שתף קטע נבחר

דנמרק: לראשונה - מוסלמית נקנסה בגלל שעטתה ניקאב

אישה במדינה הצפון-אירופית ניסתה להסיר בכוח את הכיסוי האיסלאמי מצעירה שבילתה במרכז קניות. שוטרים שהוזעקו למקום דרשו ממנה להסירו - אך היא סירבה ונקנסה על בסיס החוק שנכנס לתוקף רק בשבוע שעבר

 

 

האיסור על לבישת בורקה וניקאב בדנמרק נכנס לתוקף רק ביום רביעי האחרון, ואתמול (יום ו') כבר נקנסה המוסלמית הראשונה במדינה שהפרה אותו. על הצעירה בת ה-28 הושת קנס לאחר שאישה אחרת ניסתה להסיר ממנה בכוח את פריט הלבוש האיסלאמי השמרני, שמכסה לחלוטין את פני האישה.

 

התקרית אירעה במרכז קניות בעיר הורסהולם, שנמצאת כ-15 קילומטרים מהבירה קופנהגן. שוטרים שהוזעקו למקום בעקבות הוויכוח שהתגלע בין הצדדים, בדקו את מצלמות אבטחה והורו לצעירה להסיר את הכיסוי - או לעזוב את המרחב הציבורי. היא סירבה - ונקנסה על פי החוק החדש ב-1,000 קרונות (כ-156 דולר). אחד השוטרים שטיפלו באירוע מסר כי "במהלך הריב בין השניים הניקאב שלה נפל, אבל כשהגענו למקום היא כיסתה את עצמה מחדש".   

 

דנמרק איסור בורקה נכנס ל תוקף הפגנה (צילום: רויטרס)
סירבה להסיר את הניקאב - ונקנסה(צילום: רויטרס)

דנמרק איסור בורקה נכנס ל תוקף הפגנה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

האיסור שנכנס לתוקף אוסר גם לבישת פריטים אחרים המכסים את הפנים כגון כובעי גרב וזקנים מזויפים. הפרה חוזרת ונשנית של האיסור יכולה להוביל לקנס של 10,000 קרונות. כפי שאירע בתקרית הנוכחית, החוק מאפשר לשוטרים להורות לנשים להסיר את כיסוי הפנים שלהן או לצוות עליהן ללכת הביתה. ההסבר לאיסור הוא שבורקה וניקאב "אינם הולמים את ערכי החברה הדנית ואת רעיון הקהילה בה".

 

פעילים למען זכויות אדם בדנמרק ובעולם מחו על האיסור וטענו כי מדובר בפגיעה בזכויות האישה, ואילו תומכי האיסור טוענים כי הוא יסייע לשלב את המהגרים המוסלמים בחברה הדנית ביתר קלות. עם כניסת כניסת החוק לתוקף בשבוע שעבר מחו נגדו מאות בני אדם בקופנהגן - בהם נשים עטויות בבורקה. דובר המשטרה הודיע לפני ההפגנות כי השוטרים לא יקנסו משתתפים שיחליטו לעטות בורקה באירועי המחאה, במטרה לאפשר להם לממש את זכותם הדמוקרטית למחות.

דנמרק איסור בורקה נכנס ל תוקף הפגנה (צילום: AFP)
הפגנה שנערכה בשבוע שעבר נגד האיסור(צילום: AFP)

 

דנמרק איסור בורקה נכנס ל תוקף הפגנה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

דנמרק איסור בורקה נכנס ל תוקף הפגנה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ערב כניסת האיסור לתוקף, התראיינה מוסלמית בת 30 לעיתון היומי "ברלינגסקה" ואמרה כי איבדה אמון במערכת הדנית. האישה, שהזדהתה כ"שרה", סיפרה כי גדלה בדנמרק אצל הורים שהיגרו מטורקיה וכי היא עוטה ניקאב מאז גיל 18. "הבנתי שהדמוקרטיה לא עובדת. פוליטיקאים מתגאים בחירויות ובזכויות כשהם עושים צחוק ממוסלמים וכשהם מציירים קריקטורות של הנביא מוחמד, אבל כשזה נוגע אליי - הם שוללים ממני את הזכות לבחור איך להתלבש. הגעתי להבנה שלמוסלמים אין זכויות כמו לאחרים. איזו צביעות פוליטית". לדבריה במקום לשלב את המוסלמים האיסור עלול רק לבודד אותם: "כשהמסגד קרוב ושם אנחנו יכולות לכסות את הפנים יותר אנשים ילכו למסגד".

 

כ-200-150 נשים מוסלמיות לובשות ניקאב או בורקה באופן יומיומי. בדנמרק חיים כ-5.7 מיליון תושבים, וכ-5% מהם מוסלמים. "אני לא חושב שיש נשים רבות שלובשות בורקה ברחבי המדינה, אבל אם את לובשת משהו כזה - צריך לקנוס אותך", אמר שר הפנים הדני סורן פאפה פולסן. ארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל" גינה את החוק ואמר כי מדובר באפליה ובהפרה של זכויות האישה.

 

שאלת כיסויי הפנים של נשים מוסלמיות מעסיקה את אירופה כבר יותר מעשור, והעיסוק בה גבר על רקע התפשטות הטרור האיסלאמי. בלגיה וצרפת אישרו איסור על לבישת בורקה כבר לפני שנים, ובשנה שעברה אישר הפרלמנט הגרמני איסור חלקי ברוח זו. איסורים על לבישת בורקה הוטלו גם בהולנד ובבולגריה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הכיסוי שעטייתו בפומבי נאסרה בדנמק
צילום: רויטרס
מומלצים