שתף קטע נבחר

הכרת קולומביה במדינה פלסטינית: "סטירת לחי למדינה ידידה"

כישלון מודיעיני-דיפלומטי, כך רואים במשרד החוץ את העובדה שקולומביה הסתירה את כוונתה להכיר במדינה פלסטינית. לפי הערכות, המהלך תואם עם הממשלה החדשה שנכנסה לתפקידה בשבוע שעבר. שגרירות ישראל: "מופתעים ומאוכזבים"

 

 

נתניהו עם הנשיא סנטוס בשנה שעברה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נתניהו עם הנשיא סנטוס בשנה שעברה(צילום: EPA)

 

בישראל מגיבים בחריפות להודעה של ממשלת קולומביה היוצאת, שלפיה היא מכירה בפלסטין כמדינה עצמאית, החלטה שהתקבלה בירושלים בתדהמה מוחלטת. "סטירת לחי בפנים מצד מדינה ידידה, שעומדת בניגוד ליחסים הקרובים והאיכותיים, ובעיקר לקירבה בין המדינות והמנהיגים", כך הגיבה שגרירות ישראל בקולומביה. 

 

"שגרירות ישראל מאוד מופתעת ומאוכזבת מההחלטה של הממשלה היוצאת להכיר בפלסטין כמדינה ומהדרך שבה זה נעשה", נכתב בתגובת שגרירות ישראל שפורסמה בבוגוטה, בירת קולומביה. "ניתן היה לצפות מממשלה ידידותית לעדכן את חברתה מראש לגבי שינוי במדיניות שהוא כל כך קריטי לבת הברית שלה. בהתבסס על הודעתו של שר החוץ הנכנס קרלוס הולמס, אנו קוראים לממשלת קולומביה להפוך את ההחלטה, שהיא הפרה של היחסים הקרובים, שיתוף הפעולה הרחב בנושאים חיוניים והאינטרסים של שני הצדדים".

 

את ההחלטה קיבל נשיא קולומביה היוצא חואן מנואל סנטוס ב-3 באוגוסט. הוא שלח את המכתב לשר החוץ הפלסטיני ריאד מלכי - חמישה ימים בלבד לפני שסיים את תפקידו כנשיא. "קולומביה עוקבת אחרי הסכסוך הישראלי-פלסטיני. אנו מודעים למצב הקשה של העם הפלסטיני וחושבים שכדי לסייע ליצירת המדינה הפלסטינית חייבת להיות אחדות בתוך העם. הדרך הטובה ביותר להגיע לסוף הסכסוך היא מו"מ ישיר בין ישראל לפלסטין", כתב סנטוס. שרת החוץ בממשלה היוצאת, מריה אנחלה הולוגין, הוסיפה: "כפי שלעם הפלסטיני יש זכות להקים מדינה עצמאית, לישראל יש את הזכות לחיות בשלום לצד שכניה".

צחי הנגבי בטקס השבעתו של נשיא קולומביה החדש איוון דוקה  ()
השר הנגבי בטקס השבעתו של הנשיא החדש, איוון דוקה. נשלח במקום נתניהו
 
 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

דבר ההכרה בפלסטין פורסם רק יום לאחר שהממשלה החדשה הושבעה. המהלך הוסתר מידיעתה של ישראל ונעשה בחשאיות מוחלטת ולכן גם הכעס הגדול בירושלים. נראה שההחלטה של ראש הממשלה נתניהו לבטל את נסיעתו לקולומביה כדי להשתתף בחגיגות ההשבעה של הנשיא החדש, איוון דוקה, שנומקה במצב בדרום ולשלוח במקומו את השר לשיתוף פעולה אזורי, צחי הנגבי – לא הייתה קשורה להחלטה המסתמנת, שכאמור לא הייתה ידועה בישראל. זאת ועוד: הקולומביאנים הבהירו באחרונה לישראל שלא יכירו בפלסטין. יצויין שנתניהו הודיע על ביטול ביקורו בקולומביה ב-3 באוגוסט – וזה גם היה היום שבו נשיא קולומביה שלח את המכתב לשר החוץ הפלסטיני. לא ברור אם יש קשר בין שני הדברים.

 

"סנטוס חייב לנו לא מעט"

מדובר במכה קשה לדיפלומטיה הישראלית מאחר וקולומביה היא אחת המדינות החשובות ביותר באמריקה הלטינית (אמל"ט). היא נחשבה גם למדינה הקרובה ביותר לישראל באזור והיו יחסים אסטרטגיים ביניהן. גורם שמעורה ביחסים אמר: "סנטוס ידיד שלנו וחייב לנו לא מעט, עזרנו לו המון בנושאים ביטחוניים. היו שם יועצים ביטחוניים שעזרו לו להתגבר על מחתרת הפארק. הייתה עזרה גדולה שלנו. קולומביה נשארה בין האחרונות באמל"ט שלא הכירה במדינה פלסטינית". כיום, למעשה כל מדינות אמריקה הלטינית מכירות במדינה פלסטינית למעט שתיים: מכסיקו ופנמה. זאת ועוד, בתחילת השבוע נתניהו בירך בטלפון את הנשיא דוקה לקראת השבעתו, והשניים קבעו להיפגש בחודש הבא בעת כינוס העצרת הכללית של האו"ם בניו יורק. סוגיית ההכרה במדינה הפלסטינית כלל לא עלתה ודוקה לא עידכן בכך את ראש הממשלה.

 

בינתיים, שר החוץ בממשלה החדשה שהושבעה, קרלוס הולמס, אמר שנשיא קולומביה החדש יבחן את ההחלטה של הנשיא הקודם להכיר בפלסטין וקולומביה תפעל בהתאם לחוק הבינלאומי. ואולם, שרת החוץ בממשלה היוצאת, מריה אנחלה הולוגין, טענה שההחלטה התקבלה לאחר התייעצות בין הנשיא הנכנס לנשיא החדש – וקיבלה את ברכתו. "הנשיא היוצא סנטוס דיבר עם הנשיא הנכנס דוקה וקיבל את הסכמתו להכרה בפלסטין. דוקה אמר לסנטוס – 'קדימה. תעשה את זה'. שוחחתי פעמיים עם שר החוץ הנכנס, קרלוס הולמס, וקיבלתי גם כן את הסכמתו".

 

זאת גם ההערכה בישראל – שסנטוס לא היה מקבל החלטה דרמטית כזאת בלי תיאום וברכה מהנשיא הנכנס. במילים אחרות: סנטוס הוציא את הערמונים מהאש עבור דוקה, אבל בכך תקע לישראל סכין בגב. מבחינת משרד החוץ הישראלי, העובדה שלא הצליח לחזות את המהלך מראש ולסכל אותו. זה לא פחות מכשלון מודיעיני-דיפלומטי . 

 

סגנית נשיא קולומביה, מרטה לוסיה רמירז, אמרה שסנטוס הפר את הבטחתו לישראל שלא להכיר בפלסטין, הוא קיבל את ההחלטה מעל המוסדות החוקתיים ויש לבחון את ההחלטה מחדש. סטירת הלחי לישראל חמורה במיוחד כאשר ההחלטה התפרסמה ביום שבו חמאס שיגר מעל 70 רקטות לדרומה של ישראל. קולומביה משהה בשלב זה את פרסום תגובתה על ההחלטה. "אנחנו מופתעים מהידיעה בתקשורת וממתינים לקבל הסברים מהממשל החדש, שבודק את הנושא", נמסר היום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
נתניהו וסנטוס, בימים טובים יותר
צילום: AP
מומלצים