שתף קטע נבחר

מאות משאיות בכרם שלום שנפתח מחדש: "שיהיה להם מה לאכול"

עד סוף היום יחלפו במעבר 725 משאיות ישראליות. תושבי עזה ייהנו מאספקה של דלקים, חומרי בנייה ומוצרי יסוד. אחד הנהגים: "אני יודע שזה לא יחזיק מעמד". דובר אונר"א ענה לליברמן בריאיון לאולפן ynet: "לא רוצים להיות סינגפור, רוצים מים וחשמל"

  

 

אחרי כחודש של פעילות חלקית, נפתח מחדש הבוקר (יום ד') מעבר כרם שלום, צינור החמצן הכול כך משמעותי לאזרחי רצועת עזה. מאות משאיות ישראליות כבר נכנסו אליו ופרקו את תכולתן. בסך הכול, במהלך היום הראשון לפתיחה המחודשת צפויות לחלוף במעבר 725 משאיות ישראליות. מן הצד השני נכנסו מאז הבוקר משאיות ריקות ("סטריליות") שנהוגות בידי נהגים פלסטינים מעזה והובילו את הסחורה אל תושבי הרצועה.

 

לאחר בדיקות ביטחוניות קפדניות, שבהן וידאו שלא מועברים חומרים או מצרכים אסורים לרצועה, הורשו המשאיות הפלסטיניות להיכנס ולאסוף את הסחורה. בשיחות עם אנשי הצוות במקום הם מספרים כי 13 אזורי המסחר של המעבר חזרו לפעילות סדירה כבר בשעה 7:00 בבוקר.

פתיחת מעבר כרם שלום לסחורות (צילום: AFP)
פתיחת מעבר כרם שלום נפתח מחדש לפעילות מלאה(צילום: AFP)

פתיחת מעבר כרם שלום לסחורות (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

פתיחת מעבר כרם שלום לסחורות (צילום: בראל אפריים)
(צילום: בראל אפריים)

פתיחת מעבר כרם שלום לסחורות (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

פתיחת מעבר כרם שלום לסחורות (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

פתיחת מעבר כרם שלום לסחורות (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

המשאיות הרבות שהגיעו למעבר כללו דלקים, מלט, אריחים ומוצרי בנייה נוספים, מוצרים בסיסיים, מזון ומזרנים. אחד הנהגים שהוביל מלט לרצועת עזה סיפר ל-ynet: "אנחנו עובדים כבר שנים רבות במעבר כרם שלום. אנחנו מעדיפים תמיד להשאיר את הסכסוך בצד ולהתעסק בעבודה שלנו. אין ספק שרק הפלסטינים בעזה מפסידים בגלל המאבק שלהם בנו. אנחנו בסך הכול רוצים שתהיה לנו עבודה ולהיכנס לצאת מעבר כרם שלום ביטחון ולא כל יום או יומיים לקבל הודעה שסוגרים את המקום, פעם בגלל ירי או פעם בגלל מנהרה".

 

הוא הוסיף: "הסחורות נועדו כדי שלאנשים יהיה מה לאכול ולשתות וקורת גג. אנחנו שמחים לחזור לעבודה אחרי הרבה זמן שהמשאיות שלנו עמדו וגם לנו נגרם נזק כלכלי. לצערי, מהניסיון שלי, אני יודע שגם זה לא יחזיק מעמד וכנראה שבתקופה הקרובה שוב פעם יסגרו את המעבר בגלל איזו תקרית או החלטה של המנהיגים". 

 

 

נהג נוסף, סרגיי מרחובות, שמוביל צינורות לרצועה, אמר כי מבחינתו מה שחשוב הוא שיש עבודה: "מבחינתי, רק שתהיה עבודה, שיהיה לי איך לכסות את המשכנתא". הוא סיפר שהוא מגיע למעבר בימי שגרה כמעט בכל יום. היום חזר למקום אחרי תקופה ארוכה.

 

שר הביטחון אביגדור ליברמן פנה הבוקר ישירות לתושבי רצועת עזה עם פתיחתו המחודשת של מעבר כרם שלום, ואמר להם כי "יש לכם מה להרוויח כשאזרחי ישראל נהנים משקט וביטחון, ומה להפסיד כאשר השקט מופר". ליברמן פנה לתושבי הרצועה באמצעות עמוד הפייסבוק "אלמונסק" של מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף כמיל אבו רוקון.

 

בפוסט שפורסם בערבית כתב ליברמן: "אני רוצה להזכיר לכם שלפני תהליך אוסלו, כ-90 אלף עזתים עבדו במדינת ישראל וכ-80 מפעלים פעלו באזורי התעשייה ארז וקרני. אנו מקווים בשבילכם, תושבי עזה, שכל תקציבי חמאס והקהילה הבינלאומית יופנו לרווחתכם ולפיתוח הרצועה, במקום לטרור. לעזה יש פוטנציאל להפוך לסינגפור של המזרח התיכון. זה יהיה טוב לתושבי עזה, זה יהיה טוב לישראל ולאזור כולו".

 

"לא רוצים להיות סינגפור, נסתפק במים"

בתגובה אמר דובר אונר"א, עדנאן אבו חסנא, בריאיון לאולפן ynet כי הם "לא רוצים להיות סינגפור, נסתפק במים לשתות". אבו חסנא הסביר כי "אני חושב שאנשים לא רוצים לשמוע שעזה תהיה סינגפור או משהו כזה, אלא רוצים פשוט מאוד דברים בסיסיים - רוצים מים לשתות, שהחשמל לא יגיע רק שלוש שעות ביום".

 

"אנחנו לא יכולים לצאת מעזה, אין חופש, אין שום דבר, אין חלומות", הוסיף אבו חסנא. "סינגפור? אף אחד לא חושב בעזה על הדבר הזה, חושבים על דברים בסיסיים של אנשים נורמלים שרוצים לחיות בשקט, בשלווה, לפרנס את הילדים שלהם".

אביגדור ליברמן בפנייה לתושבי עזה בפייסבוק ()
השר אביגדור ליברמן במסר לתושבי עזה
 

על פתיחת מעבר כרם שלום והרחבת אזור הדיג אומר אבו חסנא: "יש אנשים שאומרים שזה דבר טוב, כי יש משהו חסר בשוק הפלסטיני העזתי, אבל יש אנשים שאומרים: מה זה ישפיע על אחוזי האבטלה? אנשים רוצים לעבוד, רוצים את הסרת המצור במאה אחוז. אני חושב שזה לא ישפיע על העבודה, וזו השאלה המרכזית. זה הדבר העקרוני והחיוני. אף אחד בעזה לא רוצה מלחמה, רק רוצים לחיות בשקט, רוצים שהכל יהיה בסדר, רוצים שלום. יש תקווה עכשיו שאולי הדברים ישתנו. אם זה יתממש אני חושב שיהיה לגמרי שינוי פה.

 

"אני חושב שבצד הישראלי חייבים לחשוב על עזה בצורה אחרת, שיש שם אנשים כמו כל בני האדם, יש להם זכות כמו לכל בן אדם בעולם", אומר אבו חסנא. אני מקווה שישראל תסיר במאה אחוז את המצור על עזה, שתגיד לאנשים בעזה 'אתם יכולים לנסוע, יכולים לעבוד, יהיה לכם קשר עם העולם. זה דבר חיוני, אני חושב שזה ישפיע על כל המצב וגם על המחשבה של האנשים. אם הוא קם בבוקר ואין לו מים לשתות, אז מדברים על פוליטיקה".

 

לגבי השאלה מי אשם במצב הקשה בעזה הוא אומר: "לא כדאי להתחיל עכשיו בהאשמות מי אחראי, אני חושב שלכל הצדדים הפוליטיים יש חלק במה שקורה בעזה, הפילוג הפלסטיני גם גורם למשהו, המצור, הכיבוש הישראלי גם".

 

על הציפיות שלו מישראל אומר אבו חסנא: "ניסו כל מיני סוגים של דברים, שלוש מלחמות בחמש שנים, ומה התוצאה? רק דבר אחד לא ניסו, לתת הזדמנות אמיתית לשינוי דרמטי של המצב הכלכלי, החברתי והפוליטי בעזה. אחר כך שישפטו את האנשים ויגידו להם 'נתנו לכם את כל ההזדמנות'".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מעבר כרם שלום נפתח
צילום: AFP
מומלצים