שתף קטע נבחר

משבר הזרים של הפועל באר שבע

המשחק הערב בקפריסין יהיה האחרון של טוני ווקאמה במדי האלופה, והוא משאיר אחריו קבוצה עם זר משמעותי אחד בלבד אחרי המון טעויות בגזרת החיזוק בשנים האחרונות. האם אליניב ברדה יפתור את הבעיה, ומה הקשר לתוכנת סקאוטינג?

הפועל באר-שבע תנסה הערב (20:00) לנצח את אפואל ניקוסיה בקפריסין או לסיים בתיקו של 3:3 ומעלה כדי להעפיל לשלב הפלייאוף של מוקדמות הליגה האירופית, זאת לאחר שהמשחק הראשון בין הקבוצות בשבוע שעבר בישראל הסתיים בתיקו 2:2. בין אם תצליח במשימה ובין אם לא, בסיום המשחק תיפרד האלופה הישראלית מאחד הזרים הטובים ביותר ששיחקו בישראל, לבטח אחד הגדולים ששיחקו בשורותיה, טוני ווקאמה. מקפריסין הוא ימריא ישירות לטורקיה, יעבור בדיקות רפואיות ויחתום על חוזה לשלוש עונות בטרבזונספור.

 

 

הניגרי, שלא ממש בלט בקבוצות בהן שיחק ברומניה, הגיע להפועל רעננה לפני חמש שנים. לאחר שנתיים בשרון, הוא נרכש בקיץ 2015 ב-1.75 מיליון שקלים על-ידי הפועל באר-שבע, כ-420 אלף אירו. בזמנו, זו הייתה העסקה היקרה בתולדות המועדון. לאחר שלוש שנים באר-שבע מוכרת אותו במחיר מעט יותר מכפול, כמיליון אירו. אבל ווקאמה לא תרם לבאר רק בזווית הכלכלית - תרומתו של ווקאמה על המגרש הייתה פשוט אדירה, ויש לו חלק מרכזי בזכייה בשלוש האליפויות, שני גביעי אלוף האלופים, גביע הטוטו וכמובן שני הקמפיינים האירופיים הטובים בתולדות המועדון. ב-144 הופעות בכל המסגרות הוא כבש 50 שערים ובישל עוד 30. מעולם לא היה להפועל באר-שבע זר שכבש או בישל יותר ממנו.

 

טוני ווקאמה חוגג (צילום: עוז מועלם)
טוני ווקאמה חוגג(צילום: עוז מועלם)

 

עזיבתו היא מכה מקצועית קשה לקבוצה של אלונה ברקת, ומסמלת את שיאה של מגמה לא טובה שעוברת על הקבוצה שלה בשנה האחרונה: מחסור חמור בזרים דומיננטיים. מלבד ווקאמה, במשחק הערב יעלה בהרכב עוד זר אחד בלבד: ג'ון אוגו. כך היה גם במשחק הראשון בין הקבוצות. לשם השוואה, בהרכב הקפריסאים עלו בשבוע שעבר 11 שחקנים זרים. על הספסל של באר-שבע ישב עוד זר אחד, ז'וליאן סטו הצרפתי, שהצטרף רק לפני כחודש. 90 דקות נגד פלורה טאלין ועוד 45 נוראיות נגד דינמו זאגרב הספיקו כדי להגדיר אותו כנפילה, עוד אחת ברשימה הולכת ומתארכת של זרים לא מתאימים שהגיעו למועדון בשנתיים האחרונות.

 

שחקנים אחרים ברשימה: השוער היווני יאניס אנסטיס שברק בכר טען ש"עקבנו אחריו תקופה ארוכה", אך לאחר שני משחקים בלבד הוחלט לחתוך אותו. החלוץ תומאש פקהארט הגיע לפני שנה עם שכר עונתי של 400 אלף אירו, והצליח לכבוש רק עשרה שערים בליגת העל, תשעה נגד קבוצות הפלייאוף התחתון ועוד אחד בגארבג' טיים של העונה. בתחילת השבוע הוא הסכים סוף סוף לעזוב וחתם בלאס פלמאס הספרדית. כמובן שהפלופ הגדול ביותר היה איסאק קואנקה, שהגיע בתור "השחקן שבישל פעם למסי בברצלונה". הוא זכה לשכר הגבוה ביותר שקיבל שחקן בהפועל באר-שבע, 500 אלף אירו לעונה בה הוא בילה בעיקר ביציע. הקיץ שילמה לו באר-שבע 300 אלף אירו נוספים כדי שיסכים לעזוב.

 

איסאק קואנקה. בילה בעיקר ביציע (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
איסאק קואנקה. בילה בעיקר ביציע(צילום: עוז מועלם)

 

עוד שחקן שבאר שבע מנסה להיפטר ממנו כבר מינואר ועדיין לא נמצא מתווה לשחרורו הוא המגן השמאלי מיהאי קורהוט. כשהצטרף לפני שנתיים דווקא הציג יכולת די טובה מבחינה הגנתית, אך באופן תמוה, דווקא לאחר שחוזהו הוארך עד תום עונת 2020/21 החליטה הקבוצה שהוא לא מתאים לה. אל רשימת הזרים שלא עמדו בציפיות ונחתכו לפני שהחוזים שלהם הסתיימו ניתן להוסיף את הברזילאים וויליאם סוארז, שחזר בינואר 2017 לקדנציה שנייה ושוחרר לאחר חצי עונה, ולוסיו מרניאו שהגיע בקיץ 2016 וגם כן שרד רק חצי שנה. בסך הכל, תוך שנתיים צירפה באר-שבע שישה זרים שכשלו במשימתם לשדרג את הקבוצה, זאת מבלי לכלול את סטו שטרם התקבלה החלטה להיפרד גם ממנו, אך בהחלט יכול להיות שהיא תגיע בקרוב.

 

איך השחקנים האלה בכלל הגיעו לבאר-שבע? במועדון החליטו להסתמך על מספר תוכנות סקאוטינג. כך, לדוגמה, כשפקהארט חתם סיפרו במועדון שמה שהכי הרשים אותם בחלוץ הצ'כי זה שהתוכנות הצביעו על כך שאחוז ניצול המצבים שלו מאוד גבוה. במועדון מציינים שהוא בהחלט חלוץ טוב, אך התברר שהוא לא מתאים לשיטת המשחק של ברק בכר, דבר שכמובן ניתן היה לחזותו מראש. אנסטיס, למרות שלאורך כל הקריירה שלו ביצע טעויות מביכות, קיבל ציון כללי מאוד גבוה על היכולות שלו. אבל בבאר-שבע שכחו שיש דברים שלא רואים בדפי הסטטיסטיקה. מספיק היה לצפות בקטעי יוטיוב שערכו אוהדי כדורגל ביוון כדי להבין את הסכנה בצירופו.

 

תומאש פקהארט בועט, פז בן ארי מסתכל (צילום: ראובן שוורץ)
תומאש פקהארט. התוכנה המליצה(צילום: ראובן שוורץ)

 

עד לא מזמן המצב היה שונה. מאוד אפילו. בעונת 2016/17 היו לבאר-שבע ארבעה זרים שהפגינו יכולת מעל לליגה הישראלית. מלבד ווקאמה ואוגו, מדובר היה באובידיו הובאן הרומני ובמיגל ויטור הפורטוגלי. הובאן, שהיה כנראה השחקן האינטליגנטי ביותר בליגת העל, שיחק בקישור ובהגנה ואיפשר לבאר-שבע לשנות שיטות תוך כדי משחק מבלי לבצע אף חילוף. בקיץ 2017 הוחלט להיפרד ממנו, ומאז

באר-שבע הפכה לקבוצה הרבה פחות חכמה והרבה יותר צפויה. ויטור, שהגיע בקיץ 2016, הפך לבלם הטוב ביותר בישראל בפער גדול מהאחרים, אבל נעדר לתקופות ארוכות בגלל פציעות קשות בברכיים. כרגע הוא מוקפא עד ינואר אחרי שעבר ניתוח לשחזור רצועה צולבת ברגל אחת, וגם ברגל השנייה סובל מאותה פציעה. לא ברור אם יוכל לחזור כלל ליכולת של פעם.

 

היה נדמה שבאר-שבע פיצחה את השיטה להביא לישראל למציאת זרים איכותיים בסכומים סבירים. באותם ימים מי שסחט מחמאות הוא דודו עזריה. לאחר שנים כיו"ר חוג האוהדים ולאחר מכן כעיתונאי מקומי, הוא הפך לסקאוט של המועדון. אבל בגלל הנפילות האחרונות, בבאר-שבע הבינו שהם לא יכולים יותר להתבסס רק על סקאוט שעיסוקו המרכזי בחייו הוא בכלל בהיי-טק, ולכן הוחלט למנות את אליניב ברדה לראש מערך הסקאוטינג של המועדון. בעבר, בהמלצתו הישירה, הגיעו לקבוצה שני זרים: גלינור פלט, שהיה הצלחה גדולה, ודויד הובר שלא ממש תרם. בבאר-שבע מקווים שבשנים הקרובות, בהכוונת הקפטן והסמל הגדול לשעבר, תחזור באר-שבע להוביל את הכדורגל הישראלי מבחינת צירופם של זרים איכותיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים