שתף קטע נבחר

תיעוד: באיראן מפגינים וקוראים "מוות לדיקטטור"

על רקע קריסת המטבע האיראני וחזרת הסנקציות האמריקניות ממשיכים גולשים איראנים לדווח על הפגנות נגד המשטר – וקריאות נגד חמינאי. עם זאת לא ברור מהו היקף ההפגנות. בעיר גוהרדשט שרפו ניידות משטרה, שוטרים הגיבו בגז מדמיע

 

 

ברשתות החברתיות נפוצים גם היום (ה') סרטונים חדשים של אזרחים איראנים מפגינים על רקע התרסקות המטבע האיראני, הריאל, והבעיות הכלכליות האחרות שמטלטלות את איראן. בסרטונים נראו בין השאר עשרות מפגינים ברחובות העיר גוהרדשט שבמערב המדינה. מפגינים נראו שם שורפים ניידות משטרה וצועקים "מוות לדיקטטור", כשכוונתם כנראה למנהיג העליון עלי חמינאי. השוטרים נראו מגיבים בגז מדמיע.

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

איראן הפגנות מחאה נגד המשטר ()
מפגינים נגד המשטר ביום שלישי באיספהאן

איראן הפגנות מחאה נגד המשטר ()
רכב בוער בהפגנה בגוהרדשט

סוכנות הידיעות האיראנית הרשמית אירנ"א דיווחה בצהריים כי הפגנות נערכו גם בערים סארי, שיראז ואהווז. בסוכנות צוין כי כל ההפגנות נערכו מבלי שהרשויות נתנו אישור לקיימן, ולכן המשטרה פיזרה אותן.

 

מאז תחילת השבוע דיווחו גורמי אופוזיציה וגולשים איראנים ברשתות החברתיות על כמה וכמה הפגנות מחאה נגד המשטר בערי איראן. שלשום דווח למשל על הפגנות באיספהאן, בקראג', בשיראז ובאהווז. עם זאת חשוב לציין כי לא ברור לגמרי מהו היקף ההפגנות, ולעת עתה לא דווח על הפגנות ענק.

 

בצעד חריג זימנו אתמול חברי הפרלמנט האיראני את הנשיא חסן רוחאני להתייצב בתוך חודש בפרלמנט ולהשיב על שאלותיהם בנוגע לטיפול של ממשלת איראן במשבר הכלכלי. זו הפעם הראשונה שהפרלמנט האיראני מזמן את רוחאני לדיון מיוחד כזה. מאז אפריל השנה איבד הריאל האיראני יותר ממחצית מערכו, והשבוע הוא הגיע לשפל של כל הזמנים כ-120 אלף ריאל לדולר. איראן סובל גם מצמיחה חלשה ומאבטלה גוברת.

איראן הפגנות נגד המשטר יום שלישי ()
חברות בינלאומיות בורחות. מפגינים באיספהאן

דונלד טראמפ על שער עיתון ב איראן אחרי שאמר שיהיה מוכן לפגוש את חסן רוחאני (צילום: AFP)
מחכה לפנייה איראנית. טראמפ בעיתון בטהרן(צילום: AFP)

חברי הפרלמנט האיראנים מתכוונים לדרוש מרוחאני להסביר מדוע יותר משנתיים אחרי חתימת הסכם הגרעין עם המעצמות עדיין יש לבנקים האיראניים גישה מוגבלת בלבד לשירותים הפיננסיים הבינלאומיים. בשבוע שעבר ביטל רוחאני ריאיון שתוכנן לו בטלוויזיה הממלכתית, וצעד זה עודד כנראה חברי פרלמנט לדרוש ממנו לתת להם דין וחשבון בישיבת פרלמנט מיוחדת. על רקע המשבר, בשבוע שעבר הדיח רוחאני את נגיד הבנק המרכזי, ואליאוללה סייף.

 

המשבר הכלכלי באיראן בא בין השאר על רקע החלטת ארה"ב לפרוש מהסכם הגרעין בין טהרן למעצמות ולהחזיר את הסנקציות האמריקניות הקשות על איראן. הנשיא האמריקני דונלד טראמפ טוען כי ההסכם שעליו חתמו המעצמות עם איראן הוא תרמית גדולה וכי אסור היה לחתום עליו. טראמפ הביע ביטחון בכך שבסופו של דבר טהרן תיצור איתו קשר כדי לנהל עם ארה"ב משא ומתן חדש, כפי שעשתה צפון קוריאה בעקבות הלחץ האמריקני עליה.

 

בעקבות ההודעה על חידוש הסנקציות האמריקניות נאלצו חברות בינלאומיות גדולות רבות להודיע כי הן מפסיקות לפעול באיראן, מחשש שבשל פעילותן בה הן ייענשו באופן שיפגע בפעילותן בשוק האמריקני.

ריאל איראני מטבע איראן (צילום: AP)
קריסת הריאל האיראני נמשכת(צילום: AP)

ביוני השנה הגיעו מאיראן דיווחים על שביתת סוחרים בבזאר הגדול בטהרן ועל הפגנות מחאה שנערכו שם על רקע הצניחה החדה בערך הריאל. לפי הדיווחים, מפגינים שהשתתפו במחאה ההיא בטהרן קראו בין השאר "לא לבנון ולא עזה, נמות למען איראן" – כשכוונתם היא שבמקום להשקיע כסף בלחימה בעזה, בסוריה או בלבנון – על המשטר לנתב את הכסף לאזרחים האיראנים. בדרום המדינה נרשמו אחר כך במשך שלושה לילות עימותים בין תושבים לבין כוחות הביטחון בשל היעדר מים ראויים לשתייה, וגם הם הגבירו את המתיחות ברפובליקה האיסלאמית.

 

בנאום לאומה האיראנית על רקע המחאות הנדירות, הפנה לאחרונה רוחאני אצבע מאשימה לעבר ישראל ולמערב. "מדובר בקמפיין ישראלי-אמריקני נגד איראן. לא ניכנע לארה"ב. אני מנשק את ידי כל בני העם האיראני, ואנו אומרים לעולם שלא ניתן לערער את השלטון שלנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגינים נגד המשטר האיראני, השבוע באיספהאן
מומלצים