שתף קטע נבחר

הסופר זוכה הנובל ו.ס. נאיפול הלך לעולמו

וידיאדהר סורג'פרסאד נאיפול, יליד האי הקאריבי טרינידד, שעסק ביצירתו בעולם השלישי וביחסיו עם המערב ועורר לא מעט מחלוקות, מת בגיל 85

הסופר הבריטי ו.ס. נאיפול, שביצירתו עסק בעיקר בעולם השלישי וביחסיו עם המערב - הלך לעולמו בביתו בלונדון בגיל 85. "הוא היה ענק בכל מה שהשיג ומת מוקף באלה שאהב, לאחר שחי חיים מלאים ביצירה וניסויים", אמרה אשתו אתמול (שבת) ל"גרדיאן".

 

נאיפול, 1968 (צילום: Hulton Archive, Gettyimages IL)
נאיפול, 1968(צילום: Hulton Archive, Gettyimages IL)
בחמישים השנים האחרונות נאיפול, יליד האי טרינידד הוציא תחת ידיו עשרות ספרים בהם עוצב קולו מעורר המחלוקת לגבי נושאים כמו קולוניאליזם, איסלאם והגירה. ביצירתו הוא עסק באופן ביקורתי בשלטון הפוסט-אימפריאליסטי וטען כי ציוויליזציות כמו הודו ואפריקה עדיין לא אימצו לגמרי את העולם המודרני, וכי הפנטזיות שהן בונות אודותיו מחבלות בליברליות שלהן.

 

מבין הרומנים שכתב, בעברית ראו אור בין השאר "אנשי גרילה", "בית למר ביסואס", "האיש מטרינידד" ו"עיקול בנהר" (כולם בהוצאת זמורה-ביתן). כולם מסעות לתוך סיפורי חיים של עקורים, במולדתם או בארץ אחרת.

 

V.S. Naipaul ואישתו (צילום: AP)
נאיפול עם אשתו לאחר זכייתו בנובל ב-2001(צילום: AP)

וידיאדהר סורג'פרסאד נאיפול נולד ב-1932 באי הקאריבי טרינידד למשפחה שהיגרה לשם מהודו. כשהיה בן 18 הגיע לאנגליה ולמד באוקספורד. ב-1954 הפיק ברדיו הבי.בי.סי תוכנית שנקראה "קולות קאריביים", שם גם החל לנסות את כוחו בכתיבה. ספרו הראשון פורסם ב-1957, וכבר בו ניסח כתיבה נועזת ומתריסה. שנתיים לאחר מכן הוא הוציא את "רחוב מיגל" שקבע את מקומו כקול ספרותי חשוב. בספרי פרוזה, עיון ומסע שפירסם לאחר מכן, הוא המשיך לעסוק בקולוניאליזם ובהשלכותיו. ב-2001 הוא זכה בפרס נובל לספרות, שסימן אותו כסופר הגדול ביותר שיצא מהאיים הקאריביים.

 

הביקורת לא תמיד קיבלה את יצירתו באהדה ופעמים רבות נטען נגדו כי הוא בז למושאי כתיבתו. לצד זאת נאיפול מעולם לא חשש ממחלוקות. ב-2001 הוא השווה בין הפונדמנטליזם המוסלמי לקולוניאליזם. לא פעם התבטא נגד סופרות וטען כי הוא יכול להבחין מקריאת "פסקה או שתיים" אם מדובר בטקסט ש"נכתב על ידי אישה או לא".

 

למרות הקונפליקטים שעורר נאיפול, הוא זכה בפרסים רבים, בהם המאן בוקר הבריטי (על ספרו "במדינה חופשית" מ-1971) ואף קיבל תואר אבירות מהמלכה אליזבת השנייה.

 

"היינו בחוסר הסכמה לאורך כל חיינו, לגבי פוליטיקה, ספרות, ואני מרגיש עצוב כאילו איבדתי כעת אח גדול אהוב. נוח בשלום וידיא", ספד לו הסופר הבריטי סלמאן רושדי בטוויטר.

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים