שתף קטע נבחר

מנהיג, לא סחבק: המהפכה של איביץ' במכבי ת"א

בניגוד לג'ורדי קרויף שהיה מאמן של שחקנים, ולדימיר איביץ' נחשב לרס"ר משמעת. במכבי ת"א מעידים על איש קשוח, יסודי וקפדן, ששם סוף לאווירה הקלילה באימונים. טוב, בשביל זה יש את ברק יצחקי

הסגל של מכבי ת"א נותר אמנם פחות או יותר זהה לזה של העונה שעברה, אבל העידן שאחרי ג'ורדי קרויף כולל לא מעט שינויים במבנה הארגון ובהתנהלותו. בן מנספורד, ברק יצחקי ו-ולדימיר איביץ' מרכיבים משולש מקצועי שעליו הטיל מיץ' גולדהאר את המשימה להחזיר את השליטה בכדורגל הישראלי.

 

האיש שיעמוד מן הסתם בפרונט הוא הסרבי, שידוע כמאמן נוקשה ששם דגש על נושא המשמעת. הפעולה הראשונה שביצע הייתה קביעת תקנה חדשה שלפיה על השחקנים להישאר בקריית שלום לפחות שעה אחרי תום האימון – סוג של מהלך כוח שנועד להבהיר שיש שריף חדש בעיירה.

 

ולדימיר איביץ' (צילום: עוז מועלם)
דגש על נושא המשמעת. ולדימיר איביץ'(צילום: עוז מועלם)

 

"אגואיסט אבל לא שחצן. ווינר מלידה אבל עם היכולת לקבל הפסד מוצדק. מנומס אך לא כנוע. פרפקציוניסט שדורש המון קודם כל מעצמו. אימפולסיבי אבל כן. לא מרים ידיים אף פעם". זו לשון ההודעה שהוציאה פאוק סלוניקי אחרי פרישתו של איביץ' כשחקן ומינויו למאמן הנוער שלה. מילים אלה מתארות בצורה הטובה ביותר את אחד מאנשי המקצוע המוערכים בסרביה.

 

איביץ' החליט לפתוח דף חדש לגמרי ולמחוק את כל העקבות שהשאיר ההולנדי, שנחשב למאמן של שחקנים, לפעמים בצורה מוגזמת. זו גם הסיבה שהאיש החדש על הקווים סירב לעבור חפיפה עם קודמו. בהקשר הזה, לא מפתיע שמי שחתום על הבאתו של המאמן הסרבי הוא ג'ק אנגלידיס, שלא היה מתומכיו הגדולים של קרויף. אנגלידיס כיהן כנשיא פאוק בעת שאיביץ' אימן שם, והחיבור הזה הוליד שיתוף פעולה מחודש במכבי.

 

איביץ' עבר מסלול די דומה לזה של אוסקר גרסיה. הוא שימש שלוש שנים כמאמן הנוער של פאוק, ועונה אחת כמאמן הבוגרים של מועדון הפאר היווני. עד הרגע שבו קרויף ירד מהיציע לספסל, ההולנדי לא התמודד עם לחצים וקשיים של מאמן. בזמן הזה איביץ' עבר בית ספר של ממש בסלוניקי. "בוא נגדיר זאת כך, קרויף היה סוג של חבר, איביץ' יותר רס"ר וזה בדיוק מה שאנחנו צריכים", ניתח אחד השחקנים הבכירים במכבי את ההבדלים בין השניים. "קרויף אמנם היה מחויב לשחקנים שהביא, אבל הפך לרך מדי. איביץ' לא עושה חשבון, לא סופר אף אחד".

 

עולה עם הנוער

הכוורת של קרויף הייתה רחבה בהרבה מזו של הסרבי. בעוד אנשי מקצוע רבים הציפו את הדשא בקריית שלום, איביץ' מקיף עצמו במספר מצומצם של אנשי אמונו בלבד: עוזרו הוא מילוש וסלינוביץ', אחד המאמנים הבולטים בעונה החולפת בליגה הסרבית, שסיים במקום החמישי עם ווז'דובאץ והיה מועמד לפרטיזן בלגרד, אבל העדיף לשוב לשתף פעולה עם איביץ' כפי שעשה בפאוק.

 

במכבי נותנים למאמן הסרבי קרדיט גדול. לראיה, היא איפשרה לו להנחית את מאמן השוערים חריסטוס קלפקיס, שגם הוא עבד איתו בפאוק, על חשבונו של שורה אובארוב, הנחשב לסמל במועדון. מאמן הכושר הוא דרקו אוברדוביץ', שהגיע עם וסלינוביץ' מווז'דובאץ, והחליף את אחד מאנשי המקצוע המרכזיים במכבי בשנים האחרונות, חואן טוריחו, שביצע מהפכת ענק בתחום הכושר בכדורגל הישראלי.

 

הביא מאמן שוערים במקומו. אובארוב (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
הביא מאמן שוערים במקומו. אובארוב(צילום: ראובן שוורץ)

 

איביץ' מופנם ולא נוהג לדבר יותר מדי. מסיבות העיתונאים איתו אורכות דקות ספורות בלבד, אבל הוא לא חושש להגיד מה שהוא חושב. יש בו גם צד אימפולסיבי, שבא לידי ביטוי, למשל, בעימותים עם כוכבי פאוק, יורגוס צבלאס ומרקוס ולידיס. "אנחנו יודעים שאי-אפשר לעשות פרצופים לידו", מעיד שחקן נוסף במכבי. "הוא איש מקצוע יסודי מאוד, האימונים שלו מעניינים, הוא מתעכב על כל דבר, אבל מצד שני אסור להתעסק איתו. אצלו אין הזדמנות שנייה – לא מקצועית ולא משמעתית".

 

ואכן, לאיביץ' יש מספר כללי ברזל: הפרות משמעת ואיחורים גוררים קנסות כבדים, טלפונים ניידים מחוץ למתחם והוא מקפיד על תזונה. "ג'ורדי היה שומר על שחקנים מסוימים", מסביר השחקן. "איביץ' לא מכיר אף אחד, לא הביא אף אחד ולכן אין לאף אחד שריונים". אחד האלמנטים ששיכנעו את גולדהאר ללכת על הסרבי ולקבל את הטיפ של אנגלידיס הוא הגידול במספר הכישרונות במחלקת הנוער של פאוק. במציאות החדשה של מכבי – צעירה יותר עם חזרת מושאלים כמו רוסלן ברסקי, דן גלזר ומתן חוזז, הוא בדיוק המאמן שיכול להוביל את המהפכה.

 

מהפכה תקשורתית

מכבי של קרויף הקיפה עצמה בחומות והתרחקה מהתקשורת כמו מאש. המדיניות הייתה לעיתים היסטרית, על גבול הפרנואידית, ורק מעטים מלבד קרויף היו שותפים למהלכים. כעת המועדון מחשב מסלול מחדש וחוזר במובן מסוים להיות "ישראלי". הכל שקוף יותר. מי שאחראי על שינוי הגישה הוא המנכ"ל בן מנספורד, שראה מקרוב את התנהלות המועדון בעונה שעברה.

 

לקרויף אמנם היה מעמד-על שנשחק עם השנים, אבל מה שהיה חסר לו בשנת האימון שלו הוא סוג של מנהל מקצועי מסוגו. לאיביץ' יש את מנספורד, שהפך בחודשים האחרונים לדמות מרכזית במכבי ואת ברק יצחקי, המשמש כעוזר מנכ"ל וכאוזן קשבת לשחקנים וכחוט המקשר בינם לבין המאמן. העונה שעברה הייתה סוג של התלמדות והתחשלות בתפקיד עבור מנספורד.

 

מכבי תל אביב באימון (צילום: אורן אהרוני)
הכל שקוף יותר. מכבי ת"א באימון(צילום: אורן אהרוני)

 

ברגע שבו כל המערכת הישנה הוחלפה, האנגלי לקח את המושכות. הוא לא עוד מנכ"ל, תפקיד שבו שימש בין היתר בלידס האנגלית, אלא סוג של מנהל מקצועי עם רזומה באחת מסוכנויות השחקנים הגדולות באי הבריטי. הוא התחיל לעבוד תוך כדי תנועה והיה זה שהנחית בין היתר את איתי שכטר ומאור קנדיל – הרבה לפני שאיביץ' בכלל ידע על קיומם.

 

ביום שלישי הקרוב מחכה למאמן משוכה שאותה הוא חייב לעבור – פיוניק ירבאן הארמנית – בסיבוב המוקדמות השלישי בליגה האירופית – שלב אחד לפני הפלייאוף. מה שבטוח: כל דבר חוץ מעלייה לשלב הבתים ייחשב לפתיחה כושלת עבור הסרבי.


פורסם לראשונה 05/08/2018 11:02

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יאיר שגיא
ולדימיר איביץ'
צילום: יאיר שגיא
מומלצים