נמסר: "מכבי קוראת לממשלה לתקצב נכון את מערכת הבריאות. השחיקה התקציבית פוגעת בחולים. מתחייבת גם חלוקה הוגנת ושוויונית של התקציבים בתוך המערכת".

 

ממאוחדת נמסר: "מאוחדת סיימה שנה נוספת עם שיעור הגירעון הנמוך ביותר בין כל קופות החולים. לנוכח הקיטון בסך של כ-56 מיליון שקלים בתמיכות הממשלה, צמח הגירעון השנה בשנת 2017 לכ-67 מיליון שקלים לעומת גירעון של כ-18 מיליון שקלים בשנת 2016".

  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
מאוחדת. מציגה את הגירעון הכי נמוך
צילום: ירון ברנר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים