שתף קטע נבחר

אריה מליניאק

מסלול עקום בדרך לנבחרת ישראל / מליניאק

יו"ר ההתאחדות משך ומשך את הפרישה, עדיין לא נמצא לו מחליף, מאמן זמני העביר משחק ידידות, ועדת האיתור התעכבה בבחירת מאמן חדש, ולבסוף האיש שנבחר גרר טונות של ביקורת. ככה לא מתנהלים במדינה מתוקנת

במדינה מתוקנת ההתאחדות לכדורגל בוחרת יושב ראש, שממנה ועדת איתור, שבוחרת מנהל מקצועי לנבחרת, שממליץ על מועמד שנבחר למאמן לאומי. בישראל התהליך קצת שונה: עופר עיני משך את החלטת הפרישה עד מארס, מחליפו טרם נבחר, מאמן זמני ניהל את משחק הנבחרת, ועדת איתור בחרה באיחור מנהל מקצועי זר, שהעדיף מאמן זר שבחירתו גררה טונות של ביקורת, ועדיין אין יו"ר להתאחדות.

 

הסיבה לכך היא שהמועמד היחיד נפסל בידי ועדה שמנתה שלושה שופטים בדימוס. על העסקונה זה לא עשה רושם, ומרכזי הפועל ומכבי יזמו באמצעות שליחיהם בהתאחדות אסיפה כללית שזומנה בבהילות, והעיפה מהתקנון את הסעיף שמנע את בחירתו של שינו זוארץ. כך הפך אנטי־עסקן בעל דימוי נקי, ממועמד ראוי למינוי פסול שמגלגל עיניים לשמיים בזמן שחבורת עסקנים מטנפת את ההליך כדי לסלול לו דרך.

 

שינו זוארץ התאחדות לכדורגל (צילום: ראובן שוורץ)
מינוי בעייתי? אז מה - אפשר לשנות את התקנון. זוארץ(צילום: ראובן שוורץ)

 

צדיקים מלאכתם נעשית בידי אחרים, לא במקרה הזה.

 

הגיע הזמן לשנות גישה

כשווילי רוטנשטיינר, המנהל המקצועי של הנבחרת, בחן את המועמדים הישראלים, הוא חטף בחילה מהלובינג שהמועמדים עשו לעצמם, לכן בחר באנדי הרצוג למאמן נבחרת ישראל. הרצוג היה שחקן גדול, וכמאמן נבחרות בוגרים עדיין לא הוכיח את עצמו, אבל הבעיה של נבחרת ישראל לא הייתה מעולם המאמן אלא השחקנים, ועדיין - השחקנים נשארים והמאמנים מתחלפים.

 

אם הגיע הזמן לשנות גישה, אולי מאמן זר הוא הפתרון. נכון שגם ריצ'רד מולר נילסן, מילובאן צ'יריץ' ולואיס פרננדז לא הביאו אותנו למונדיאל ולא ליורו, אבל למודי ניסיון, הבקשות שלנו הן צנועות בהרבה: שנבחרת ישראל תשחק מול אצטדיון מלא, לפעמים תנצח ולפעמים לא תנצח, אבל בכל מקרה תשחק כדורגל שלא יבייש אותנו, והקהל יעמוד בסוף משחק ויריע לשחקנים על המאמץ. לא מעט נבחרות הודחו מהמונדיאל וקיבלו סטנדינג־אוביישן. יש חיה כזאת.

 

אנדראס הרצוג (צילום: AP)
הבעיה של הנבחרת מעולם לא הייתה המאמן. הרצוג(צילום: AP)

 

שיא הגיחוך הוא הביטול שנוהגים מומחי הכדורגל שלנו ב"דייגים" וב"נגרים" אירופיים. רק פורסם שמו את הרצוג וגל עכור איים להטביע אותו, בעיקר על דברים שאמר לפני 17־16 שנים כשהיה האויב הגדול של נבחרת ישראל. שביל הספונסרים.

 

גם אם נכון לפסול מישהו לתפקיד בגלל משהו שהוא אמר, איל ברקוביץ' הוא האחרון שיכול להעלות טיעון כזה.

 

מאבק צודק

ככל שוועדת שרעבי - מנכ"ל משרד הספורט - מתקרבת לישורת הסופית, מסתבר שכנראה עבדו על שחקני הכדורסל בעיניים. ועדת שרעבי, כך מופיע שחור על גבי לבן בפרוטוקול הוועדה, ובניגוד להבטחות שגרמו להפסקת שביתת השחקנים, לא תעסוק בעניין הקלות המס לשחקנים זרים. למה הדבר דומה? שמנהל המשא ומתן להסכם שלום בין ישראל לפלסטינים יודיע שלא יעסוק בשלום. זו תהיה שערורייה שגובלת בגניבת דעת וכיס, שתחייב את השחקנים לשקול את השבתת העונה הקרובה.

 

ההקלות במס מתחלקות בעצם לפטור שיש לשחקנים אמריקאים על הכנסות של עד 108,000 דולר על פי אמנת כפל מס עם ארה"ב (נוגע בעיקר לקבוצות קטנות), ולתקרת 25 אחוזי מס לכל הזרים, הנוגעת בעיקר למכבי ת"א ולהפועל ירושלים שמשלמות לשחקנים מאות אלפי דולרים. ההטבות מוקנות לשחקנים, אבל בעצם הקבוצות הן אלו שנהנות מהן, כי השחקנים חותמים על חוזים בשכר נטו. אז בכמה כסף מדובר? אם מכבי החתימה את סקוטי ווילבקין על 1.5 מיליון דולר, תעשו בעצמכם את החשבון כמה שווה פטור ממס בגובה 25 אחוז על חמישה מיליון שקל.

 

מירי רגב (צילום: EPA)
משרד הספורט נוטה לצד הקבוצות. מירי רגב(צילום: EPA)

 

כשמשרד הספורט, שאמור לקדם את השחקנים, נוטה בבירור לצד הקבוצות, זה בערך כמו שמשרד הביטחון יילך נגד חיילי צה"ל, אבל במדינה שהולכת נגד דרוזים שמשרתים בצה"ל, מה זה לחסל שחקני כדורסל? נתמקד בהיי־טק.

 

שחקני ומאמני נבחרות ישראל בעבר שהתארגנו לתמוך בשחקני ההווה והעתיד, מנסים לגייס עשרות אלפי הורים, שמשקיעים זמן וכסף בפיתוח היכולות של ילדיהם, שעתידם נראה כרגע קודר. לשם כך נפתח דף פייסבוק בשם "הפורום להצלת הכדורסלן הישראלי", שהצלחתו תלויה בתמיכה של הורים לשחקנים.

 

צריך לומר ביושר את האמת להורה שמוכן להשקיע לילות כימים ואלפי שקלים בחודש במאמנים אישיים, תזונאים, מאמני קליעה, חדרי כושר והסעות לאימונים ומשחקים: במצב הנוכחי, הסיכוי של הבן שלכם להיות שחקן בליגת העל הולך ונעלם. אם המטרה תמשיך להיות הצלחה של הקבוצות באירופה, הפתרון יהיה עוד ועוד זרים. דני אבדיה יהיה שחקן יורוליג או NBA בלי קשר למספר הזרים, ואחר כך ינפנפו בו כדי להוכיח שאפשר לגדל שחקנים בליגה של זרים.

 

בסין אסרו על ייבוא שוערי כדורגל לליגה, כי אין שוער ברמה גבוהה לנבחרת. היוונים אסרו על שיתוף זרים בליגה, שנתיים לפני שאירחו את אליפות אירופה 1987 בפיראוס, וכך דור של כדורסלנים בראשות ניקי גאליס, פנאיוטיס ינאקיס ופנאיוטיס פסולאס זכה באליפות אירופה והחזיק את יוון בצמרת העולמית במשך שנים.

 

הכדורסל הישראלי במשבר, והמטרה צריכה להיות כזו: 20 שחקני ליגת על נוספים מתוצרת

מחלקות הנוער, שישחקו 20 דקות ויותר למשחק, בעוד שלוש־ארבע שנים. קבוצות שמשחקות באירופה יכולות להחתים עשרה זרים, אך בליגה ישחקו רק שלושה כי הכדורסל הישראלי מצוי במשבר שנוצר, בין היתר, בגלל ההצפה בזרים.

 

התמיכה של שחקני עבר שהביאו לישראל את ההישגים הגדולים היא בעלת חשיבות בלתי רגילה, אבל ללא תמיכה מאלפי הורים, המאבק של שחקני הכדורסל על עתידם יסתיים בעוד מספר שבועות בהפסד ללובי של בעלי קבוצות, שפועלים מאחורי ולפני הקלעים כדי להעמיד בראש הסולם הצלחות באירופה גם במחיר של הצפת הליגה בזרים וחיסול הכדורסל המקומי.

 

תנו לייק ל"פורום להצלת הכדורסלן הישראלי" ושתפו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ראובן שוורץ
שינו זוארץ
צילום: ראובן שוורץ
מומלצים