שתף קטע נבחר

"הקשר בין הרופאים לחברות התרופות אינו בעייתי"

למרות הפרסומים בתקשורת כי חברות הפארמה משפיעות על הרופאים באופן מוטה, חשוב לציין כי במשך שנים מתקיים איזון בין הקשר של הרופא אל מול חברות הפארמה, אולם ללא ספק יש צורך בכללים אשר יבטיחו כי הרופא לא ייקלע לניגוד עניינים מול מחויבותו לטיפול מסור בחולה. פרופ' יהודה אדלר מסביר למה החולים רק מרוויחים מהקשר בין הצדדים

הרופאים בישראל עוברים בתקופה האחרונה טלטלה במעמדם המקצועי-ערכי, זאת לאחר סדרה של כתבות וראיונות שפורסמו לאחרונה באמצעי התקשורת.

 

לפני שלושה חודשים הוצג בטלוויזיה תחקיר על: "הקשר האפל בין הרופאים לחברות התרופות". התחקיר הציג כמה מקרי קצה בהם נצפית נציגה רפואית מאחת מחברות התרופות מציעה לרופאים כנסים בחו"ל ו/או לרישום תרופה.

 

מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימנטוב הוציא חוזר בתאריך 13.6.18 בכותרת: "כללים להתקשרויות בעלות אופי מסחרי של מוסדות הבריאות", שאמור להיכנס לתוקפו ב-1.11.18 חוזר אשר לראשונה מגביל את הרופאים במסגרת עיסוקם ומפר הפרה שאינה מובנת את מערכת היחסים בין הרופאים לחברות הפארמה אשר יש לה היבטים חיוביים רבים, כגון יצירתן של טכנולוגיות חדשות, עדכון הרופאים אודות מוצרים חדשים ומימון של מחקר ותוכניות לימוד שלא היו יכולים להתקיים אחרת מבחינה תקציבית.

 

הקשר בין הרופאים לחברות התרופות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הקשר בין הרופאים לחברות התרופות(צילום: shutterstock)

  

פרופ' אבינועם רכס, יו"ר ועדת האתיקה בהסתדרות הרפואית (הר"י) לשעבר ומי שהוביל את "האמנה האתית המשותפת 2014 של הר"י ושל הארגונים היציגים של חברות התרופות הפועלות בישראל", מציין כי "תרומתן של חברות התרופות לשמירת הרמה הקלינית של הרופאים ורמת המחקר הרפואי אינה מוטלת בספק והפכה את מערכת היחסים בין רופאים לחברות תרופות לחלק בלתי נפרד ממערכת הבריאות בישראל, כמו בעולם כולו.

 

"למערכת יחסים זו היבטים חיוביים רבים, כגון יצירתן של טכנולוגיות חדשות, עדכון הרופאים אודות מוצרים חדשים ומימון של מחקר ותכניות לימוד שלא היו יכולים להתקיים ללא הקשר בין הרופאים לחברות התרופות. על מנת להבטיח קיום קשר זה לאורך זמן ובאופן המקדם את הרפואה יש להפיג את החשש למעורבות של אינטרסים שאינם קשורים דווקא לטובת המטופל או לחשיפת האמת המדעית".

 

על פי דו"ח של משרד הבריאות, בשנת 2017 השקיעו חברות הפארמה כ-614 מיליון שקלים במחקרים קליניים בבתי החולים הממשלתיים ובמוסדות שירותי בריאות כללית.

 

זהו גידול של כ-7% ביחס לשנת 2016. משנת 2014 ועד לשנת 2017 נרשמה עלייה של 31% בהשקעות של חברות הפארמה (רובן בינלאומיות) במחקרים קליניים בישראל.

 

ראשת לשכת האתיקה המכהנת בר"י, ד"ר תמי קרני, הגיבה במכתב שנשלח למשרד הבריאות ב-10.7.18 על חוזר המנכ"ל וציינה כי "מגמה זו, של פגיעה במעבר הידע העדכני והמחקרים בנוגע לתרופות ודרכי טיפול חדשניות, מתנגשת עם המסרים שמשרד הבריאות עצמו חוזר ומדגיש בדבר הצורך ברכישת ידע עדכני והציפייה מהרופאים ליידע מטופלים בדבר כל הטיפולים הקיימים האפשריים".

 

קרני חותמת את מכתבה באמירה חשובה כי "החוזר נכתב באופן מחמיר ומוקצן, אשר מחטיא את המטרה הוא פוגעני כלפי הרופאים, חברות התרופות ונציגיהן, והנזק שהוא יגרום בפגיעה בקידום הרפואה ובחופש האקדמי והמקצועי יעלה על התועלת שלו".

 

"לחזק את מערכת היחסים בין הצדדים"

ביולי 2018 שלחה פארמה ישראל, שהינה קורת הגג לחברות תרופות מבוססות מחקר, מכתב לראש הממשלה מר בנימין נתניהו בו היא מביעה את דאגתה ומבקשת את התערבותו הדחופה בטיוב הרגולציה על מנת לדון בפתרונות ליצירת סביבה רגולטורית יציבה ותומכת השקעות.

 

איזון בין הקשר של הרופא אל מול חברות הפארמה מחייב יצירת כללים אשר יבטיחו כי הרופא לא ייקלע לניגוד עניינים מול מחויבותו לטיפול מסור בחולה ועל כך חובת משרד הבריאות לשים דגש ברור כפי שעשה בעבר. אולם חשוב לחזק את הרופאים כדי שיוכלו לקיים קשר מקצועי-ערכי.

 

בטוחני כי סגן שר הבריאות ליצמן מבין את הצורך שכל הגורמים יגיעו לידי הסכמה שמשמעותה חיזוק מערכת יחסים זו על ידי כל הנוגעים בדבר. ח"כ ליצמן מבין שהחולים הם נהנים מרכזיים משיתוף הפעולה בין החברות לרופאים.

 

פרופ' יהודה אדלר הוא קרדיולוג, ראש האיגוד האירופי למחלות קרום ושריר הלב, דיקאן מנהל בריאות במרכז ללימודים אקדמיים-מל"א

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים