שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    ספר המתכונים שנלחם בבזבוז מזון
    במהלך חודש החג אובד מזון בשווי של 1.8 מיליארד שקל כתוצאה מבזבוז - כך עולה מנתונים של ארגון "לקט ישראל", שמתכוונים להילחם בתופעה. מספר המתכונים שהם הוציאו לכבוד החג בחרנו 6 מתכונים למנות חג קלילות של ישראל אהרוני, ארז קומרובסקי, ניר צוק וחברים

    2.4 מיליון טון בשווי של 19.5 מיליארד שקלים, אלו המספרים עליהם עומד היקף אובדן המזון בישראל בשנה אחת. נשמע מופרך? אולי, אבל זו המציאות העגומה שמציגים בארגון "לקט ישראל", שעוסק בהצלת מזון ובהעברתו לנזקקים.

     

    בחגים, אגב, בזבוז המזון הכללי רב יותר ממהלך השנה. "בתקופת החגים, ב'לקט ישראל' נרשמת עלייה של כ-35% בדרישות למזון ביחס לשאר ימות השנה", מתאר גידי כרוך, מנכ"ל הארגון. "במקביל לצורך במזון, ישנה עלייה בבזבוזו. רק בפסח האחרון, לפני נתונים שבדקנו במהלך החודש של החג עצמו, אבד מזון בשווי של כ-1.8 מיליארד שקל, בכמות של כ-230 אלף טון", הוא מוסיף.

    מתכון לכדורי בשר עם סלק במיץ רימונים של השף ישראל אהרוני, מתוך ספר המתכונים המקוון (צילום: יח"צ)
    מתכון לכדורי בשר עם סלק במיץ רימונים של השף ישראל אהרוני, מתוך ספר המתכונים המקוון(צילום: יח"צ)
      

    "לקראת חודש תשרי אנחנו שבים ומבקשים להעלות את המודעות, כדי לצמצם את המזון שייאבד בתקופה זו". אומר כרוך, ומוסיף כי משפחה ממוצעת זורקת עד 15% ממוצרי המזון שהיא רוכשת מדי חודש, ולא מפני שהוא מקולקל או פגום, אלא פשוט כי הישראלי הממוצע קונה בגדול ובכמויות.

     

    "תארו לכם כמה אנשים נזקקים ניתן היה להאכיל עם המזון המבוזבז, לו היה נתרם במקום להיזרק. במקום לקנות עודף של מצרכים שלא יהיה בהם שימוש - אולי אפשר להעביר כתרומה כמות קטנה מהם לאלו שאין להם. נוסף לתרומה החברתית האדירה, תארו לכם כמה שקיות, נייר ופלסטיק שמזהמים את הסביבה, היו נחסכים לו היינו צורכים בצורה נבונה ולא קונים בכמויות מעבר לצורך. בנוסף, היינו חוסכים כך כסף רב", מסכם המנכ"ל.

    הישראלים אוהבים לקנות הכל ובכמויות ( צילום: shutterstock ) ( צילום: shutterstock )
    הישראלים אוהבים לקנות הכל ובכמויות( צילום: shutterstock )
     

    כחלק מהניסיון להילחם בבזבנות המזון הישראלית, בארגון השיקו ספר מתכונים חגיגי של שפים ואנשי אוכל נבחרים, ביניהם ישראל אהרוני, ארז קומורובסקי, לימור לניאדו-תירוש, מיקי שמו, שי-לי ליפא, שאול בן אדרת ועוד רבים. לפניכם שישה מתכונים שבחרנו מתוך הספר, ובונוס: קישור לספר המלא ולשלל המתכונים.

     

    טאבולה כרובית אקספרס

    מתכון של שי-לי ליפא, בשלנית, מנחת תוכניות אוכל ומחברת ספרי בישול

     

    המצרכים:

    1 כרובית קטנה שלמה

    3 מלפפונים בינוניים, חתוכים לקוביות בגודל 1/2 ס"מ

    2 גבעולי סלרי, חתוכים לקוביות בגודל 1/2 ס"מ

    2 בצלים ירוקים, פרוסים לעיגולים דקים (החלק הלבן והירוק)

    1/2 כוס חמוציות מיובשות

    1 כוס תערובת של עשבי תיבול (פטרוזיליה, כוסברה, נענע), קצוצים דק

    4 כפות שבבי שקדים

    2 כפות שומשום

     

    לרוטב -

    1/4 כוס שמן זית

    1/4 כוס מיץ לימון

    קליפה מגוררת מ-1/2 לימון

    1 כף חומץ תפוחים

    1 כפית חרדל

    1 כפית דבש

    מלח ופלפל שחור גרוס - לפי הטעם

       (צילום: דן לב)
    (צילום: דן לב)
     

    אופן ההכנה:

    1. מרתיחים מי מלח בסיר גדול, מוסיפים את הכרובית וחולטים שתי דקות בדיוק. מוציאים ומסננים היטב.
    2. טוחנים את הכרובית במעבד מזון בין 4-3 שניות בפולסים, עד שמתקבלים פירורים במרקם של בורגול.
    3. מערבבים בקערה גדולה את חומרי הרוטב, מוסיפים את הכרובית ושאר חומרי הסלט ומערבבים. טועמים, ואם יש צורך- מתקנים תיבול.

     

    גיוונים:

    • אפשר להחליף את השקדים בצנוברים קלויים.
    • אפשר להחליף את החמוציות בצימוקים.

     

    סלט סברסים ופטרוזיליה

    מתכון של השף ארז קומרובסקי

     

    המצרכים:

    12-10 סברסים, בשלים וקלופים

    אגודת עלי פטרוזיליה, מופרדים מהגבעולים

    חופן נדיב של עלי רוקט צעירים

    3/4 כוס שקדים, קלויים ומומלחים (שלמים עם הקליפה)

    1 פלפל אדום חריף, פרוס דק-דק

    מיץ מחצי לימון בשל

    1/2 כפית פלפל שאטה גרוס

    1/3 כוס שמן זית עדין

    מלח ים גס

     

    אופן ההכנה:

    1. במחבת קטנה קולים את השקדים עם מעט שמן זית, מלח דק ופלפל שאטה גרוס.
    2. חותכים לחצי את הסברסים, מערבבים עם העלים (מבלי למעוך אותם), מוסיפים פלפל אדום חריף ומעט לימון.
    3. בוזקים מלח ים גס לפי הטעם ומטפטפים שמן זית מעל. מפזרים את השקדים הקלויים, ומגישים.

     

    תמרים ממולאים בצוואר עגל

    מתכון של השף ניר צוק

     

    המצרכים:

    24 תמרים מזן מג'הול, מגולענים 

    400 גר' צוואר עגל

    1/2 צרור כוסברה

    1/4 פלפל ירוק טרי

    מלח, פלפל

       (צילום: יח"צ)
    (צילום: יח"צ)
     

    אופן ההכנה:

    1. טוחנים את צוואר העגל יחד עם הכוסברה והפלפל החריף, מתבלים במלח פלפל ולשים היטב את התערובת.
    2. ממלאים את התמרים המגולענים בתערובת הבשר, ומכניסים למקרר לשעתיים לפחות להתייצבות.
    3. מוציאים מהקרר, ומטגנים במחבת עם שמן עמוק בטמפרטורה של 180 מעלות צלזיוס לדקה עד להזהבה.
    4. מוציאים לצלחת עם נייר סופג, ומגישים מיד.

     

    מאפה עלי גפן עם אורז, עגבניות, טחינה ולימון כבוש

    מתכון של זהר לוסטיגר בשן, בשלנית טבעונית ומחברת ספר הבישול "לאכול טוב"

     

    המצרכים (לתבנית בגודל 21×27 ס"מ):

    20 עלי גפן, משומרים במי מלח ושטופים

     

    למלית -

    2 כוסות שקדים טבעיים קצוצים (אפשר להחליף בצנוברים)

    2 כפות שמן זית

    1 בצל קצוץ

    3 שיני שום קצוצות

    1 קישוא, חתוך לקוביות קטנות

    1/2 חציל בקליפתו, חתוך לקוביות קטנות

    2 כוסות אורז בסמטי מלא

    1 כפית כורכום

    1 כפית כמון

    1 כפית מלח

    פלפל שחור גרוס

    5 פרוסות קצוצות של לימון כבוש

    1 כוס פטרוזיליה קצוצה

    1 כוס צימוקים

    2 כוסות טחינה גולמית משומשום מלא, מדוללת ב-2 כוסות מים

    4 עגבניות בינוניות פרוסות

    2-1 כפות שמן זית

     

    להגשה -

    1/2 כוס טחינה גולמית מוכנה

       (צילום: עמית פרבר)
    (צילום: עמית פרבר)
     

    אופן ההכנה:

    1. מכינים את תערובת האורז והירקות - במחבת יבשה קולים את השקדים בין 4-3 דקות תוך נענוע המחבת, עד שהשקדים מזהיבים.
    2. מחממים מחבת רחבה ועמוקה עם שמן זית ומטגנים בצל, שום, קישוא וחציל במשך כ-4 דקות עד שהירקות מתרככים מעט.
    3. מוסיפים אורז, כורכום, כמון, מלח ופלפל, ומטגנים במשך דקה ורק עד שכל גרגירי האורז עטופים בשמן. מסירים מהאש. מוסיפים לימון כבוש, פטרוזיליה, צימוקים ואת השקדים הקלויים ומערבבים.
    4. מסדרים שכבות ואופים - בתבנית אפייה משומנת מסדרים שכבה של עלי גפן בחפיפה, כך שהעלים יגלשו מעט משולי התבנית. מסדרים על העלים שליש מתערובת האורז והירקות. יוצקים שליש מכמות הטחינה, ומסדרים שליש מפרוסות העגבניות. מכסים בשכבה נוספת של עלי גפן.
    5. חוזרים על הפעולות האלה עוד פעמיים עד שמתקבלות שלוש שכבות. מסיימים בעלי גפן, מקפלים את השוליים לתוך התבנית ומברישים את השכבה העליונה במעט שמן זית.
    6. יוצקים בעדינות מים עד לכיסוי המאפה כולו, אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך שעה עד שהנוזלים נספגים והאורז מוכן.
    7. לפני ההגשה, יוצקים טחינה על המאפה ומגישים חם או בטמפרטורת החדר.

     

    כדורי בשר עם סלק במיץ רימונים

    מתכון של השף ישראל אהרוני

     

    המצרכים:

    לכדורי הבשר -

    750 גר' בשר טחון

    3 פרוסות לחם לבן ללא הקרום, מושרות במים וסחוטות היטב

    2 ביצים

    1 בצל, קצוץ דק

    2 שיני שום, קצוצות דק

    2 שיני שום, כתושות

    1/2 כוס כוסברה קצוצה

    מלח, פלפל גרוס

    גרגירים מרימון אחד

     

    לתבשיל סלק -

    6 סלקים קטנים וקלופים, חתוכים לאורכם לשישה פלחים

    3 כפות שמן זית

    1 כף גרגירי כמון שלמים

    1 כף ג'ינג'ר קצוץ

    ליטר מיץ רימונים

    3 כפות דבש

    3 כפות מיץ לימון

    מלח, פלפל גרוס

       (צילום: דניאל לילה)
    (צילום: דניאל לילה)
      

    אופן ההכנה:

    1. מכינים את כדורי הבשר - מערבבים את חומרי הקציצות עד לקבלת לתערובת אחידה, ויוצרים מהתערובת כדורים בגודל של ביצה בערך.
    2. מכינים את תבשיל הסלק - בסיר רחב ושטוח מבשלים את כל חומרי התבשיל (כולל הסלק) עד לרתיחה.
    3. מוסיפים את כדורי הבשר לסיר, ואם יש צורך - מוסיפים מעט מים לסיר (הנוזלים צריכים לכסות כ-3/4 מגובה הכדורים). מכסים ומבשלים על להבה נמוכה כשעה וחצי עד שהרוטב מסמיך יפה.
    4. מפזרים מעל את גרגירי הרימון, ומגישים.

     

    עופיונים ממולאים בתבשיל חיטה, צימוקים וסילאן

    מתכון של השף שאול בן אדרת

     

    המצרכים:

    4 עופיונים נקיים

    שמן זית

    מלח, פלפל

    טימין

     

    למילוי -

    2 בצלים בינוניים

    5 שיני שום

    1 כוס צימוקים חומים קטנים

    1 כוס צנוברים קלויים

    2 כוסות חיטה יבשה

    4 כוסות ציר עוף

    5 כפות סילאן

    1 כפית קינמון

    1 כף מלח

    1 כפית פלפל

    5 כפות שמן זית, לטיגון

     

    אופן ההכנה:

    1. בסיר רחב עם 5 כפות שמן זית מטגנים את הבצל והשום על אש קטנה עד להזהבה.
    2. מוסיפים פנימה את החיטה, הצימוקים, הסילאן, מלח ופלפל, קינמון וכוס צנוברים קלויים, ומטגנים במשך כ-2 דקות על אש קטנה.
    3. יוצקים פנימה את ציר העוף, מגבירים את הלהבה ומבשלים עד לרתיחה. מכסים, מנמיכים את האש למינימום ומבשלים במשך כ-25 דקות נוספות.
    4. ממלאים כל עופיון בתערובת החיטה (שימו לב שלא שלא למלא בכמות גדולה מדי, כדי שהתערובת לא תגלוש מתוך העוף במהלך האפייה).
    5. מתבלים את העופיונים בתנועות עיסוי בשמן זית, פלפל מלח וטימין, מכסים כל עופיון בנייר כסף ואופים בתנור שחומם מראש ל-160 מעלות.

     

    המתכונים באדיבות ארגון "לקט ישראל", ארגון העוסק בהצלת מזון בריא ומזין, אותו הוא מעביר באמצעות מאות עמותות ל-175,000 נתמכים בכל רחבי הארץ. הארגון עוסק באיסוף תוצרת חקלאית טרייה כמו גם ארוחות מבושלות ממטבחים מוסדיים, בסיסי צה"ל, בתי מלון ועוד וחלוקתם באמצעות עמותות לעשרות אלפי משפחות שידן אינה משגת.

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים