שתף קטע נבחר

מקורות פלסטיניים ל-ynet: סגן מנהיג חמאס, מתכנן פיגועי דמים, צפוי להגיע היום לעזה

סגן מנהיג הארגון סאלח אל-עארורי עשוי להיכנס לרצועת עזה כדי לדון בהצעה המצרית ליישום הסכם הפיוס ועל הניסיונות להגיע להסדרה ארוכה מול ישראל. ההחלטה הסופית של חמאס אם המשלחת תיכנס לרצועה או לא עדיין לא התקבלה, בשל החשש שישראל תחסל את אל-עארורי

 

מקורות פלסטיניים מסרו ל-ynet כי בחמאס בוחנים את האפשרות שמשלחת בכירה מהארגון, שבראשה יעמוד סגן מנהיג הארגון סאלח אל-עארורי, תגיע היום (ה') לרצועת עזה כדי לדון בהצעה המצרית ליישום מחודש של הסכם הפיוס ועל הניסיונות להגיע להסדרה ארוכה מול ישראל.

סאלח אל-עארורי (משמאל) עם בכיר איראני בביירות ()
סאלח אל-עארורי (משמאל) עם בכיר איראני בביירות

סאלח אל עארורי  ()
נחשב לאדריכל הפיגועים של חמאס

על פי אותם מקורות, לאל-עארורי ניתנו ערבות מצרית וכן ערבות של שליח האו"ם במזה"ת ניקולאי מלאדנוב לכך שישראל לא תפגע בו בעת שהייתו בשטח הרצועה.

 

במשלחת צפויים להגיע גם חוסאם בדראן, שמשמש דובר חמאס בחו"ל, ובכיר הארגון מוסא אבו מרזוק. ההחלטה הסופית של חמאס אם המשלחת תיכנס לרצועה או לא עדיין לא התקבלה, בשל החשש שישראל תחסל את אל-עארורי. לכן העניין עדיין נשקל.

 

הגעתה האפשרית של משלחת חמאס באה על רקע התקדמות משמעותית בשיחות שמנהל המודיעין המצרי עם משלחות פתח וחמאס בקהיר בשבועיים האחרונים - ליישום מחודש של הליך הפיוס בין הצדדים. השיחות מתנהלות בנפרד עם כל אחת מהמשלחות.

משמאל: חוסאם בדראן, מוסא אבו מרזוק וסאלח אל-עארורי ()
משמאל: חוסאם בדראן, מוסא אבו מרזוק וסאלח אל-עארורי

 מוקדם יותר השבוע שהתה בקהיר משלחת פתח, וביומיים האחרונים נמצאת שם משלחת חמאס. אל-עארורי עומד בראש המשלחת. אם השיחות יתקדמו כמצופה, צפויה פגישה משולשת של משלחות פתח וחמאס עם בכירי המודיעין המצרי ביום שבת בקהיר, שייתכן שלאחריה יכריזו הצדדים רשמית על הגעה להסכמה על המשך הליך הפיוס.

 

נראה שהפעם מדובר רק על חלק אחד מתוך תוכנית גדולה יותר - תוכנית ההסדרה לרצועת עזה של המצרים ומלאדנוב. בתוכנית הזאת מעורבות בין היתר ישראל וארצות הברית.

 

נשפט ל-18 שנות מאסר - וגורש

אל-עארורי (52) נולד בכפר עארורה ליד רמאללה בשנת 1966. הוא רכש את השכלתו היסודית והגבוהה בגדה המערבית, ומחזיק בתואר ראשון בשריעה האיסלאמית מאוניברסיטת חברון. הוא היה בעל אוריינטציה דתית כבר מגיל צעיר, ובמהלך השנים שבהן למד באוניברסיטה בשנות ה-80 השתייך לתא האיסלאמי (עוד לפני ייסוד חמאס).

 

אחרי הקמת חמאס היה אל-עארורי אחד ממייסדי הזרוע הצבאית של חמאס בגדה המערבית והשתתף בפעילותה במהלך האינתיפאדה הראשונה. הוא נעצר על ידי ישראל בשנת 1992 ונשפט ל-18 שנות מאסר. אל-עארורי שוחרר מהכלא בשנת 2010 וגורש. הוא עבר לסוריה ושהה בה למשך שלוש שנים. ניתוק היחסים בין חמאס למשטר אסד על רקע מלחמת האזרחים בסוריה ותמיכת חמאס במורדים אילצו את אל-עארורי לעזוב את דמשק, והוא עבר להתגורר בטורקיה בשנת 2012.

 

לאל-עארורי היה חלק בגיבוש עסקת שליט, והוא היה אחד מחברי הארגון שעסקו במו"מ העקיף מול ישראל. אל-עארורי הקים אחרי שחרורו מהכלא את ''מטה הגדה'' של חמאס, שאחראי עד היום על הכוונת הפעילות הצבאית של הארגון בגדה המערבית. ההכוונה נעשתה ממקום מושבו בחו"ל וכן באמצעות שלוחה של המטה ברצועת עזה, שאותה הפעילו משוחררי עסקת שליט עבד א-רחמן ע'נימאת ומאזן פוקהא, שחוסל בחודש מרס אשתקד ברצועת עזה.

 

בישראל לא ראו בעין יפה את העובדה שאל-עארורי שוהה בטורקיה, אולם היחסים המתוחים בין אנקרה לירושלים מנעו מישראל את האפשרות ללחוץ בצורה אפקטיבית על טורקיה לגירושו. ההזדמנות לגרשו הגיעה בזמן המשא ומתן על הסכם הפיוס בין ישראל לטורקיה על רקע פרשת המרמרה. אחד התנאים שישראל הציבה היה גירושו של אל-עארורי מתחומי המדינה. ארדואן התרצה, ובשנת 2015 עזב אל-עארורי את המדינה ועבר להתגורר בקטאר יחד עם מרבית הנהגת חמאס בחו"ל.

אל-עארורי עם מזכ"ל חיזבאללה נסראללה ()
אל-עארורי עם מזכ"ל חיזבאללה נסראללה

בשנת 2017 העבירה קטאר להנהגת חמאס רשימה של בכירים בארגון שנדרשו לעזוב את המדינה. ככל הנראה הופעלו על קטאר לחצים מצד ארה"ב וישראל לבצע את המהלך. אל-עארורי היה אחד השמות ברשימה, ככל הנראה בשל הפעילות הצבאית להכוונת פיגועים בגדה שקיים משטחה של קטאר. הוא עזב את קטאר, וכיום הוא שוהה בלבנון ומנהל את הפעילות הצבאית של הארגון בגדה משם.

 

שמו של אל-עארורי נקשר גם בפרשת חטיפתם ורציחתם של שלושת הנערים, גיל-עד שער, אייל יפרח ונפתלי פרנקל, בעקבות סרטון וידאו שבו תועד הבכיר מדבר על הפיגוע, אולם עד היום לא ניתנה גושפנקא רשמית למעורבותו הישירה בכך.

 

אל-עארורי דובר עברית רהוטה, שאותה למד בשנים הארוכות בכלא בישראל. גורמים שפגשו אותו תיארו אותו כאדם חכם מאוד שנוטה לבחון דברים בראייה אסטרטגית. בתוך חמאס הוא שייך לאסכולה הפרו-איראנית שדוגלת בשיקום היחסים עם טהרן, שהתקררו בקדנציה האחרונה של חאלד משעל בתפקיד, וזאת כדי להעצים את התמיכה האיראנית בזרוע הצבאית של הארגון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים