שתף קטע נבחר

מפקד שבר מקל על גב חיילים, היכה אותם, שיקר - ונשלח לחודשיים מאסר

אושרה עסקת טיעון מקלה עם מפקד קורס בבסיס הטכני של חיל האוויר, שהיכה את חייליו בקרש ובמקל של מגב. לאחר שאחד החיילים נפצע, המפקד טען כי הוא נפל במדרגות. מהחקירה עלה שגם הוא חווה את ההתעללות כחניך בקורס. "אני מצטער, שואף לצאת לקצונה", אמר לשופטים

 

בית הדין הצבאי ביפו, ארכיון. השופטים אישרו את הסדר הטיעון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בית הדין הצבאי ביפו, ארכיון. השופטים אישרו את הסדר הטיעון(צילום: AFP)

המפקד שהכה חיילים בבסיס - זכה לעונש קל בחסות בית הדין הצבאי: הרכב של שלושה שופטים צבאיים, בראשות אב בית הדין הצבאי ביפו אל"מ כרמל ווהבי, אישר בשבוע שעבר את הסדר הטיעון בין רב"ט ר' לתביעה הצבאית. במסגרת ההסדר הוא הורשע בעבירות של התעללות ומסירת ידיעות כוזבות ונשלח לחודשיים מאסר בפועל וחודש עבודות נוספות. משפטו של מפקד נוסף שהיה מעורב בפרשה טרם הסתיים.

 

הפרשה נחשפה ב-ynet לפני כשנה, בעקבות אשפוזו של חניך בקורס מקצועי בבסיס הטכני של חיל האוויר בחיפה. החניך הצעיר טען כי מפקד הקורס שלו, רב"ט ר', נהג להשפילו ולהתעלל בו פיזית, כמו גם בחיילים אחרים בקורס, חודשים בודדים לאחר גיוסם.

 

ר', שהיה מפקדו הישיר של החייל ומדריכו בקורס, שהכחיש את לאורך המשפט את המיוחס לו, חזר בו מעמדתו רק ברגע האחרון וזכה להקלה מצד גורמי התביעה. בגזר הדין שניתן בשבוע שעבר חזרו השופטים על מעשיו של ר': "הנאשם נקט באלימות כלפי כמה חניכים שכפופים לו, באופן שביקש מהם להניח את כפות ידיהם על הקיר ולאחר מכם שבר על גבם מקל של מגב שהחזיק בידו. כלפי אחד החיילים (המתלונן) עשה זאת הנאשם באמצעות קרש".

 

בית הספר הטכני. המפקד אמר לחניכים להניח ידיים על הקיר והכה בגבם עם מקל של מגב (צילום: אבישג שאר- ישוב) (צילום: אבישג שאר- ישוב)
בית הספר הטכני. המפקד אמר לחניכים להניח ידיים על הקיר והכה בגבם עם מקל של מגב(צילום: אבישג שאר- ישוב)

בגזר הדין תיארו השופטים כיצד ר' לקח לפקודו את הטלפון הנייד האישי שלו ואמר לו שהוא יכול לקחת אותו בחזרה מחדר המפקדים. כשהגיע לחדר ביקש ממנו המפקד לשים את ידיו על הקיר כדי לשבור שוב מקל על גבו, החניך סירב, ובתגובה המפקד החל להכות אותו ואמר לו שיפסיק רק כשהפקוד יצמיד את ידיו לקיר. החניך ספג את המכות, הצליח לצאת מהחדר וביקש את עזרת חבריו. המפקד דרש ממנו לשוב עמו לחדר המפקדים, ומנע מהחניכים להתלוות אליהם, שם הוא הכה וחבט בו שוב ושוב.

 

החייל שהוכה חש ברע ופונה לבית החולים, שם טופל ונחבש כשהוא סובל מחבלות וקיבל כמה ימי מנוחה  בבית. באותו הזמן תיאם המפקד גרסאות עם מפקד נוסף בקורס, והשניים אמרו למפקדיהם כי החייל נפל במדרגות בבסיס ולכן נחבל. שקר זה הופיע גם בתחקיר שנערך על ידי המפקדים הבכירים יותר בבסיס. בהמשך דאג מפקד הקורס להעביר טפסים לאחר המפקדים בקורס כדי שהחייל הפצוע יקבל ימי מחלה נוספים כך שהוא ייעדר מההליך המשמעתי לבירור התקרית.

 

מעדויות שנאספו במהלך החקירה עלה כי מדובר בתופעה אלימה רחבה בבית הספר הטכני של חיל האוויר שגם המפקד שהורשע חש אותה על בשרו בתור חניך. "לא יכולה להיות מחלוקת שהמעשים שבהם נכשל הנאשם הם חמורים מאוד ובזויים", כתבו השופטים בהחלטתם. "מאידך, ההסדר מתחשב בהודאת הנאשם שמגלמת בתוכה קבלת אחריות על המעשים, בחוות הדעת החיובית של המפקדים, בעובדה שמדובר בתופעה רווחת ביחידה כאשר האירוע שבו עסקינן מהווה ביטוי לאותה תופעה, וכי העובדה שהחייל המתלונן נתן ברכתו להסדר".

אב בית הדין הצבאי, אל"מ כרמל ווהבי (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
אב בית הדין הצבאי, אל"מ כרמל ווהבי(צילום: מוטי קמחי)

עו
עו"ד גיל וינשטיין

השופטים ציינו עוד: "המעשים שעשה הנאשם, מעבר לפגיעתם בגופם של החניכים, פגעו בפגיעה קשה בכבודם כבני אדם וכחיילים המשרתים במערכת היררכית. הנאשם ניצל לרעה את סמכותו הפיקודית על מנת להשיג תוצאה פסולה שאין לה מקום בתוככי המחנה. מפקד בקורס נדרש לאהוב את פקודיו ולדאוג לצרכיהם".

 

בנוסף השופטים מתחו ביקורת מרומזת על מצ"ח, בטענה שהתגלו בתיק קשיים ראייתיים, חרף הודאתו של הנאשם במעשים. כמו כן נגזר על הנאשם לפצות את פקודו ב-1,500 שקלים. "אני מצטער על המעשה. זו הייתה טעות של תחילת צבא, על זה התחנכתי. זה לא אמור לקרות, לא בצבא ולא במסגרת אזרחית. יש לי מוטיבציה גבוהה לחזור ולשרת. אבקש לחזור לתפקידי המקורי לאחר ריצוי העונש ואני שואף לצאת לקצונה", אמר ר' לשופטים.

 

סנגורו של החייל, עו"ד גיל וינשטיין, אמר בתגובה: "הסדר הטיעון התקבל על יסוד קשיים ראייתיים ניכרים שבבסיסם מהימנותו של המתלונן שהגיש תלונה רק לאחר שנודע לו שהוא לא מתאים לשמש בתפקיד פיקודי. מרשי הינו חייל ממושמע, רציני ואחראי ובעל מוטיבציה גבוהה להמשך שירות שהצר על התנהגותו ולקח אחריות. המעשים המתוארים מהווים תרבות ארגונית ביחידה וגם מרשי סבל מאלימות שהופנתה כלפיו מחייל אחר".

 

מדובר צה"ל נמסר כי "החיילים המעורבים נכשלו בביצוע מעשים פסולים המנוגדים למצופה מהם כמפקדים וכחיילים בצה"ל, הועמדו לדין פלילי ונענשו בהתאם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבישג שאר- ישוב
הבסיס הטכני בחיפה, ארכיון
צילום: אבישג שאר- ישוב
מומלצים