שתף קטע נבחר

חוקרים מנסים לפצח את סוד גידול האננס בישראל

הישראלים אמנם אוהבים את הפרי האקזוטי, אבל קשה לגדל אותו בארץ, והפירות המיובאים יקרים ובעלי חיי מדף קצרים. כעת מנסים חוקרי מכון וולקני לפצח את סוד גידול האננס כדי שנוכל ליהנות ממנו ליותר זמן - ובפחות כסף

אננס הוא פרי מאוד אהוב בישראל, אולם למרות זאת אנחנו כמעט שלא יודעים כלום על אננס ישראלי: כמעט כל המידע שיש לנו עליו מבוסס על מחקרים שנעשו בחו"ל. מה שאנחנו כן יודעים הוא מחירו הגבוה, שמקורו בגידולים המקומיים, המחסור בתחרות ועלויות ייבוא גבוהות.

 

 

כיום מייבאים אננס מהרפובליקה הדומיניקנית ומקניה, וכמו בכל בקשה לייבוא תוצרת חקלאית, גם האננס משתי המדינות הללו נבדק בתהליך קפדני להערכת הסיכונים הקיימים, כדי לשלול כניסת נגעים ומזיקים חדשים העלולים להרוס ענפי חקלאות רבים. לשם כך נדרשים היבואנים לכרות את הכתר של הפרי, שבבסיסו נמצאים לרוב הנגעים, אולם כריתה זו מקצרת משמעותית את חיי המדף של האננס המיובא. היבואנים נאלצים לייבא את הפרי לישראל באמצעות הובלה אווירית בלבד, המייקרת משמעותית את מחירו של הפרי.

 

פרופ' אלי פליק ואננס (צילום: יובל חן)
פרופ' אלי פאליק ואננס(צילום: יובל חן)

 

היקף גידול האננס המקומי קטן יחסית ולפי נתוני משרד החקלאות עומד על כ־2,500-2,000 טון בשנה בלבד, והוא נחשב לפרי שפחות אהוב על החקלאים בגלל זמן הגידול הארוך שלו, כ־18 חודשים, וחיי המדף הקצרים. כעת מנסים חוקרי מכון וולקני בשיתוף מו"פ דרום לפצח את סוד חיי המדף של הפרי, לבדוק איך האקלים הישראלי משפיע על חיי המדף שלו ולמצוא את הזנים המועדפים.

פרופ' אלי פליק ואננס (צילום: יובל חן)
(צילום: יובל חן)

  

פרופ' אלי פאליק ממכון וולקני הסביר כי "כל הידע שלנו מתבסס על ידע שפורסם בחו"ל. אבל יש יותר ויותר מגדלי אננס בארץ, המגדלים אננס מעולה. מדובר בגידול טרופי, אך מחצית מהאננס בארץ גדל במדבר, בצפון מערב הנגב ובבקעת הירדן, שזה פלא. מה שאנחנו מנסים לעשות הוא ליצור מדדי איכות שיתאימו לצרכן הישראלי. התחלנו בשנה שעברה למדוד מדדי איכות כמו מתיקות הפרי והחמיצות והיחס בין הסוכר לחמיצות וטעם ומרקם הפרי. מתברר שלא ידענו כלום".

 

המחקר נערך בשיתוף מו"פ דרום, בהובלת החוקרת עירית דורי והמדריך ליאור אברהם, המשמש כרפרנט של אננס ואחראי מטעם משרד החקלאות על הדרכת החקלאים בגידול הפרי המתוק. "אנו מקווים שהמחקר שיעשה יוכל למקסם את חיי המדף של האננס, להביא לקטיפה שלו בזמן אופטימלי ובכך להוריד את המחיר של הפרי הטרופי, האטרקטיבי והיפה", אומרים במכון.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יובל חן
פרופ' אלי פאליק ואננס
צילום: יובל חן
מומלצים