שתף קטע נבחר

האיש שצפה ב-429 הוצאות להורג פורש לגמלאות

מייקל גראצ'יק הוא כנראה האיש שצפה בהכי הרבה הוצאות להורג בארה"ב: ככתב AP בטקסס, המדינה שבה השימוש בעונש המוות הוא הנפוץ ביותר, ליווה מאות פושעים אל מותם. לעת פרישה הוא נזכר ברגעים האחרונים של הנידונים למוות, כולל ההוא שבירך אותו לשלום וזה שנפרד עם שיר חג מולד

כתב סוכנות הידיעות Associated Press מייקל גראצ'יק, שהיה עד ליותר מ-400 הוצאות להורג של פושעים בטקסס, פרש בשבוע שעבר לגמלאות אחרי כמעט 46 שנה שבהן עבד כעיתונאי.

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

ארה
(צילום: sutterstock)

ארה
גראצ'יק. "זה גרם לי להרגיש הערכה רבה לחיים"(צילום: AP)

ייתכן מאוד כי גראצ'יק בן ה-68 צפה ביותר הוצאות להורג מכל אדם אחר בארה"ב מאז שבית המשפט העליון החזיר לתוקף את עונש המוות בשנת 1976. מיליוני קוראים בטקסס ומחוצה לה עקבו אחר הדיווחים שלו על ההוצאות להורג. טקסס משתמשת בעונש המוות יותר מכל מדינה אחרת בארה"ב, ועובדה זו סיפקה לו עבודה רבה.

 

בדברי הפרידה שהקדישה לו הסוכנות נכתב כי בקרב הנידונים למוות, בני משפחותיהם, משפחות הקורבנות ועורכי הדין בנה לעצמו גראצ'יק לאורך השנים מוניטין של אדם שדיווחיו מדויקים ושנוהג בהגינות. כבוד דומה, כך כתבה הסוכנות, רחשו לו אנשי רשויות אכיפת החוק.

 

גראצ'יק נהג לבקר ולצלם כל נידון למוות שהביע נכונות להתראיין ולדבר אל בני משפחותיהם של הקורבנות. במרוצת השנים הוא נעשה לדמות מוכרת בארה"ב ובעיקר בטקסס, והחל להיחשב מקור סמכות בענייני עונש המוות ועֵד להיסטוריה. סוכנות הידיעות ציינה כי גם אחרי שיפרוש לגמלאות ימשיך גראצ'יק לסקר עבורה את ההוצאות להורג, וכי הוא יעשה זאת על בסיס של פרילנס – הסדר שהוא עצמו הציע.

ארה
מייקל גראצ'יק עם כמה מתעודות העיתונאי שאסף לאורך הקריירה(צילום: AP)

ארה
לסטר באואר, רוצח שהתראיין לגראצ'יק ב-2015. "הוא אחד האסירים הראשונים שהכרתי באגף הנידונים למוות. הוא העביר בכלא יותר מ-30 שנה לפני שהוצא להורג. בחור אינטליגנט שעשה פשע נורא"(צילום: AP)

כבר לפני שנים סיפר גראצ'יק כי הפסיק לספור כמה הוצאות להורג ראה בחייו. ברישומים של מדינת טקסס הוא מופיע כמי שהיה עד ל-429 הוצאות להורג, אולם ייתכן כי המספר האמיתי גבוה יותר. "הצפייה בהוצאות להורג גרמה לי לחוש הערכה גדולה לחיים", סיפר גראצ'יק. "אתה מרגיש כמה מהר החיים יכולים להילקח ממך".

 

גראצ'יק הצטרף לסוכנות הידיעות AP ב-1972 בדטרויט. ב-1983 עבר עם אשתו מארי ושני ילדיהם לגור ביוסטון, ובסיקור של הוצאות להורג החל לעסוק במקרה. בשנת 1982 הוציאה טקסס להורג אסיר בפעם הראשונה מאז שבית המשפט העליון אישר למדינות ארה"ב לשוב ולממש את עונש המוות, וכשהמדינה נערכה לבצע את ההוצאה להורג השנייה שלה, ב-1986, לקח על עצמו גראצ'יק, כמנהל השלוחה של AP ביוסטון, את המשימה.

ארה
הנידון למוות קנת' פוסטר בשנת 2007(צילום: AP)

ארה
הנידון למוות מייקל רודריגס במהלך ריאיון לגראצ'יק ב-2008. הוא הוצא להורג(צילום: AP)

במרוצת השנים למד גראצ'יק במה להתמקד וכיצד לזהות אם משהו אינו כשורה. לדבריו ברוב המקרים הצפייה בהוצאות להורג הייתה למעשה "צפייה במישהו הולך לישון ולא מתעורר". לעתים קיבלה ההוצאה להורג תפנית מקאברית או אבסורדית. במאמר שכתב ב-2013 לציון ההוצאה להורג ה-500 של מדינת טקסס מאז חידוש השימוש בעונש המוות נזכר גראצ'יק איך אסיר אחד קרא בשמו ואמר לו שלום כשנכנס לתא הנידונים למוות, ואיך אסיר אחר, בתור מילותיו האחרונות, שר את שיר חג המולד Silent Night. "מאותו רגע חג המולד אף פעם לא היה עבורי אותו הדבר", כתב גראצ'יק.

 

גראצ'יק נשאל פעמים רבות אם הוא עצמו מאמין שיש להתיר את עונש המות. הוא השיב כי הוא קתולי מאמין ומכבד את תורת הכנסייה, המטיפה נגד עונש המוות, אך הודה כי הוא מתקשה לקבל החלטה בעניין: "אני לא מתחמק מהשאלה. אני באמת לא יודע".


פורסם לראשונה 07/08/2018 23:17

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: sutterstock
בעד או נגד עונש המוות? "לא מתחמק מהשאלה"
צילום: sutterstock
מומלצים