שתף קטע נבחר

"ההתרגשות בשמיים": המשחקים הגאים יצאו לדרך

המהדורה העשירית של ה"גיי גיימס" - אירוע הספורט הגדול המקדם שוויון לקהילת הלהט"ב - החלה בטקס פתיחה חגיגי בפריז, שהייתה לו גם זווית ישראלית. בין המתחרים יש כאלה שבאים ממדינות שבהן יש עונש מוות על הומוסקסואליות, אבל המארגנים יודעים: "היום המצב טוב יותר ברוב הארצות"

פעם בארבע שנים מתקיימת תחרות ספורט עולמית בהשתתפות יותר מ-13 אלף ספורטאים מ-91 מדינות. הפעם לא מדובר באולימפיאדה או במכביה אלא ב"גיי גיימס" - המשחקים הגאים - שהמהדורה העשירית שלהם נפתחה אתמול (שבת) בפריז, בטקס מרהיב שהסתיים במסיבת ענק בניצוחו של הדי.ג'יי הישראלי עופר ניסים.


במשך עשרה ימים יגיעו כ-300 אלף צופים לצפות בתחרויות ב-36 ענפי ספורט וישתתפו במאות אירועי תרבות, מפגשים והרצאות ברחבי העיר. את ישראל מייצגת משלחת מרשימה של 50 איש, מכל צבעי הקשת של החברה הישראלית.

חברי הנבחרת הצרפתית בטקס הפתיחה של המשחקים הגאים (צילום: AFP)
חברי הנבחרת הצרפתית בטקס הפתיחה של המשחקים הגאים(צילום: AFP)

 

נבחרת הכדורעף של ישראל למשחקים הגאים (צילום: איתי ג'משי)
"מרגישים את כובד האחריות". ערן אליקים (מס' 12, עומד משמאל) ונבחרת הכדורעף(צילום: איתי ג'משי)

 

אחד המשתתפים הוא ערן אליקים, מנהל מחלקת השידורים בגלי צה"ל ושדרן גל"צ וגלגלצ, שיהיה חלק מנבחרת הכדורעף הישראלית. "זו הפעם הראשונה שלי בטורניר כלשהו, אז ההתרגשות בשמיים", הוא מספר. "התגבשה חבורה נהדרת של שמונה שחקני כדורעף, ועוד שני שחקני חיזוק מקבוצת הכדורסל. מדהים היה לגלות איך אופי המשחק משתנה ברגע שמשחקים בתלבושת הייצוגית של מועדון הספורט הגאה. פתאום מרגישים את כובד האחריות - ומקווים להביא כבוד".

 

העיקר ההשתתפות

הטורניר הראשון נערך בסן פרנסיסקו ב-1982 ואורגן על ידי ד"ר טום וואדל, שהשתתף באולימפיאדת מקסיקו ב-1968 וסיים במקום השישי בתחרות קרב עשר. לאחר פציעה בברכו הוא השתתף באולימפיאדת מונטריאול ב-1976 כרופא ונוכח לדעת עד כמה קשה היה בזמנו לאתלטים להט"בים להשתלב בתחרויות הספורט המסורתיות.

 

המשחקים הגאים הראשונים ב-1982 בסן פרנסיסקו (צילום: Gay Games Federation)
המשחקים הגאים הראשונים ב-1982 בסן פרנסיסקו(צילום: Gay Games Federation)

טינה טרנר בטקס הפתיחה של המשחקים הגאים ב-1982 (צילום: Gay Games Federation)
טינה טרנר בטקס הפתיחה של המשחקים הגאים הראשונים(צילום: Gay Games Federation)

 

"היום המצב טוב יותר במרבית הארצות", אומר תומה מארו, דובר המשחקים הגאים בפריז, "ההרשמה היא לפי קבוצה ורק שלוש מדינות שלחו נבחרות לאומיות: ברזיל, סין ופורטוגל. המשתתפים האחרים צועדים גם הם עם דגלי המדינה שממנה באו. המתחרה הצעיר ביותר בתחרות הוא בן תשע והמבוגר ביותר בן 86. הגיל הממוצע הוא 43, 74 אחוזים מהמתחרים הם גברים אבל 204 מהמשתתפים הכריזו על עצמם כטרנסג'נדרים".

 

אחד הדברים היפים ב"גיי גיימס" הוא שהם מייישמים את מה שכבר נחשב מזמן כסיסמה ריקה בתחרויות האולימפיות המקצועניות: "העיקר הוא ההשתתפות". התחרות פתוחה לכל מי שרוצה להירשם, סטרייטים או חברי קהילת הלהט"ב, וכוללת גם מתחרים בעלי מוגבלויות וכן קבוצות מעורבות או תחרויות "ללא מגדר".

 

המשתתפים מחולקים לקבוצות גיל אך כל אחד מהם יכול לבחור לאיזו שכבה להירשם. "אנחנו משאירים לכל אחד את החופש לעשות כרצונו כי אנחנו יודעים שרבים מהם באים כדי להשתתף. חלקם משתתפים בתחרות מאז היווסדה", מוסיף מארו. הסיסמה של התחרות: "לקדם שוויון דרך ספורט ותרבות, על פי עקרונות ההשתתפות, הכלה ומצויינות אישית".

