שתף קטע נבחר

טראמפ מאיים על אירופה: "מי שיעשה עסקים עם איראן, לא יעשה עסקים איתנו"

נשיא ארה"ב צייץ בטוויטר כי הסנקציות "הנושכות ביותר" הוטלו רשמית על איראן. האיחוד האירופי מתנגד לסנקציות והודיע כי יגן על חברות אירופיות מפני פגיעה אמריקנית. "אם חברה חוששת מצעדים משפטיים או עסקיים נגדה - היא תהיה מוגנת במסגרת החוק", הבהיר שר בממשלה הבריטית

  

 

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ צייץ היום (ג') כי הסנקציות האמריקניות המחודשות הוטלו על איראן באופן רשמי, בעקבות עזיבת ארצות הברית את הסכם הגרעין. כבר אתמול הזהיר טראמפ, עם חתימה על הצו לחידוש הסנקציות, כי מי שלא ישתף פעולה וימשיך להיות בקשרים כלכליים הדוקים עם איראן – עלול לסבול מ"השלכות קשות". היום הוא צייץ: "כל אלה שעושים עסקים עם איראן לא יעשו עסקים עם ארצות הברית. אני מבקש שלום עולמי, לא פחות". טראמפ צייץ עוד כי מדובר בסנקציות "הנושכות ביותר שאי פעם הוטלו" והוסיף כי בחודש נובמבר "הן יעלו עוד שלב".

 

"הסנקציות חונקות את איראן, אבל נפילת האייתוללות רחוקה" | פרשנות, רון בן ישי

רוחאני אחרי חידוש הסנקציות: "טראמפ רוצה כאוס, לא מו"מ"

 

גורם במשרד החוץ הבריטי אמר זמן קצר לפני חידוש הסנקציות כי חברות אירופיות שימשיכו לעשות עסקים עם איראן יקבלו הגנה מהאיחוד האירופי מפני פגיעה אמריקנית. האיחוד האירופי יצא אתמול נגד חידוש הסנקציות והגיב לאיום של טראמפ נגד חברות אירופיות - והכניס לתוקף חוק חדש שיגן עליהן מפני סנקציות אמריקניות.

 

דונלד טראמפ תרזה מיי ארה
בריטניה נגד טראמפ. נשיא ארה"ב טראמפ וראש ממשלת בריטניה מיי(צילום: AP )
 

השר לענייני המזרח התיכון במשרד החוץ הבריטי, אליסטר ברט, אמר היום לרדיו BBC כי "אם חברה חוששת מצעדים משפטיים או עסקיים נגדה על ידי גוף שפועל בעקבות הסנקציות האמריקניות - החברה הזו יכולה להיות מוגנת במסגרת החוק האירופי. זו החלטה מסחרית של חברות - אם להמשיך לעבוד באיראן או לא".

 

בהודעת שרי החוץ של האיחוד נכתב אתמול כי "האיחוד האירופי החליט להכניס לתוקף את 'החוק החוסם' ב-7 באוגוסט, כדי להגן על החברות האירופיות שעושות עסקים עם איראן מפני הסנקציות האמריקניות שהוטלו מחוץ לאזור השיפוט שלה. המדינות שנותרו חברות בהסכם הגרעין התחייבו לפעול, בין היתר, לשימור ולטיפוח ערוצים כלכליים פתוחים ופעילים מול איראן, ולהמשיך ביבוא נפט ודלק ממנה. שימור הסכם הגרעין עם איראן הוא עניין של רחישת כבוד להסכמים בינלאומיים, וכן של ביטחון בינלאומי".

 

עוד נכתב: "הסרת הסנקציות הקשורות בגרעין היא חלק מרכזי בהסכם - מטרתה ליצור השפעה חיובית לא רק על קשרי המסחר והכלכלה עם איראן, אלא חשוב מכך - על חייהם של בני העם האיראני. אנחנו נחושים להגן על בעלי עסקים אירופיים שקשורים בעסקים לגיטימיים מול איראן, בהתאם לחוק האירופי ולהחלטת מועצת הביטחון של האו"ם".

 

חברת דיימלר הגרמנית, יצרנית רכבי מרצדס, הודיעה כי בהתאם להטלת הסנקציות האמריקניות - היא מפסיקה את עסקיה באיראן. זאת, על אף הודעת האיחוד האירופי. "השענו את עסקינו, שכבר היו מוגבלים באיראן", מסר דובר מטעם החברה. "אנו עוקבים אחר ההתפתחויות הפוליטיות". השעיית העבודה בולמת את ההתרחבות המתוכננת של החברה במדינה, לאחר שזו הייתה בתהליכי שותפות עם שתי חברות מקומיות ליצירת משאיות מרצדס-בנז.

 

פדריקה מוגריני מוחמד ג'וואד זריף שיחות הסכם גרעין עם איראן  (צילום: MCT)
האיחוד האירופי נשאר באיראן. שר החוץ האיראני זריף ושרת החוץ של האיחוד מוגריני(צילום: MCT)

חסן רוחאני ומוחמד זריף (צילום: AFP)
נשיא איראן רוחאני ושר החוץ זריף(צילום: AFP)

 

בטהרן מצפים מבריטניה, צרפת וגרמניה, שלוש מהמעצמות שחתומות על ההסכם וחברות באיחוד האירופי, לשמור עליו. שרי החוץ של בריטניה, צרפת וגרמניה, אמרו היום שהם מחויבים לשמירה על הקשרים

הכלכליים עם איראן - כולל בתחום הנפט. רוחאני אמר אמש שאיראן מחכה שאירופה תנקוט צעדים מעשיים לשמירה על הסכם הגרעין.

  

הסנקציות האמריקניות שהוטלו עוסקות בעיקר בסחר האיראני במכוניות, בזהב ובמתכות מרכזיות נוספות, בפחם וברכישת דולרים. הסנקציות המרכזיות, בתחום האנרגיה והבנקאות במדינה, כולל ייצוא נפט, יוטלו ב-4 בנובמבר. טראמפ קרא אתמול לכלל המדינות "להבהיר למשטר האיראני שיש לו בחירה: או לשנות את האיומים ואת ההתנהגות המערערת ולהשתלב בכלכלה העולמית – או להמשיך בדרך של בידוד כלכלי". הוא הוסיף כי המדיניות האמריקנית היא להפעיל על טהרן "לחץ כלכלי מקסימלי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים