שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

חוזרים למוטב: בתי המשפט שמשקמים עבריינים

כ-500 עבריינים עם סיכוי גבוה לשיקום טופלו עד היום בשלושת בתי המשפט הקהילתיים שהוקמו בישראל, שפועלים לשקם את העבריינים ולא רק להענישם. לאור ההצלחה מתכוונת שרת המשפטים שקד להקים בתי משפט נוספים

 

 

כשצ' הגיע לבית המשפט הקהילתי הוא נשא על גבו עבר פלילי עשיר; שלושה תיקים על עבירות אלימות ורכוש, שלושה עונשי מאסר ורקע של התמכרות לסמים. כמו רבים אחרים, גם הוא לא האמין שבית משפט קהילתי, שמציע הליך המשלב ענישה עם שיקום, יעזור לו. אבל בסנגוריה הציבורית לחצו עליו והוא השתכנע - ומאז השתנו חייו לבלי הכר.

 

בסיוע קצין המבחן שליווה אותו, צ' הסדיר את חובותיו, נגמל ממרבית משככי הכאבים להם היה מכור, מצא עבודה שאליה הוא מתמיד להגיע ואף החל להתנדב בבית האבות בשכונתו. ואולי החשוב מכל - מערכת היחסים שלו עם אשתו ועם ארבע בנותיו השתפרה פלאים. הבנות מספרות כי קיבלו את אביהן במתנה. כיום צ' לוקח חלק בקבוצת הבוגרים של בית המשפט הקהילתי ומלווה משתתפים חדשים בתוכנית, שרושמת הצלחה מסחררת מאז הופעלה לפני ארבע שנים.

אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)
 

ראובן ריבלין בבלגרד (צילום: AP)
"משיבים לעבריינים את האמון בבני אדם". הנשיא ריבלין(צילום: AP)

כיום פועלים בישראל שלושה בתי משפט קהילתיים - ברמלה, בבאר שבע ובתל אביב, ולאור ההצלחה מתכוונים גורמי המשפט והרווחה להקים בתי משפט נוספים. בתי המשפט יחודיים אלה מיועדים לעבריינים שמסתבכים פעם אחר פעם בעבירות לא חמורות, ורוצים באמת ובתמים להשתקם ולחזור לחיים נורמטיביים.

 

בתי המשפט הקהילתיים, שפועלים בפיקוח בית המשפט, מפעילים תוכנית שיקום המשלבת פתרונות מתחומי המשפט והרווחה: תוכניות גמילה מסמים ומאלכוהול, תוכניות לרכישת השכלה וסיוע במציאת תעסוקה, עזרה בהתמודדות עם חובות וסיוע במיצוי זכויות. עד היום השתתפו בתוכנית 482 עבריינים, כ-100 מהם בתל אביב, 220 בבאר שבע והשאר ברמלה. מבין כל משתתפי התוכנית כ-100 כבר סיימו אותה בהצלחה. מספר דומה נשרו בלא שהשלימו את התהליך והשאר נמצאים עדיין בעיצומו.

 

הוגת רעיון בתי המשפט הקהילתיים בארץ היא ד"ר דניאלה ביניש, שהתמחתה בנושא במסגרת לימודיה בארה"ב ושם גם התוודעה לפרויקט. ליבת התוכנית היא התמודדות בין מערכתית משולבת ומתוזמנת עם עבריינים שלא מצליחים לצאת ממעגל הפשע ומתמודדים גם עם בעיות חברתיות וכלכליות שמקשות עליהם לחזור למוטב. מטרת התוכנית היא לשבור את המעגל העברייני באמצעות מערך שיקום ורווחה שמופעלים על ידי גורמי הרווחה והקהילה בתיאום עם בית המשפט.

 

העבריינים שמגיעים לתוכנית הם לרוב כאלה שמתמודדים עם עבר פלילי בתחום עבירות אלימות, סמים ורכוש. רובם גברים ולרובם משפחות. הם מוערכים על ידי שלטונות הרווחה ככאלה שיש להם מוכנות וסיכוי לצאת ממעגל הפשע גם לאחר שהורשעו וריצו עונש מאסר. "התוכנית מצמצמת את הניכור הקיים בין הציבור למערכות האכיפה, מגבירה את תחושת הצדק הפרוצדורלי, מקרבת אוכלוסיות של עוברי חוק אל הקהילה ומשפרת את מצבן של קהילות הסובלות מאחוזים גבוהים של פשיעה", אומרת ד"ר ביניש. הפרויקט, לו שותף גם ארגון "הג'וינט", מעורר כבוד והתרגשות גם במערכת המשפט, הכורעת תחת העומס ומחפשת פתרונות יצירתיים להתמודדות עם הפשיעה.

אסתר חיות (צילום: מוטי קמחי)
פרויקט חלוצי. הנשיאה חיות(צילום: מוטי קמחי)

 

איילת שקד (צילום: טל שחר)
"כלי חשוב מאין כמוהו". השרה שקד(צילום: טל שחר)

בשבוע שעבר הגיעו נשיא המדינה ראובן ריבלין, נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות, ושרת המשפטים איילת שקד לבית המשפט בבאר שבע כדי ללמוד מקרוב על התוכנית מפי נציגי הפרקליטות, התביעה המשטרתית, הסנגוריה הציבורית, שירות המבחן וגורמי הרווחה. "מלאכת השיפוט היא אתגר לא פשוט", אמר הנשיא ריבלין, אחרי ששמע את סיפורו של צ'. "השופט נדרש לחרוץ את דינו של האדם העומד לפניו על מנת להגן על הציבור ולשמור על הערכים של החברה בה אנו חיים. זהו תפקיד קשה לפעמים, מאין כמותו. לעתים, נסיבות החיים של העבריין הן כאלו שעליהן אמרו חכמינו, 'מה יעשה הבן ולא יחטא'. לעתי העבריין הוא תבנית נוף מולדתו. הוא לא מכיר דרך חיים אחרת, אולי הוא אפילו רוצה להיחלץ ממעגל הפשע, אך אינו מצליח. המציאות מלמדת שפעמים רבות זהו אכן המצב. הנתונים מדברים בעד עצמם – קשה לצאת ממעגל הפשיעה ואת המחיר, לא רק העבריין ובני משפחתו משלמים, אלא כולנו. החברה כולה".

 

לדברי ריבלין, בתי המשפט הקהילתיים הצליחו למצוא נוסחה ייחודית שמבקשת להשיג לא רק את המשפט, אלא גם את השיקום, את התיקון. "אתם עובדים יחד עם העבריינים, עוזרים להם לעזור לעצמם. משיבים להם את האמון בבני האדם, במערכת המשפטית, בממסד ודורשים מהם בתמורה לעשות עוד מאמץ, להאמין בעצמם, לאזור כוחות ולשוב אל החברה הנורמטיבית. החזרת העבריין למוטב, היא המטרה הנכספת. היא דורשת סבלנות וזמן ובעיקר, עבודה משותפת. עם העומד למשפט, עם משפחתו, עם הקהילה ממנה הוא בא. הרוח שנושבת כאן, אותה אני חש בעוצמה בביקורי, היא כזאת של אמונה בבני אדם. זוהי רוח מדבקת הפועלת על המשתקמים, וגם עלינו כולנו, החיים בחברה ששואפת להיות חברה צודקת וחומלת".

 

נשיאת בית המשפט העליון חיות הגדירה את הפרויקט "חלוצי", סיפרה שבתי המשפט נרתמו ליישמו "באמונה ללא פשרות יחד עם השופטים הנפלאים שגויסו לפרויקט" וגילתה ששרת המשפטים הפיצה לאחרונה תזכיר הצעת חוק שמטרתו להקים בתי משפט קהילתיים בכל מחוזות השיפוט בישראל. "מדובר במודל התופר חליפה מדויקת למידותיו של הנאשם שנמצא מתאים להשתלב בפרויקט", אמרה. "נאשמים אלה משולים בעיניי לאותם כוכבי ים, וכל אחד מהם שבית המשפט הקהילתי והצוות המסור המקיף אותו מצליח להחזיר אל היםד הוא בבחינת הצלה של עולם ומלואו".

 

שרת המשפטים שקד אמרה כי בתי המשפט הקהילתיים הם כלי חלופי ומשלים להליך הפלילי - וכלי חשוב מאין כמוהו להוצאת עבריינים ממעגל הפשע. "אם רצוננו לעצור את מעגל העבריינות, הפתרון החברתי הנכון יותר הוא שיקום הנאשם והבנה מה הביא אותו לבצע את העבירה שביצע, ולא כיפופו", אמרה. "טיפול בשורש הבעיה ולא הדבקת פלסטר באמצעות שליחתו לכלא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים