שתף קטע נבחר

כ-1,400 מעונות יום לא יפתחו שנת הלימודים: "בקריסה מוחלטת"

עשרות ארגונים המפעילים את המעונות הודיעו על השביתה, טענו כי הענף סובל ממחסור חמור במטפלות וקראו לשיפור תנאיהן. יו"ר נעמת: "אין לנו ברירה". שר הרווחה: "לא הצלחתי לשכנע את האוצר להעביר תקצוב נוסף"

 

 

עשרות ארגונים שמפעילים מעונות יום שמפוקחים על ידי המדינה, בהם נעמת, ויצו, אמונה, נאות מרגלית, נשי חירות ובית יעקב, הודיעו היום (ד') כי ישביתו את פתיחת שנת הלימודים ב-2 בספטמבר. זאת בעקבות משבר כוח האדם ב-1,430 מעונות, שבהם מטופלים יותר מ-100 אלף תינוקות ופעוטות.

 

הארגונים טוענים כי חסרות בסך הכול כ-4,200 מטפלות ולכן סוגרים כיתות, ולעתים גם סוגרים מעונות. דרישותיהם העיקריות: שיפור התקינה, כך שיהיו פחות ילדים לכל מטפלת, שיפור בשכר והעמדת החינוך לגילאי לידה עד שלוש במקום גבוה בסדר העדיפויות הלאומי.

 

הארגונים החליטו על המהלך בכנס חירום שערכו בכפר הנוער עיינות לקראת פתיחת השנה. הארגונים הגדולים נפגשו לפני כשבועיים עם שר הרווחה חיים כץ בניסיון לפתור את המשבר, ולדבריהם הוא הודיע להם כי למרות תמיכתו והזדהותו עם מצוקתם, לא עלה בידו להביא לפתרון הבעיות.

 

הארגונים מלינים על מחסור קיצוני בכוח אדם, שנובע מבעיה של גיוס מטפלות, בין היתר בשל שכר נמוך ותנאי עבודה קשים. הם מציעים לשפר את התנאים, להכיר במקצוע המטפלת במעונות היום כעבודה מועדפת וליזום תוכניות הכשרה והסבה מקצועית לתחום למחוסרי עבודה.

מימין לשמאל: יו
"ניסינו להימנע מהשבתה, אך אין לנו ברירה". יו"ר ויצו, יו"ר נעמת ויו"ר אמונה(צילום: יוסי זליגר)

שביתה ב מעון יום פעוטות תינוקות יו
(צילום: יוסי זליגר)

שביתה ב מעון יום פעוטות תינוקות יו
(צילום: יוסי זליגר)

בעיה נוספת היא שימור המטפלות שכבר נכנסו למערכת, ותחלופתן הרבה בשל שחיקה. הפתרונות שמציעים לכך הארגונים הם הגדלת מספר המטפלות במעון, מענקי עידוד לעובדות מתמידות, הסעות ותשלום על ביטול זמן. הארגונים מצביעים גם על בעיה של כשירות כוח האדם במעונות ומציעים ליזום השתלמויות והכשרות בשעות העבודה, להנגיש מקומות להשתלמות העובדות ולהעניק על כך תגמול הולם.

 

כשלים נוספים שעליהם דנו בין היתר בכנס הם התדמית הרעועה של מקצוע המטפלות לגיל הרך והעובדה שאין דרישות סף לכניסת מפעילים חדשים לענף, אין

מימון מלא של בניית מעונות חדשים וציודם ושל תוספות השכר למטפלות ולמבשלות, אין פתרון לדרישה להנגשת המעונות ואין פטור מתשלום שכר דירה למפעילות המעונות.

 

יו"ר נעמת, גליה וולוך, אמרה כי "מדובר בענף שנמצא בקריסה מוחלטת. אנו דורשות תוספת תקינה לאלתר והצלת המעונות. ניסינו להימנע מהשבתה במשך זמן ארוך מתוך רצון כנה שלא לשבש את חיי ההורים, אך הגענו לסיטואציה שבה אין לנו ברירה. אנו במצב של מצוקת כוח אדם חמורה עקב השכר הנמוך, העבודה הקשה מאוד והאחריות הרבה".

"המטפלות סובלות מתנאי העסקה מחפירים וללא תנאים סוציאליים". ח"כ תומא סלימאן (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"המטפלות סובלות מתנאי העסקה מחפירים וללא תנאים סוציאליים". ח"כ תומא סלימאן(צילום: גיל יוחנן)

וולוך הוסיפה כי "התקינה בישראל היא של מטפלת אחת על שישה תינוקות, בניגוד לממוצע במדינות ה-OECD של מטפלת לכל ארבעה תינוקות. המציאות הזו מובילה לתחלופה גדולה ועזיבה של מטפלות. במקביל, מטפלות חדשות לא שורדות יותר מכמה חודשים בתפקיד. הגיע הזמן שמדינת ישראל תשים את החינוך במרכז ומגיל אפס. המצב הנוכחי פוגע בדבר הכי חשוב לכולנו - הפעוטות".

 

שר העבודה והרווחה, חיים כץ, אמר כי "המאבק של הארגונים צודק. יש להגדיל את התקינה וכן את משכורות המטפלות. לצערי, לא הצלחתי לשכנע את האוצר בנחיצות תוספת תקציבית. מקווה כי מחאת הארגונים תניב פרי לטובת טיפול טוב יותר בפעוטות".

 

יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה, חברת הכנסת עאידה תומא-סלימאן (הרשימה המשותפת), אמרה כי "מטפלות המשפחתונים לכאורה מוגדרות כעצמאיות אבל בפועל הן סובלות מתנאי העסקה מחפירים, שכר פחות מהמינימום וללא תנאים סוציאליים. רוב ילדי המשפחתונים הם ילדי רווחה. עבדתי על הנושא במשך שלוש השנים האחרונות ולכן אני מבינה את כל הצעדים שעליהם מחליטות המטפלות והארגונים המפעילים, אל מול התנערות הממשלה מאחריותה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוסי זליגר
יו"ר ויצו, נעמת ואמונה בכנס החירום
צילום: יוסי זליגר
מומלצים