שתף קטע נבחר

השירים הגדולים של אגדת הסול אריתה פרנקלין

אריתה פרנקלין הלכה לעולמה אך השאירה לנו מבחר מרשים של שירי נשמה שמזמן הפכו חלק מהפסקול של המוזיקה הפופולרית. Respect ,Think ו-Chains of Fools היו להיטי ענק אבל הם גם ליוו מאבקים למען זכויות אדם ואת התנועה הפמיניסטית בשנות ה-60 וה-70. בחזרה לשירים הגדולים של זמרת הסול הגדולה מכולן

אריתה פרנקלין, שהלכה לעולמה היום (ה'), הותירה אחריה מורשת מוזיקלית מפוארת ומלאת להיטים ושירים קאנוניים. רבים מהם נשאו ערך חברתי ותרבותי, והפכו המנוני התנועה לזכויות האזרח והתנועה הפמיניסטית. חזרנו לכמה משיריה הגדולים.  

 

RESPECT

אף שמדובר בשיר של אוטיס רדינג במקור, קשה להתווכח עם העובדה שהגרסה של פרנקלין מוכרת, פופולרית וזכורה יותר. בין שתי הגרסאות לשיר הבדלים מהותיים: זו של רדינג היא תחינה של גבר לזוגתו שתכבד את העובדה שהוא מפרנס את משפחתו בכבוד (ובשל כך זכאי לכבוד). הגרסה של פרנקלין היא שיר העצמה עם משמעויות מגדריות וגזעיות, מצידה של אישה עצמאית וחזקה.

 

 

השיר המקורי של רדינג יצא ב-1965 אבל הפרשנות של פרנקלין, שיצאה שנתיים מאוחר יותר, היא זו שהפכה אותו ללהיט ענק ולקלאסיקת אר נ' בי. הוא נחשב כשיר המזוהה ביותר עימה. והטיפול שלה בו קושר אותו לתנועה למען שוויון זכויות הן לנשים והן לשחורים. מגזין הרולינג סטון בחר בו במקום החמישי במצעד "500 השירים הגדולים ביותר אי פעם" והוא זיכה את פרנקלין ב-1968 בשני פרסי גראמי. ריספקט.

 

(I Never Loved a Man (The Way I Love You

במובנים רבים, זהו הלהיט הראשון של פרנקלין, וזה שהזניק את הקריירה שלה ב-1967. הוא נחשב לאחד הרגעים החשובים בהיסטוריה של מוזיקת הסול, וכיאה לכזה – רבים חשו צורך לבצע אותו. הצמד השבדי רוקסט ביצע אותו באלבום האנפלאגד שלהם מ-1993, אירוסמית' עשו לו קאבר במסגרת אלבום גרסאות הכיסוי שלהם מ-2004 Honkin' on Bobo (אבל הפכו את ה-Man בכותרת השיר ל-Girl - גברים סטרייטים כדרכם), וגם אלישיה קיז, ג'ניפר הדסון וקלי קלארקסון שרו אותו. אולם אף חד מהביצועים לא השתווה לזה של אריתה.

 

 

Chain of Fools

עוד שיר מוקדם של פרנקלין שמזוהה עימה, ויש הטוענים שהוא למעשה גרסה משוכתבת (ללא אישור) של שיר הגוספל Pains of Love. בין השניים אכן יש דמיון, אך בהיעדר הוכחה לכך ששיר הגוספל, שהוקלט על ידי אלייז'ה פייר ושלישיית גלאדיס דייויס, אכן הוקלט לפני שרשרת השוטים של פרנקלין - מדובר בטיעון חסר בסיס. את השיר חיבר כותב השירים והמבצע דון קוביי – במקור עבור אוטיס רדינג. הוא הקליט גרסת דמו משלו לשיר, ומשהאזין לה החליט שהוא יתאים יותר לפרנקלין מאשר לרדינג.

 

 

Think

סוף שנות השישים ותחילת שנות השבעים היו שיא הקריירה של פרנקלין, שזכתה בשנים אלה להכרה והערכה בזכות שורה של להיטי ענק. אחד הגדולים שבהם היה ללא ספק Think שיצא ב-1968 וקושר גם הוא לתנועה הפמיניסטית שהלכה והתעצמה בארצות הברית. כשהשיר יצא פרנקלין כבר הייתה שם ענק בתעשיית המוזיקה, וכפי שהייתם מצפים מלהיט מסוג זה – הוא רק חיזק את מעמדה כשהפך לשיר השביעי שלה שנכנס לעשירייה הראשונה במצעד הפזמונים ברדיו. ב-1980, 12 שנים לאחר צאתו, פרנקלין שרה אותו במסגרת תפקידה בקומדיית הקאלט "האחים בלוז", או ליתר דיוק עשתה ליפ-סינקינג לגרסה חדשה יותר. לקראת סוף אותו עשור, נוכס השיר לקמפיין של אימהות כנגד נהיגה בשכרות – יוזמה שפרנקלין שיתפה עימה פעולה.

 

 

(You Make Me Feel (Like A Natural Woman

שיר נוסף משנות הפריצה הגדולות של פרנקלין, ואחד שהפך קנוני במאגר היצירה שלה. במקור כתבו אותו זוג הכותבים הנודע קרול קינג וגארי גופין, וקינג בעצמה ביצעה אותו, גם בהופעה עם גלוריה אסטפן. בהמשך הגיעו גרסאות כיסוי רבות בין היתר של מארי ג'יי בלייג', רוד סטיוארט וסלין דיון. גם כאן מדובר בהמנון נשי, תמה שחוזרת על עצמה במהלך הקריירה המפוארת של פרנקלין.

 

 

Spanish Harlem

עוד שיר שנכתב ובוצע על ידי גבר, אבל הפך ללהיט ענק רק אחרי שחווה את מגע הזהב של פרנקלין. ב-1960 זמר הסול בן אי קינג (שהלך לעולמו ב-2015) הוציא את השיר, שהפך ללהיט הראשון בקריירת הסולו שלו, מאז שעזב את הרכב הדריפטרז כמה שנים לפני כן. השיר זכה לקאברים מצד רבים וטובים. אגדות כמו קליף ריצ'ארד, המאמאז והפאפאז, אנדי וויליאמס, לד זפלין, ניל דיימונד ואפילו המפיק (והרוצח) פיל ספקטור. אבל, ולא בפעם הראשונה, הייתה זו הגרסה של אריתה שהתעלתה על המקור כשיצאה ב-1971 והצליחה במצעדי הפזמונים יותר מהגרסה של קינג. הקאבר מכר למעלה ממיליון עותקים, אבל הוא לא היה שלה. כדי להפוך אותו לשלה, שינתה פרנקלין את מילות השיר מ-"ורד אדום בהארלם הספרדית" ל-"יש ורד בהארלם הספרדית והשחורה" - כי אלוהים נמצאת בפרטים הקטנים.

 

 

I Say A Little Prayer

עוד קאבר בשורה של רבים, אבל אחד שכמעט ולא היה. הביצוע המקורי שלו יצא ב-1967 והוקלט על ידי דיון וורוויק. הצלחתו והעובדה שמדובר בשיר מדבק במיוחד הביאה לכך שבשנה שלאחר מכן, כשפרנקלין הקליטה את האלבום Aretha Know, היא שרה אותו בשביל הכיף בחדר החזרות, יחד עם זמרות הליווי שלה, ההרכב דה סוויט אינספיריישיינז (עימו נמנתה גם סיסי יוסטון, אמה של וויטני). הוא זכה לבסוף בחיים משלו והוקלט במקור במטרה להיות בי-סייד לסינגל שהוציאה בקיץ 1969 The House that Jack Built, אבל כשהרדיו החל לשדר אותו כבר היה ברור שהוא מכיל פוטנציאל להיטי גדול יותר מזה של השיר אותו הוא בא ללוות. כמו כל הסינגלים של פרנקלין בתקופה ההיא, גם הוא הצליח רבות בארצות הברית, אבל עבור הקריירה הבריטית של פרנקלין מדובר היה בהישג, כש-Prayer היה ללהיט הגדול ביותר שלה באנגליה - עד שהוציאה את השיר הבא.

 

 

(I Knew (You Were waiting for Me

אומנם הוא מגיע משלב מאוחר יותר בקריירה של הזמרת האגדית, אך הדואט עם ג'ורג' מייקל זכור כאחד מרגעיה הגדולים. ב-1987 היה מייקל הצעיר כבר אחרי ימי הוואם! שלו, אך עדיין זמר פופ עם צורך עז להוכיח שיש בו מעבר לרק פרצוף יפה ששר. לתמונה נכנסה אריתה, מהזמרות האהובות על ג'ורג' הצעיר, ויחד הם הקליטו את הדואט הזה, שנתן גושפנקה לכישרון של מייקל – ולו בשל החיבור עם מי שבשלב זה כבר הייתה אגדה חיה. השיר נחשב כנקודת הפתיחה לקריירת הסולו של מייקל, והוא הגיע למקום הראשון במצעד הפזמונים הבריטי והאמריקני. "ידעתי שחיכית לי" זיכה את מבצעיו בפרס גראמי לביצוע ווקאלי של שיר אר נ' בי על ידי צמד או להקה, ובמפתיע היה הלהיט הראשון והיחיד של פרנקלין שהגיע למקום הראשון במצעד הבריטי. במצעד האמריקני, לעומת זאת, הוא היה השיר ה-17 שלה, והאחרון.

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים