שתף קטע נבחר

הקאמבק של רוסיה: פוטין מתחזק באפריקה

מדינות אפריקניות שהיו תלויות בקשרים עם אירופה וסין מעדיפות כעת את רוסיה ועסקאות הנשק שלה. הדוגמה הבולטת ביותר לדומיננטיות של מוסקבה היא ברפובליקה של מרכז אפריקה - שנעזרת בלוחמים רוסים. עיתונאים שחקרו אם מדובר בשכירי חרב נרצחו

קידום שיתוף פעולה צבאי ו"מדריכים", עסקאות נשק והשקעות. אחרי שנים של חוסר פעילות רוסיה עושה קאמבק באפריקה. לפי הפרשנים המטרה של רוסיה היא להתחרות בארצות אירופה ואפילו בסין. מוסקבה עבדה קשה בשלוש השנים האחרונות להגביר את השפעתה באפריקה, אך לטענת הפרשנים בחודשים האחרונים התהליך צובר תאוצה.

חברת אבטחה מ רוסיה מאבטחת את נשיא ה רפובליקה של מרכז אפריקה (צילום: AFP    )
המאבטחים הרוסים של הרפובליקה של מרכז אפריקה(צילום: AFP )

המאמצים הרוסיים בולטים במיוחד ברפובליקה של מרכז אפריקה, מדינה ענייה ובלתי יציבה. המדינה שבעבר הייתה קולוניה צרפתית נוהגת לבקש לעיתים עזרה מפריז אך מתחילת השנה הייתה זו רוסיה שסיפקה לצבא המקומי נשק – אחרי שקיבלה אישור מהאו"ם לעשות זאת. בנוסף היא אחראית לאבטחת הנשיא פוסטן ארקנז' טואדרה, שיועץ הביטחון שלו רוסי.

 

בנוסף שלחה רוסיה חמישה קציני צבא ו-170 חיילים לרפובליקה של מרכז אפריקה, בתור "מדריכים" בצבא המקומי – למרות שהחיילים האפריקנים כבר עברו אימונים של האיחוד האירופי. מומחים מאמינים שאותם "מדריכים" עשויים להיות ארגון רוסי של שכירי חרב בשם "ואגנר" – שלוחמיו כבר נלחמים בסוריה. בחודש שעבר נרצחו שלושה עיתונאים רוסים שהגיעו לאפריקה לחקור את פעילות ה"מדריכים".

חברת אבטחה מ רוסיה מאבטחת את נשיא ה רפובליקה של מרכז אפריקה (צילום: AFP    )
(צילום: AFP )
   

רוסיה שולחת נשק לקמרון, כדי לסייע לה במאבק נגד המחבלים של בוקו חראם, ויצרה שותפות צבאית עם הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, בורקינה פאסו, אוגנדה ואנגולה. שיתוף הפעולה שלה עם סודן כולל בניית כור גרעיני. היא גם פעילה בתעשיית הכרייה של גינאה וזימבבואה – תחום שבו סין הפכה לכוח בולט באפריקה.

 

דמיטרי בונדרנקו, מהאקדמיה הרוסית למדעים, אמר שאפריקה נמצאת עדיין "בתחתית" סדר העדיפויות של מדיניות החוץ הרוסית, אך היא "מתחילה להיות חשובה יותר" עבור הקרמלין. "מאז סיפוח חצי האי קרים ב-2014 רוסיה מתעמתת מול המערב ומפגינה בגלוי את רצונה להפוך שוב למעצמה עולמית. לכן היא לא יכולה להיעלם מהחלק הזה של הגלובוס". לדבריו האינטרס הרוסי באפריקה הוא פחות כלכלי ויותר פוליטי.

שלושה עיתונאים רוסים נרצחו במהלך תחקיר ב רפובליקה של מרכז אפריקה (צילום: AP)
העיתונאים הרוסים שנרצחו באפריקה(צילום: AP)
 

ברית המועצות שמרה על נוכחות מוגברת באפריקה כחלק מהמלחמה האידיאולוגית שלה עם נגד המערב. הסובייטים תמכו בתנועות האפריקניות שלחמו למען עצמאות, ושלחו רבבות יועצים למדינות שהשלטון הקולוניאליסטי בהן הסתיים. במהלך שנות ה-90, עם קריסת ברית המועצות, הבעיות הכלכליות והסכסוכים הפנימיים ברוסיה, הפסיקה מוסקבה את הפרויקטים שלה באפריקה. בגלל מחסור בכסף היא סגרה שגרירויות וקונסוליות רבות, ביטלה תוכניות סיוע וצמצמה דרסטית את היחסים עם המדינות באפריקה.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין עם נשיא דרום אפריקה סיריל רמפוזה כנס BRICS (צילום :EPA )
פוטין עם נשיא דרום אפריקה סיריל רמפוזה בכנס ה-BRICS(צילום :EPA )

לפני כעשור התחיל הקרמלין לבסס מחדש את הקשר עם אפריקה, וחיפש שותפות חדשות לעסקאות נשק. הנשיא ולדימיר פוטין קידם את הנושא כשביקר באלג'יריה, דרום אפריקה ומרוקו – מדינות שנחשבות יחד עם מצרים לבעלות ברית ותיקות של רוסיה. כשדמיטרי מדבדב החליף אותו לכהונה אחת מדבדב ביקר באנגולה, נמיביה וניגריה – וקידם את האינטרסים הרוסיים עם משלחת של 400 איש.

 

השנה שר החוץ סרגיי לברוב ביקר בחמש מדינות אפריקניות, פוטין טס ליוהנסבורג לוועידת BRICS שבה היו גם בכירים מאנגולה, רואנדה, סנגל ואוגנדה. בעיר סנט פטרבורג ברוסיה הוצגו עסקים אפריקניים בפורום הכלכלי הבינלאומי.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין עם נשיא אנגולה ז'ואאו לורנסו כנס BRICS דרום אפריקה (צילום: AFP)
בכנס ה-BRICS, עם נשיא אנגולה ז'ואאו לורנסו(צילום: AFP)
  

עבור חלק ממדינות אפריקה שיפור היחסים עם רוסיה אטרקטיבי והן מקוות שרוסיה, ארה"ב וסין יתחרו על ההשקעה בהן והקשרים איתן. הפרשן הפוליטי יבגני קורנדיאסוב, שהיה בעבר שגריר בכמה מדינות אפריקניות, אמר בנושא: "העובדה שיש לך שותף אחר – ערוץ אחר להשקעה ופיתוח, ותמיכה ממדינה אחרת – היא עוצמתית בזירה הבינלאומית".

 

הרפובליקה המרכז אפריקנית היא ההוכחה הראשונה שהשקעה של פוטין באפריקה משתלמת. במהלך המלחמה הקרה למדינה לא היה שום קשר לקרמלין, וכעת היא תלויה ברוסיה שתסייע לחייליה נגד המיליציות ששולטות ברוב המדינה. הפרשן בונדרנקו אומר: "פעם המדינות שהמערב לא רצה לשתף פעולה איתן, כמו סודן או זימבבואה, יכלו לפנות רק לסין. היום רוסיה מציגה את עצמה כאלטרנטיבה מוחשית". לדבריו המצב החדש "עשוי לשנות את הסדר הגיאו-פוליטי ביבשת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
פוטין עם נשיא אנגולה
צילום: AFP
מומלצים