שתף קטע נבחר

חייבטוב שוחרר, אח הנרצח: "ממה שאנו יודעים הוא הרוצח"

"בכל העולם הזה יש בורא עולם", אמר אלישע חייבטוב לאחר שחרורו ממאסר בעקבות זיכויו מרצח שי אדרי בשדרות מלפני 16 שנה. אחיו של שי, דני, שמע את הרכב השופטים מזכה את חייבטוב ועדיין מתקשה לעכל: "פסק הדין הזוי". הפרקליטות על הזיכוי: "נפלו פגמים בחקירת המשטרה"

 

"פסק דין הזוי. אנחנו בהלם. זה דבר שהוא לא נתפס". כך אמר ל-ynet דני אדרי, אחיו של שי אדרי ז"ל, לאחר החלטת בית המשפט העליון לזכות את מי שהורשע ברצח אחיו, אלישע חייבטוב, 16 שנה לאחר המקרה. אחר הצהריים, כמה שעות לאחר הזיכוי, שוחרר חייבטוב לחופשי. "בכל העולם הזה יש בורא עולם", אמר חייבטוב עם שחרורו.

 

"מי היה מאמין שזה מה שיקרה בסופו של תהליך ארוך כזה?", אמר אדרי. "אנחנו רוצים לקרוא את פסק הדין כדי להבין על מה היה הזיכוי. על סמך מה שאנחנו יודעים הוא זה שביצע את הרצח. זה לא מישהו המרחוב. זה בן אדם שהורשע בעבירות קשות של הצתה".

אלישע חייבטוב ()
חייבטוב לאחר שחרורו

אלישע חייבטוב (צילום: תלם יהב)
אלישע חייבטוב היום בבית המשפט העליון(צילום: תלם יהב)

אדרי סיפר כי המשפחה בקשר עם הפרקליטות. "לא תיארנו לעצמנו שזה יקרה. הבן אדם הורשע והיום הוא מזוכה. הייתי בכל הדיונים לפני וגם היום. אחרי שאני והמשפחה נקרא את התיק נדבר שוב עם הפרקליטות. יש רוצח שיושב בכלא ואחד יושב בקבר. פתאום הכול מתערער בגלל משהו שאנחנו לא יודעים", אמר אחיו של הנרצח. תחקיר שגולל את כשלי המשטרה והתהיות על ההרשעה פורסם לאחרונה בסרט "הודאה תחת השפעה" בתוכנית "זמן אמת" בתאגיד השידור הציבורי.

 

הרשעה 11 שנים אחרי הרצח

חייבטוב הורשע ברציחתו של שי אדרי במהלך שוד במועדון סנוקר בשדרות שהתרחש בשנת 2002. רק תשע שנים לאחר מכן הורשע חייבטוב, שערער כאמור לעליון וזוכה הבוקר. 

 

אדרי, בן 34 במותו, נרצח במועדון הסנוקר "גרין ספורט" בשדרות ביוני 2002. רק חמש שנים לאחר המקרה נפתח תיק הרצח מחדש, והמקרה פוענח לכאורה. חייבטוב ואדם אחר נעצרו, ובמהלך מעצרו התוודה חייבטוב בפני מדובב בכלא כי ביצע את המעשה. הוא סיפר לו פרטים מוכמנים מהרצח, פרטים הידועים רק לרוצח עצמו.

 

רק בשנת 2011 הרשיע בית המשפט המחוזי בבאר שבע את חייבטוב ברצח. הרכב השופטים, בראשות השופטת רויטל יפה כ"ץ דחה את טענת ההגנה כי הודאתו של הנאשם בפני מדובב בכלא נגבתה ממנו שלא כחוק.

עו
עורכי הדין דמיטרי ורנציקי וחגית לרנאו שייצגו את חייבטוב(צילום: אלכס גמבורג)

השופט אורי שהם, שעמד בראש הרכב השופטים בעליון ושלו זה היה פסק הדין האחרון לפני פרישתו, כתב בהחלטת הזיכוי: "ניתן לפסול את הודאת המערער גם בשל השימוש שנעשה בסמים בתא המעצר על ידו ועל ידי המדובר. מדובר בחציית קו אדום וזאת בעיקר שגורמי החקירה היו מודעים לפעולות המדובב ולא ראו לנכון להפסיק אותן. קיים חשש תמידי שהודאה הנמסרת סמוך לצריכת סמים מסוכנים היא הודאת שווא או הודאה שלא נמסרה באופן חופשי ומרצון".

 

"במבחן התוצאה, המדובב השיג את ההודאה וזכה, למחרת היום, להקלה מפליגה בעונשו", כתב שהם בפסק הדין. "אין צריך לומר כי מתן תגמול מיוחד ומשמעותי למדובב ליצירת הודאה מפי נחקר יוצרת כר נרחב לניגוד עניינים ומעודדת פעילות בלתי חוקית של המדובב, וברי כי הדבר פסול בתכלית, כפי שנקבע בפסיקתו של בית משפט זה".

 

הרכב השופטים קבע גם כי פסק הדין יובא לעיונו ולטיפולו של היועץ המשפטי לממשלה. "בהינתן ההפרות החמורות והתנהלות גורמי החקירה שהייתה נגועה בליקויים מהותיים ביותר, ניתן לקבל את טענת ההגנה מן הצדק", נכתב בפסק הדין.

 

בפרקליטות הגיבו להחלטה: "בית המשפט החליט לזכות לאור קביעתו כי נפלו פגמים בחקירת המשטרה וכן בשל פגיעה בזכות ההיוועצות של הנאשם עם עורך דין. מאז נעשה שינוי מהותי בכל הנוגע להפעלת מדובבים על ידי המשטרה וכיום קיימים נהלים ברורים בידי המשטרה בנושא זה, שאף הובאו לפני בית המשפט".

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים