שתף קטע נבחר

חברות ישראליות יפתרו בעיות אוטונומיות

מאחורי המהפכה האוטונומית אפשר למצוא לא מעט חברות ישראליות שמפתחות פתרונות לבעיות שמציבה תחבורה חכמה. כמה מהן לפניכם

מהפכת הרכב האוטונומי יצרה בסיס נרחב לפעילות של חברות אוטו-טק ישראליות, בעיקר בתחום החיישנים והאלגוריתמיקה - ממובילאיי (ראייה ממוחשבת, ניווט ותורת הפעלה) ועד פורסייט (ראייה מוחשבת), אינווויז (מכ"ם לייזר), ארבה רובוטיקס (מכ"ם אלקטרו-מגנטי זול), ועוד. אבל המהפכה יוצרת אתגרים חדשים עם שאלות שעולם התחבורה לא הכיר.

 

אמצעי חישה ברכב אוטונומי (גיא לוי) (גיא לוי)
אמצעי חישה ברכב אוטונומי(גיא לוי)

 

"יש עוד הרבה מה לפתח בתחום הרכב האוטונומי", אומר ל"ממון" ערן זנדהאוז, אחד הבכירים בתעשייה החדשה. זנדהאוז הוביל את התחום אצל ספקית הרכיבים האמריקאית דלפיי, וכיום הוא מלווה ומייעץ לחברות ישראליות בתחום.

 

"יש מספר חברות ישראליות בתחום החיישנים", אומר זנדהאוז. "אני מתרכז כעת בחברות שמספקות תשובה לאתגרים שלא היו מוכרים בתחבורה הישנה. למשל, מה קורה כשרכב אוטונומי נעצר בכביש בגלל תקלה במצלמה או במכ"ם, או בגלל תנאי תשתית או מזג אוויר שלא מאפשרים לו לפעול בבטיחות. מי שיפעיל ציים של מוניות אוטונומיות, או יחזיק ברכב שאפילו אין לו הגה ודוושות, יצטרך שיהיה גורם אנושי שיתחבר לרכב מרחוק ויסיע אותו, או יטפל במצב החירום למשל על ידי תקשורת עם שוטר. זה כמו כפתור החירום במעלית, שמכניס לתמונה מוקד מאויש כשיש בעיות".

 

את השירות הזה מתכננת לספק פאנטום אוטו הישראלית, שמעסיקה כ-20 איש בארץ ובארה"ב. רכב אוטונומי שמאושר בארה"ב לנסיעה ניסיונית בכביש ציבורי מקבל רישוי לנסיעה בתנאים מסוימים, כמו מזג אוויר טוב ולכל היותר גשם קל. גשם כבד מקשה על חלק מהחיישנים לפעול. "אם רוצים שרכב אוטונומי יידרש ליכולת לפעול ב-100% מהמצבים, זה ייקר אותו. השירות של פאנטום אוטו יאפשר להעלות לכביש רכב שיודע להתמודד עם 90% מהמצבים, ולהשתלט עליו מרחוק כדי לטפל בבטיחות בשאר המצבים", מסביר זנדהאוז.

 

אתגר נוסף הוא הצורך לבחון את קבלת ההחלטות של הרכב האוטונומי. עד שרכב כזה יעבור את כל הניסויים האפשריים במסלול פיזי, זה יכול לקחת שנות בחינה יקרות. פורטליקס, שגייסה 2 מיליון דולר ממשקיעים כמו זהר זיספל, גיל אגמון ובני שניידר, מנסה לענות על האתגר הזה.

 

"פורטליקס מייצרת שפה משותפת שחסרה היום לרכבים האוטונומיים ולבדיקות שלהם. היא מתחמנת את הנהג הממוחשב כדי להכניס אותו לפינות ולבדוק את יכולת קבלת ההחלטות שלו", אומר זנדהאוז, המשמש כחבר בצוות היועצים של החברה.

 

"תעשיית הרכב נחלקת כיום בין היצרנים החדשים שנולדו מתוך תעשיית ההיי-טק לבין היצרנים הוותיקים שמנסים להתחבר לעולם החדש", אומר יואב הולנדר, המייסד והטכנולוג הראשי של החברה, שהוקמה בידי יוצאי וראסיטי. החברה, שעסקה באימות תכנון רכיבים, נמכרה ב-2005 לקיידנס האמריקאית תמורת 315 מיליון דולר. זיו בנימיני הוא מייסד שותף ומנכ"ל, וגיל אמיר הוא מייסד שותף ומנהל התפעול והפיתוח העסקי. עד סוף השנה צפויה החברה להכפיל את כוח האדם שלה ל-20 איש, לאחר גיוס נוסף.

 

הולנדר: "אנחנו ממציאים שפה חדשה שמגדירה תסריטים ומריצה אותם לבדיקה בסימולציות ממוחשבות או פיזיות. צריך לבדוק את כל האפשרויות לפני שהרכב יוצא לכביש. גם רכבים אוטונומיים למחצה, בדרגה 3 ,צריך לבדוק לעומק. בעתיד יהיו בדיקות כאלה כחלק מבדיקת הרישוי השנתי, כבר לא יהיה די בבדיקת הברקסים בלבד".

 

חברה ישראלית שלישית מתרכזת בלהעניק לנהג הממוחשב יכולת לחוש תחושות כמו נהג אנושי. מוביווייז (Mobiwize), הפועלת מחיפה, פיתחה טכנולוגיה מבוססת בינה מלאכותית וביג דאטה, המאפשרת לרכב האוטונומי לחוש את תוואי הכביש כמו נהג אנושי, ומספקת למחשבי הרכב תובנות משלימות לנתונים שהוא מקבל מהמכ"מים ומהמצלמות. כך יוכלו מחשבי הרכב לקבל החלטות מושכלות יותר. הטכנולוגיה של מוביווייז מעבדת בזמן אמת ובקצב גבוה נתונים מחיישנים פיזיים הקיימים ברכב ו"חשים" את הדינמיקה הרגעית בין הרכב לבין הכביש שעליו הוא נוסע ומפיקה תובנות שמוזנות בחזרה למחשבי הרכב.

 

תובנות אלה מאפשרות לרכבים חכמים ואוטונומיים לבלום בצורה בטוחה יותר, או לכוונן את מתלי הרכב בצורה יעילה יותר. במקביל היא מאפשרת צבירת המידע מרכבים הנעים באותם כבישים לצורך הפקת שכבת מיפוי חדשה של תנאי דרך, כולל מפגעים, החיונית למנהלי כבישים ורשויות עירוניות.

 

"אנחנו מאזינים לחיישנים הקיימים ברכב, כמו מד תאוצה, מד זווית גלגל, מצב דוושת בלם ומד מהירות גלגל, כדי לזהות למשל החלקה עוד לפני שמערכת ה־ABS מופעלת", אומר עמית ניסנבאום, מנכ"ל החברה. שישה יצרני רכב, ביניהם פורד, כבר בוחנים את הטכנולוגיה של החברה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים