שתף קטע נבחר

ליצמן: לא יכול לומר לרופא שלא יילך לארה"ב

סגן שר הבריאות סיפר בטקס פתיחת הפקולטה לרפואה באריאל, שבארה"ב יש מחלקות שמאוישות ברובן ברופאים מישראל: "מנסים להשאיר אותם"

  

 

סגן שר הבריאות יעקב ליצמן דיבר הערב (יום א') על הקושי להשאיר רופאים צעירים בישראל. בטקס פתיחת הפקולטה לרפואה באריאל, אמר: "לפני חודשיים וחצי ביקרתי בארצות הברית ונפגשתי עם הרבה רופאים יהודים. לצערי יש מחלקות שבהן רובם ישראלים. אני לא יכול להגיד לרופא שמקבל משכורות פעוטה מאוד כאן בארץ, ומציעים לו משרה בארה"ב, שלא יילך".

 

הוא דיבר על המאמצים להשאיר את אותם רופאים במערכת באמצעות משרה מלאה בבתי החולים ("פול-טיימר"): "אנחנו במשרד הבריאות עושים דברים חדשים כדי להשאיר אותם במערכת ולתת להם משכורת רצינית מאוד. הנחמה שלי היא שרופאים שהרבה זמן שם חוזרים להיות מנהלי מחלקות בארץ. זה טוב, אבל אני צריך אותם גם ביום-יום כאן".

טקס פתיחת בית הספר לרפואה (צילום: עמית הובר)
הנשיא ריבלין, השר בנט וסגן השר ליצמן בטקס פתיחת בית הספר לרפואה באוניברסיטת אריאל(צילום: עמית הובר)
 

סגן השר דיבר על הפער העצום בשירות הרפואי בין המרכז לפריפריה: "הבעיה בפריפריה היא כמה שנות פיגור מהמרכז. כשאני אומר 'כמה שנות', זה אומר שבפריפריה חיים פחות. גם שלוש שנים זה הרבה". ליצמן אמר כי משרד הבריאות פעל להוסיף מכשירי MRI ו-PET CT לפריפריה: "צריך להשוות את הפריפריה למרכז. אני מאמין שבתוספת רופאים אנחנו נצליח לעשות את זה".

 

לפני כחודש אישרה הוועדה לתכנון ותקצוב (ות"ת - הועדה שאחראית על חלוקת תקציב המדינה המוקדש להשכלה גבוהה לאוניברסיטאות ולמכללות) לאוניברסיטת אריאל להקים פקולטה חדשה לרפואה בישראל, שתצטרף לחמשת הפקולטות האחרות (אוניברסיטת תל אביב, הטכניון, העברית, בן גוריון ובר אילן בשלוחתה בצפת). בהחלטתה, הסתמכה ות"ת בין היתר על דו"ח הוועדה המקצועית בראשות פרופ' ארנון אפק, המשנה למנהל המרכז הרפואי שיבא בתל השומר.

 

הוועדה בחנה את הנושא לבקשתה של מל"ג יו"ש, הגוף שאחראי על מוסדות אקדמיים ישראליים שהוקמו בשטחי יהודה ושומרון, והגיעה למסקנה כי התוכנית ללימודי הרפואה עונה על כל הנדרש לשם הכשרת הסטודנטים והדגישה כי סגל המרצים הינו בעל ניסיון בהוראה ומחקר. כשבוע לאחר ההודעה על פתיחת הפקולטה, נחשף ב-ynet כי תחילת הלימודים תידחה בשנה.

 

המתנגדים: אין יכולת לקלוט מתמחים בבתי החולים

ואולם, לא כולם מרוצים מפתיחת הפקולטה והיא מלווה גם בלא מעט ביקורת והתנגדות מצד בכירים באקדמיה. "במדינת ישראל אין יכולת כיום לקלוט סטודנטים נוספים בשל המגבלה בהוראה הקלינית המושפעת באופן ישיר ממספר המיטות בבתי החולים שבהם ניתן להשתמש בשלוש השנים האחרונות של לימודי הרפואה", אמר ל-ynet נשיא האוניברסיטה העברית בירושלים, פרופ' אשר כהן.

 

לדבריו, "פתיחה של פקולטה נוספת לרפואה רק תגרום נזק, תחריף את המצוקה ותפגע בסטודנטים הקיימים, באיכות ההכשרה הרפואית שלהם וגם בכל מערכת הרפואה הציבורית ובחולים. מהלך שכזה יפגע בסטודנטים שכן לא יהיה מספיק מקום לקלוט אותם בבתי החולים ובכך שנות הלימוד שלהם עלולות להתארך ובסופו של דבר לא יגדל מספר הרופאים שיוכשרו בישראל.

 

"כדי להגדיל את מספר הרופאים שלומדים בישראל, נדרשת הגדלה משמעותית של מספר המיטות להוראה קלינית בבתי החולים בישראל. באם תהיה הגדלה שכזאת גם הפקולטות הקיימות יוכלו לקלוט עוד סטודנטים ולהכשיר עוד רופאים. כל ניסיון להציג את ההתנגדות שלנו באור פוליטי איננו נכון". כך לדברי כהן, שהדגיש שהתייחסותו אינה פוליטית.

 

שר החינוך נפתלי בנט התייחס להתנגדות להקמת הפקולטה באריאל: "היו הרבה מאוד חבר'ה שרצו לעצור את זה. צריך לומר בכנות, יש קרטל אוניברסיטאי במדינת ישראל. ניסו לעצור אותנו גם בהקמת אוניברסיטה פרטית ראשונה בישראל". לדבריו, "לפני שנה וחצי עמדנו פה ואמרנו שתקום פה פקולטה לרפואה, קום תקום, והרי היא קמה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית הובר
השר יעקב ליצמן בטקס פתיחת בית הספר לרפואה באוניברסיטת אריאל
צילום: עמית הובר
מומלצים