 

טום וואדל במשחקים הגאים הראשונים ב-1982 (צילום: Lisa Kanemoto)
ד"ר טום וואדל, הוגה ומייסד ה"גיי גיימס"(צילום: Lisa Kanemoto)

 

טקס הפתיחה של המשחקים הגאים בפריז (צילום: AFP)
התחרויות פתוחות לכולם ולכולן(צילום: AFP)

 

במסגרת האירוע ניתן יהיה להשתתף גם באירועי תרבות, מסיבות, תצוגות אופנה, דיונים ותחרויות פתוחות לקהל הרחב, בכפר של המשחקים הגאים שהוקם ברחבת עיריית פריז.

 

המדליות בתחרות אינן נחשבות בתחרויות בינלאומיות אחרות והוועד האולימפי אפילו תבע את ה"גיי גיימס" בראשית דרכם על השימוש במושג "אולימפיאדה" שהוסר מהתחרות, אך מתברר כי חלק מהחידושים במשחקים אומצו בשלב מאוחר יותר על ידי ההתאחדויות הבינלאומיות. הם הקדימו את המשחקים האולימפיים בעשר שנים כשאיפשרו תחרויות הרמת משקולות לנשים.

 

בין החידושים שהם היו שמחים לראות גם בתחרויות אחרות: השתתפות ספורטאים נשאי איידס, תקנות המאפשרות לאתלטים המשתמשים בתרופות להתחרות, מנעד רחב של גילים וכמובן פתיחות בנוגע להגדרת המין של המתחרה, נושא שכבר עורר סערות בטורנירים בינלאומיים אחרים. כולם זוכרים את קסטר סמניה הדרום אפריקנית, שנאלצה להתמודד עם השאלה המשפילה באליפות העולם בברלין ב-2009.

 

משתתפים במשחקים הגאים בפריז לקראת הפתיחה (צילום: רויטרס)
חלק גדול מהמשתתפים באים מארצות הברית(צילום: רויטרס)
משתתף במשחקים הגאים בפריז לקראת הפתיחה (צילום: רויטרס)
מלבד התחרויות יש אירועי תרבות, מסיבות, תצוגות אופנה ועוד(צילום: רויטרס)

 

לוגו המשחקים הגאים בפריז 2018 ()
לוגו המשחקים הגאים בפריז 2018

 

רוב 36 ענפי הספורט בטורניר הם מסורתיים, כולל שחייה, אתלטיקה, איגרוף, רכיבה על אופניים, סיוף, החלקה על הקרח, שייט, ג'ודו, גולף וכו', אבל יש גם תחרויות באולינג ואפילו ריקודים סלוניים של בני זוג מאותו מין, וכן אמנויות לחימה רבות.

 

רוב המשתתפים מגיעים מארה"ב, כמחצית מהאחרים באים מאירופה, אבל גם אסיה ודרום אמריקה שיגרו משלחות גדולות. "מספר המשתתפים באפריקה ומהמזרח התיכון קטן יחסית", מודה תומה מארו, "אבל יש לנו מתחרים משלוש ארצות שבהן יש עונש מוות על הומוסקסואליות: ניגריה, פקיסטן וסעודיה. הם בדרך כלל לא מתראיינים וחלקם, כנראה, לא גרים יותר בארץ מוצאם, אבל חשוב להם לייצג אותה במסגרת הזו. יש גם מתחרה אחד מצפון קוריאה, אבל אין איראנים, סורים או פלסטינים".

 

התעוררות של ספורט גאה בתל אביב

הנבחרת הישראלית כוללת כחמישים איש שיתחרו בכדורסל, כדורעף, טניס, ריצה, טריאתלון ושחייה. "כל המתחרים הם אחרי צבא והקבוצות במועדון מייצגות מיקרוקוסמוס של החברה הישראלית", מספר טל מעוז, יו"ר מועדון ספורט גאה תל אביב ואחד ממארגני המשלחת. "יש אצלנו נשים וגברים, סטרייטים ולהט"בים, ערבים ויהודים, פריפריה ותל אביבים. כולם מתחברים סביב הספורט".

 

טל מעוז (צילום: איתי ג'משי)
טל מעוז. "יש לנו ערבים ויהודים, אנשים מהפריפריה ותל אביבים"(צילום: איתי ג'משי)


אצטדיון ז'אן בואן בטקס הפתיחה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

"תל אביב היא היעד השלישי בעולם תיירות הלהט"בים, אחרי סידני ומיקונוס", אומר מארו בהתלהבות, "לכן אנחנו שמחים שאת מסיבת הפתיחה יארח הדי.ג'יי עופר ניסים, שהוא דמות מוכרת מאוד גם בקהילה הגאה וגם בעולם המוזיקה האלקטרונית".

 

את המוניטין הזה מקווה גם מועדון הספורט הגאה בתל אביב לפתח, בתחרות בינלאומית דו-שנתית שתתקיים בארץ ב-2019 תחת המותג TAG (תל אביב גיימס). "ב-2017 היו כאן 300 ספורטאים מ-18 מדינות שהתחרו בכדורגל, כדורסל, טניס ושחייה. ב-2019 אנחנו מקווים שנוכל להוסיף כדורעף, ריקודים סלוניים, ריצה וכדורסל נשים", מספר מעוז. "בהזדמנות הזאת אני גם יוצא בקריאה: נשמח לשלב בנות בנבחרות הקיימות ואפילו לפתוח קבוצות שלמות לבנות. כרגע רק נציגה אחת שלנו משתתפת ב'גיי גיימס', בתחרות השחייה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
משתתפים במשחקים הגאים
צילום: רויטרס
מומלצים