שתף קטע נבחר

חדשות טובות: שונית האלמוגים באילת הולכת וגדלה

מהדו"ח השנתי של המשרד להגנת הסביבה עולה כי השונית במפרץ אילת הולכת וגדלה ושהטמפטורה של פני הים הייתה הנמוכה ביותר מאז שנת 2000

 

 

 

מקום לאופטימיות: דו"ח הניטור השנתי של שונית האלמוגים באילת לשנת 2017 מעלה כי השונית הצפונית ביותר בעולם הולכת וגדלה, זאת בניגוד למצב ברוב השוניות ברחבי העולם.

 

מטרת התוכנית הלאומית לניטור מפרץ אילת היא יצירת תשתית ידע עובדתי רב שנים על מצב המערכת האקולוגית, הכימית והפיזיקלית הימית בצפון מפרץ אילת. תוכנית הניטור פועלת במתכונת אחידה מאז שנת 2004 וכך ניתן לבחון מגמות על פני למעלה מעשור באמצעות נתונים שנאספו בשיטות אחידות ועל ידי אותו צוות.

 

בניגוד לשוניות אחרות בעולם, מניתוח סטטיסטי רב שנתי מתקדם נמצאה מגמת עלייה של כחצי אחוז בשנה בכיסוי החי בכלל האתרים. כיסוי האלמוגים הממוצע בכל האתרים היה השנה 25.3%, דומה לערך הממוצע של השנה הקודמת. צפיפות מושבות האלמוגים הממוצעת בין כל האתרים נמצאת בעלייה בשנים אחרות.

 

שונית האלמוגים באילת (צילום: עמרי יוסף, רשות הטבע והגנים)
(צילום: עמרי יוסף, רשות הטבע והגנים)

 

ממצא מעניין נוסף נוגע לטמפרטורת המים בדו"ח הניטור של המשרד להגנת הסביבה. במפרץ אילת נמדדה עלייה מתמשכת בטמפרטורת פני הים מאז 1988, בקצב שנתי ממוצע של כ 0.036 מעלות צלזיוס, אך השנה הייתה טמפרטורת פני הים השנתית הממוצעת נמוכה משמעותית משנות הניטור הקודמות ואינה מתיישבת עם המגמה הכללית. את הטמפרטורה נמדדת מדי יום בסמוך למצפה התת ימי באילת.

 

למעשה, השנה הייתה טמפרטורת פני הים השנתית הממוצעת הנמוכה ביותר (23.65 מעלות, נמוך משמעותית מהשנה הקודמת שעמדה על 24.2 מעלות) מאז שנת 2000, שבה נמדדה הטמפרטורה הנמוכה ביותר (23 מעלות). "גם בהתחשב בשנה קרה זו, עדיין ניכרת מגמת חימום בשיעור של כמעט 3 מעלות ב-100 שנה", כתבו החוקרים.

שונית האלמוגים באילת (צילום: עמרי יוסף, רשות הטבע והגנים)
(צילום: עמרי יוסף, רשות הטבע והגנים)

 

בנוסף, מאז שנת 2012 נמדדת ירידה קטנה, אך מתמשכת, באחוז הרקמה החיה של אלמוגי אילת, אבל השנה נמדדה עלייה קלה. בשנים 2012-2008 נמצאה ירידה בכמות האלמוגים הקטנים בשוניות באילת, אך בשנים האחרונות מתועדת עלייה בצפיפות מושבות אלמוגי האבן ובכלל זה גם בכמות המושבות הקטנות. קיפודי הים נחשבים לקבוצה חשובה ביותר. צפיפות קיפודי הים ממין Echinometra mataei נמצאת בעלייה בשנים האחרונות.

 

השנה היה "אירוע" של תמותה המונית של דגי שונית במשך חודשי הקיץ, ובסך הכל תועדו 427 מקרים של דגי שונית מתים. החוקרים מעריכים כי יתכן  שהתמותה נובעת מעלייה חדה בטמפרטורת המים בחודש יולי, שגרמה להתפרצות החיידק הפתוגן מסוג סטרפטוקוק Streptococcus iniae. חיידק ‏זה‏ התגלה‏ לראשונה ‏בדגים‏ שבכלובי‏ הדגים‏ בשנת‏ 1996. החוקרים מציינים בדו"ח כי גם בניטור 2017 נמצאו טפילים שמקורם בכלובים, שנים לאחר הוצאתם. ממצא זה מראה על אחת הסכנות הטמונות בקיום חקלאות ימית במפרץ אילת. נתון זה יילקח בחשבון במסגרת התוכנית להקמה של פארק תעשיית חקלאות ימית באילת.

 

מחברי הדוח, ד"ר יונתן שקד ופרופ' אמציה גנין מהמכון הבינאוניברסיטאי למדעי הים באילת ממליצים לנקוט משנה זהירות בכל הנוגע לפעולות העלולות לפגוע בשונית, לרבות פיתוח מואץ בחופים והזרמה של נוטריינטים לים (חנקן וזרחן). כמו כן, הם מבקשים לקדם הכרזת שמורת טבע ימית בחוף הצפוני במטרה להגן על מרבדי עשבי הים שם. בנוסף, ממליצים מחברי הדוח לאסור באופן מוחלט דייג של דגים אוכלי אצות בצפון המפרץ ולפעול להגנתם מפני פגעים נוספים. כמו-כן, יש להקפיד על אכיפת האיסור לפגוע בקיפודי ים לאורך חופי אילת ובפרט בקרבת השונית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסף זבולוני, רשות הטבע והגנים
שונית האלמוגים באילת
צילום: אסף זבולוני, רשות הטבע והגנים
מומלצים