שתף קטע נבחר

עולה לארץ מטורקיה: "עוברים למקום בטוח ויציב יותר"

מומחה לטורקיה מאמין כי ההתדרדרות ביחסים בין ארדואן לטראמפ רחוקה מלהסתיים. אילקר בן ה-34, שיעלה עם אשתו ההרה ובתו הקטנה, מעריך באולפן ynet: "קשה לי להאמין שתהיה מחאה עממית, אבל ההתבטאויות של ארדואן הביאו אותנו לנקודת אל-חזור"

 

 

היחסים בין ארצות הברית לטורקיה ממשיכים להתקרר בעקבות הטלת המכסים על יבוא מאנקרה - אך לא מדובר במקרה הראשון שבו שתי בעלות הברית נוקטות צעדים חריפים אחת נגד השנייה. ד"ר חי איתן כהן, מומחה לטורקיה באוניברסיטת תל אביב, אמר הבוקר (יום א') כי חרף הדברים הקשים שהטיח הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן בדונלד טראמפ - זהו לא עימות ראשון בין שתי המדינות. בכל מקרה, המצב הכלכלי שמחריף מוביל גם את אזרחי טורקיה לבצע חשיבה מחדש. אחד מהם סיפר באולפן ynet כי יעלה לארץ בקרוב. צפו בריאיון עמו.

 

"גם ב-1974 ראינו את אותם צעדים חריפים של ארצות הברית נגד טורקיה לאחר שהיא פלשה לצפון קפריסין. אבל אכן מדובר בשפל חדש והאמריקנים רק מחריפים את הטון", אמר כהן. "שר האוצר הטורקי נואם בפני אזרחי המדינה ומכוון לפתרון דיפלומטי כדי להרגיע את השוק - וכשהוא מסיים את דבריו טראמפ מצייץ בכוונה". כהן מסביר כי הדבר מצביע על כך שהאמריקנים לא מתכוונים "לרדת מהעץ הגבוה".

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן כינוס מפלגתי ב עיירה ריזה (צילום: AP)
ארדואן נואם בפני תומכיו בסוף השבוע(צילום: AP)

טורקיה ארה

"ארדואן, שמעניק חשיבה רבה למוניטין שלו בתוך טורקיה, רוצה להראות לעם שאכן יש פה חיכוך עם ארה"ב, עליו להציג הישג מוחשי מצדו", ממשיך כהן. הוא הזכיר כי האמריקנים מחזיקים בסמנכ"ל הבנק הממלכתי בטורקיה בשל הפרת הסנקציות על איראן, אך הטורקים מנסים לשחררו מאחר ולדבריהם הוא רק מילא את תפקידו. לעומתו, הכומר האמריקני אנדרו ברנסון עדיין מוחזק בטורקיה בחשד למעורבות בניסיון ההפיכה, וארדואן משתמש בו כקלף מיקוח על-מנת למקסם את רווחיו.

 

ארדואן במסר לארה"ב: אחפש בעלות ברית חדשות

 

אילקר, אזרח טורקי שיעלה לישראל ב-20 באוקטובר וכבר נמצא בארץ כדי להכין את עלייתו שלו ושל בני משפחתו, אמר כי אי-היציבות מורגשת במיוחדת בטורקיה בימים אלה. "אנחנו לא סומכים על המערכת. המצב מונע מאנשי עסקים להשקיע במדינה", אמר אילקר בן ה-34, נשוי ואב לילדה, שאשתו נמצאת כעת בהיריון שני. הוא עובד כמנהל מחלקת ייצור במפעל בטורקיה, אבל בקרוב יחל דרך חדשה בישראל.

 

אתה חושב שיכולה להיווצר מחאה מתוך העם?

"קשה לי להאמין. בסופו של דבר המצב בטורקיה ידוע גם לכם. למרות שאנחנו חיים במדינה דמוקרטית,

התקשורת לא כל כך משדרת את העניינים האלה".

 

מה הסיבה שבגללה אתה מתכנן לעלות? עד כמה ההתבטאויות האחרונות קשורות לכך?

"קודם כל, אני מגשים חלום בדיוק כמו כל יהודי. אני חושב שהיהודים שייכים למדינת ישראל. ובנוגע לארדואן, ההתבטאויות שלו לצד הפוליטיקה והמדיניות הכלכלית שלו הביאו אותנו לנקודת אל-חזור, ולכן אנחנו חייבים להעתיק את החיים שלנו למקום בטוח ויציב יותר. בעוד חודש אעלה לישראל עם אשתי ההרה והילדה". 

 

אפשר עוד לעצור את המשבר הזה או שאין דרך חזרה?

כהן השיב כי "אם הטורקים יוכלו לקבל משהו מוחשי ליד - אז עדיין לא כל כך מאוחר. בסופו של דבר הלירה הטורקית נחלשת, וגם אם המצב יירגע - אני חושב שהנזק כבר נגרם והבנקים והחברות הטורקיות יספגו מכה מאוד קשה. ארה"ב הספיקה להטיל מכסים על אלומיניום ופלדה, למרות שהטורקים מייצאים הכי הרבה פלדה לאמריקנים. הפעם לא מדובר בסנקציות קוסמטיות".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT, רויטרס
ארדואן וטראמפ
צילום: MCT, רויטרס
מומלצים