שתף קטע נבחר

טורקיה הטילה מכסים גבוהים במיוחד על תוצרת אמריקנית

המכס על מכוניות אמריקניות ועל משקאות חריפים זינק ביותר מפי שניים. בכך הגיב ממשל ארדואן לצעדים דומים שבהם נקט הממשל האמריקני

רג'פ טאיפ ארדואן דונלד טראמפ נשיא טורקיה נשיא ארה
הנשיאים ארדואן וטראמפ בפסגת מנהיגי נאט"ו בחודש שעבר(צילום: EPA)

העימות בין וושינגטון לאנקרה סביב סירוב הממשל הטורקי לשחרר את הכומר האמריקני אנדרו ברנסון מחריף. הבוקר (ד') דווח בכלי תקשורת בטורקיה כי הממשל באנקרה החליט להעלות בחדות את המכסים על תוצרת אמריקנית בתגובה לסנקציות האמריקניות. המכס על מכוניות מתוצרת אמריקנית זינק ב-120 אחוזים. המכס על משקאות חריפים אמריקניים זינק ב-140 אחוזים. גם המכס על מוצרי טבק, פחם, אורז ומוצרי קוסמטיקה עלה בחדות.

 

סגנו של ארדואן, פואט אוקטאי, צייץ בטוויטר: "טורקיה העלתה את המכס על מוצרים אמריקניים במסגרת עיקרון ההדדיות בתגובה למתקפה המכוונת של הממשל האמריקני על הכלכלה שלנו".

 

טורקיה ארה

 

אתמול הודיע הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן כי טורקיה מתכוונת להחרים מוצרים אלקטרוניים המיוצרים בארה"ב בשל הסנקציות שהטיל הממשל האמריקני על טורקיה. "אם יש להם אייפון, במקומות אחרים יש סמסונג. לנו יש וסטל", אמר ארדואן. "וסטל" היא חברה טורקית שהחלה בשנים האחרונות לייצר סמרטפונים, וסמסונג היא חברה דרום קוריאנית.

 

הוא שב וקרא לטורקים להמיר את הדולרים שברשותם ללירות טורקיות כדי לחזק את המטבע הטורקי, ואמר כי עיכוב הייצור והמרת לירות למטבע זר פירושם כניעה לאויב. ארדואן הדגיש כי על הטורקים לשמור על עמדה פוליטית קשוחה ואחידה, וטען כי הוא נוקט את הצעדים הדרושים בכל הקשור לכלכלה.

 

לפני חמישה ימים הנחית טראמפ מכה נוספת על טורקיה, כשהודיע בציוץ בטוויטר כי הטיל מכס של 50 אחוזים על יבוא פלדה מטורקיה ושל 20 אחוזים על אלומיניום מטורקיה: "זה עתה אישרתי הכפלה של המכסים על פלדה ואלומיניום מטורקיה, בשעה שהלירה הטורקית צונחת במהירות ביחס לדולר החזק מאוד שלנו! היחסים שלנו עם טורקיה לא טובים בשלב זה". 

 

 

ביראט אלבייראק שר האוצר טורקיה טורקי חתנו של נשיא טורקיה (צילום: MCT)
שר האוצר הטורקי בקרב בלימה על הלירה(צילום: MCT)

 

הצעד הזה של הנשיא טראמפ הוביל לקריסה נוספת בשער הלירה הטורקית. בסך הכול נרשמה שחיקה של 42 אחוזים בשער הלירה הטורקית מתחילת השנה. בתחילת החודש הודיע הבית הלבן על הטלת סנקציות נגד שרי הפנים והמשפטים של טורקיה, סולימאן סוילו ועבדולהמיט גול, בעקבות מעצרו של הכומר ברנסון. משרד הפנים הטורקי הודיע אמש כי פתח בחקירה ביחס ל-346 חשבונות ברשתות החברתיות, שפרסמו מידע שלילי על הלירה הטורקית. 

 

בטורקיה האשימו את ארצות הברית בכך שפתחה ב"מלחמה כלכלית". שר האוצר הטורקי וחתנו של ארדואן, ביראט אלביירק, אמר בתחילת השבוע שהיחלשות הלירה היא "מתקפה ברורה". הוא הוסיף שהרשויות ינקטו בצעדים הנחוצים בשיתוף פעולה עם הבנקים. הוא הבטיח רשת ביטחון לבנקים ולעסקים הבינוניים מפני תנודות בשערי המט"ח. החברות הטורקיות לקחו בשנים האחרונות הלוואות רבות במט"ח מבנקים בעולם, והחשש הוא שלא יעמדו בהחזרים בגלל השחיקה בלירה הטורקית. שער המטבע התייצב אתמול על 6.5 לירות לדולר. המשבר בין טורקיה לארצות הברית בשילוב החשש מפני החוב הלאומי הגדול של טורקיה גררו את שוקי ההון בעולם לירידות.

 

שלשום נפגש היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב ג'ון בולטון עם שגריר טורקיה בוושינגטון בניסיון למצוא פתרון לסוגיית מעצרו של הכומר האמריקני אנדרו ברנסון. ברנסון נעצר בטורקיה באוקטובר 2016 בגין סיוע לכאורה לניסיון ההפיכה נגד ארדואן, ניסיון הפיכה שטורקיה מאשימה באחריות לו את איש הדת פתהוללה גולן, החי בארה"ב. אם יורשע בעבירות שמייחסת לו טורקיה עלול הכומר ברנסון להישלח ל-35 שנות מאסר. טורקיה דחתה שוב ושוב את דרישת ארה"ב שתשחרר אותו, וטענה כי החוקה אוסרת על הנשיא ועל הממשלה להתערב בהחלטות מערכת המשפט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
ארדואן וטראמפ על מסלול התנגשות
צילום: EPA
מומלצים