שתף קטע נבחר

יהיה טוב, יהיה טוב כן

שנה אחרי מהומות שארלוטסוויל ולמרות הרוחות הרעות המנשבות, ג’קי רוזן, נשיא קונגרס יהודי אמריקה, מאמין שמדובר רק בגיהוק. “הערכים של אמריקה ינצחו, אבל כולנו צריכים לעמוד יחד”

"הסצינה שהיינו עדים לה לפני שנה בדיוק בשארלוטסוויל זעזעה את האומה", כתב נשיא קונגרס יהודי אמריקה, ג'ק רוזן, במאמר שפרסם בסוף השבוע באתר 'סלון'. "נחשפנו לקנאות, גזענות ואנטישמיות שמתקיימת בתוך ארה"ב. כיהודי אמריקני שהוריו ברחו מהנאצים באירופה", הסביר, "וכנשיא הקונגרס היהודי האמריקאי, שפועל מתוך אמונה לפיה היהודים בטוחים יותר בחברה שמגינה על זכויותיהם של כל אזרחיה, אני עוקב מקרוב אחר האופן שבו החברה האמריקאית והפוליטיקה השתנתה מאז אותו יום קטלני. בעוד שהתגובה המיידית המהירה מכל הגזעים וכל הדתות היתה חיובית עם התאחדות רבים כדי לעמוד מאוחדת נגד אפליה ושנאה, ישנו גם איום מתמשך מאותם ניאו-נאצים, חברי קו-קלוקס-קלן, ושרידי הימין הקיצוני”.

 

בראיון מיוחד ל'ידיעות אמריקה', מסביר רוזן את התחושות שלו היום, בדיוק שנה אחרי אותם אירועים שזעזעו את כולנו. "תמיד הנחנו שזה קיים, אבל חשבנו שזה מיעוט. ב-2016 קבוצות השנאה האלו החלו לצוץ ולצאת מהמחבוא שלהם, והיינו בשוק מכמה אמיצים הם היו ובפעם הראשונה כנראה, לא פחדו מהתגובה”.

אם אי פעם שמץ של ספק בנוגע לכמה באמת גזענים ואנטישמיים היו המארגנים, תיאר רוזן, "התפרסמה לאחרונה שיחת פייסבוק פנימית של המארגנים, במהלכה הם מתווכחים על נושאים כמו דרך טובה "לנרמל" את האנטישמיות מבלי להשתמש במילים אנטישמיות. התנהגות זו אופיינית לאנשי ‘אלט-ימין’ שלא בהכרח מזדהים בפומבי עם ארגונים קיצוניים וארגונים נאציים, אך בעת האחרונה החלו לעשות זאת באופן גלוי. למשל מטרידים עיתונאים יהודים בטוויטר עם פוטושופ שלהם בתוך מה שנראה כמו תאי גזים”.

 

רוזן שמח כי ההפגנות שתוכננו ליום השנה לאירועי שארלוטסוויל על ידי הימין הקיצוני נכשלו בענק, כשמעט מאוד אנשים הגיעו לוושינגטון הבירה להשתתף. "אני שמח שמנגד לכשלון שלהם", הוא אומר, "הגענו ביחד כאמריקאים להילחםחם נגד זה. לצערי ברמה הפוליטית היום לא עושים מספיק בשביל לעצור ולהוקיע את התופעה הזו, והיעדר פעולה נגד רק מעודד את אותם להמשיך שאין מחיר למעשים שלהם. אנחנו, כולנו, צריכים להילחם בשביל זה”.

 

- ()
ג'ק רוזן. "מה שקורה עכשיו הוא לא פשוט"

 

הקונגרס היהודי האמריקאי (American Jewish Congress) נוסד בשנת 1918 והיה בין הארגונים הציונים הראשונים שפעל לקידום זכויות העם היהודי ברחבי העולם ובארה"ב בפרט. כיום, פועל הארגון מול גורמי ממשל אמריקאיים ובינלאומיים להגנה על זכויות יהודים בארה"ב ובקידום מעמדה של ישראל. בין השאר, מפעיל הארגון תוכנית למפגשים ישירים בין הקהילה היהודית האמריקאית, עם בכירים במערכות הפוליטיות האמריקאית והישראלית.

 

בימים אלה משיק הארגון את הפלטפורמה היהודית לבחירות הביניים לקונגרס האמריקאי – במסגרתה הארגון מנגיש את כל המידע לגבי עמדות המועמדים השונים בהתייחס לנושאים המעסיקים את הקהילה היהודית בארה"ב. למשל, איך כל אחד מהמועמדים הצביע על חקיקה נגד תנועת החרם העולמית נגד ישראל (BDS), מה עמדתם בנושא תכנית הגרעין של אירן ומה הם חושבים על מעבר השגרירות לירושלים. הארגון פעיל גם בזירת המלחמה בתנועת החרם העולמית נגד ישראל (BDS) ולאחרונה יזם קמפיין ענק לאורכה של ארה"ב ובאוניברסיטאות המובילות בעולם. במסגרת הקמפיין, חשף הארגון עדויות של סטודנטים אמריקאיים לגבי אירועים אנטישמים שהתרחשו בקמפוסים ואת שורשיה האנטישמיים של תנועת ה-BDS.

 

"אין ספק שמה שקורה עכשיו הוא לא פשוט. אנחנו רואים אוכלוסיה רבה באמריקה שרואה לפתע שהשכונות והסביבה שלה כבר לא לבנה כפי שרגילה הייתה לראות. עלינו להילחם נגד גזענות גם כשהיא מגיעה לשחורים, היספנים, מוסלמים או כל מיעוט אחר, כי היחס כלפיהם יגיע בסופו של דבר גם אלינו. כולם שואלים לאן אמריקה הולכת", הוא מוסיף, "ואני טוען שאנחנו הולכים קדימה. למרות כל הרוחות שמסביב, אנחנו עדים לערכים המוצקים של ארה"ב, שרובנו לא מוכנים לוותר עליהם. עדות לכך היא העמידה האיתנה שנרשמה השבוע בוושינגטון נגד המצעד הנאצי. אני מאמין שהערכים שלנו ינצחו מול הגיהוק הזה שיש עכשיו, אבל אנחנו צריכים להראות שכולנו עומדים נגד”.

 

- ()
שנה לשארלוטוויל.

 

גם כשרוזן מתאר תופעה שמדאיגה או ומכאיבה, נראה שהרציונל האופטימי שלו ממהר לאתר שבילים אל עבר פתרון. כך גם מתאר את הקשר עם ישראל. "אנחנו תומכים מאוד בישראל. יש לנו טענות אבל אנחנו תומכים. כמו שיש ליהודים אמריקאים טענות על מדיניות באמריקה, יש גם טענות ותהיות בנוגע למדיניות המונהגת בישראל. לאורך השנים, התמיכה שלנו בביטחון ישראל הייתה מלאה. בעולם החדש, עם חדשות כל שניה, כולם מבינים קצת יותר על התחומים השונים בישראל, שהפכה למדינה חזקה. אני יודע שהדור הצעיר רואה יותר ומבין יותר לעומק מה קורה בישראל, ואולי יש ביקורת, אבל כשמדובר בביטחון של ישראל אני מאמין שכולם תומכים”.

 

סקר שהקונגרס בראשותו פרסם קבע כי 40-45 אחוז מהמילניאלס היהודים באמריקה אינם תומכים בישראל, אבל רוזן אופטימי ומונה את הסיבות שלדעתו מובילות לריחוק הצעירים היהודים מישראל. "אני חושב שאנשים צעירים לא עסוקים בזה מספיק. עמוק בפנים כל צעיר יהודי ירצה לתמוך בביטחון של ישראל. אני מאמין שהשיח והביקורת נובעים מאכפתיות. את לא רואה אותם דנים במציאות הפוליטית של מצרים או סין. מישראל אכפת להם כאחים ואחיות. טוב שהם מעורבים. ישראלים חייבים להבין שהתמיכה איננה מובנית מאליה”.

 

בקרוב יערוך הקונגרס כנס בינלאומי עם למעלה מ-30 ראשי ערים מובילים מכל העולם שיגיעו לישראל. במסגרת אירוע ה-100 שנים, הקונגרס יעניק גם אות הוקרה למשפחת קנדי על פועלה למען ארה"ב והקהילה היהודית. "אני חושב שישראל מעמידה אותנו במבחן", אומר רוזן, “אני חושב שישראל בחנה אותנו במשך 70 שנה לפי הפצצות שקנינו או התמיכה שחיזקנו אצל פוליטיקאים ועמדנו במבחנים האלו. עכשיו זה בנוגע למדיניות והממשלה שלה וזה לא מבחן הוגן”.

גם במקרה הזה רוזן מאמין שמדובר במהמורות זמניות. בכל הנוגע לאנטישמיות שמתגברת קרוב לבית, או בארה"ב, הוא מסכם ואומר - "יש לנו כאן היום בעיה שהממשל לא מדבר מספיק נגד אנטישמיות ואם זה ימשיך זמן רב זה יוביל בעיות גדולות יותר”.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קיצוניים באמריקה. "לנרמל" אנטישמיות
מומלצים