שתף קטע נבחר

הסמארטפונים יתריעו על אסונות טבע

פרופ' קולין פרייס מאוניברסיטת תל-אביב סבור כי מניתוח וריכוז כל המידע שנאסף על ידי הטלפונים החכמים, נוכל לשפר משמעותית את חיזוי מזג האוויר ואף להציל חיים באירועים קיצוניים - כמו שריפות והצפות

הנתונים הסביבתיים הנאספים על ידי מיליארדי טלפונים ניידים ברחבי העולם עשויים לסייע בחיזוי יעיל ומיידי של מזג האוויר ואירועים קיצוניים כמו שיטפונות ושריפות, ובכך להציל חיי אדם. כך עולה ממחקר שערך פרופ' קולין פרייס מבית הספר ללימודי סביבה ומדעי כדור הארץ באוניברסיטת תל אביב, בהשתתפות תלמידיו רון מאור וחופית שחף.

 

אש שריפה שריפות קליפורניה ארצות הברית (צילום : AFP)
שריפה בקליפורניה, החודש(צילום : AFP)

 

"ברחבי העולם פזורים כיום כ-4 מיליארד טלפונים חכמים, שכל אחד מהם מכיל חיישנים רגישים שמנתרים את סביבתם ללא הרף, עבור מגוון אפליקציות המותקנות בהם", מסביר פרופסור פרייס, "הם אוספים נתונים על הכבידה, על השדה המגנטי של כדור הארץ, על הלחץ האטמוספרי, על רמות האור והרעש, הלחות באוויר, הטמפרטורה ועוד. מדובר במספר עצום, בהשוואה לכ-10,000 תחנות מטאורולוגיות רשמיות בלבד הממוקמות על פני כדור הארץ".

 

על פי המחקר של פרופ' פרייס ותלמידיו, באמצעות ניתוח וריכוז של כל המידע שנאסף על ידי הטלפונים החכמים, נוכל לשפר משמעותית את חיזוי מזג האוויר ואף להציל חיים באירועים קיצוניים.

 

 

המחקר הנוכחי עסק בשלב הראשון - בדיקת איכות החיישנים שבטלפונים הניידים, ולשם כך מיקמו החוקרים ארבעה מכשירים ניידים בנקודות שונות ברחבי הקמפוס של אוניברסיטת תל אביב. החוקרים אספו מהם נתונים במשך שלוש שנים, במטרה לזהות תופעות כמו "גאות ושפל אטמוספריים" - שינויי טמפרטורה, לחץ, לחות ועוד. בנוסף הם נעזרו באפליקציה שאוספת נתונים מטלפונים חכמים מכל העולם.

 

"בין היתר ערכנו השוואה עם התחנה המטאורולוגית שיש באוניברסיטה, במטרה לבדוק גם כן את איכות החיישנים", אמר פרופסור פרייס, "למעשה, במשך שלוש שנים קיבלנו מידי יום נתונים מ-40 אלף אנשים בכל העולם על תנאי מזג האוויר, והיום אנחנו משתמשים בכך לטובת המשך המחקר שלנו". תוצאות השלב הראשון של המחקר העידו שרגישות החיישנים בטלפונים הניידים מספיקה כדי להוסיף מידע חשוב על מצב האטמוספרה בכל מקום ובכל רגע נתון. פרופ' פרייס מציין כי בשנת 2016, למשל, אז פקד את ישראל גל שריפות, הם גילו שהחיישנים של הלחות מעידים על נפילה מאוד דרמטית, שיכולה למעשה לדווח על השריפות הצפויות.

 

פרופ' קולין פרייס (צילום: אוניברסיטת תל אביב)
פרופ' קולין פרייס(צילום: אוניברסיטת תל אביב)
 

 

בעקבות ממצאי המחקר, מציעים החוקרים לבנות מערכת בענן לאיסוף וניתוח נתונים אטמוספריים מטלפונים ניידים. המשתמשים יוכלו להתקין במכשיריהם אפליקציה ייעודית שתאפשר למערכת להשתמש בנתונים והמערכת תחזיר להם, באמצעות הודעת טקסט, תחזיות והתראות בזמן אמת בכל מקום שבו הם נמצאים. "אם ניקח לדוגמה את אסון נחל צפית.

 

בהנחה שהיו נתונים יותר מדויקים של תנאי מזג האוויר, המטיילים היו מקבלים הודעה לסמארטפונים שלהם ששיטפון קרב וצפוי לפקוד את האזור שבו הם נמצאים בשעה הקרובה, והם היו מתפנים מהאזור. במקום חיזוי ליום המחר כמו שקורה היום, אנחנו נוכל לתת תחזית אפילו שעה מראש וברזולוציה גבוהה. בנוסף, נוכל למשל לספק תחזית לפיה בזמן הקרוב יהיה גשם בחולון ולא ברמת גן. "אנו עדים כיום להתגברות של אירועי מזג אוויר קיצוניים בכל העולם, ביניהם גשמים עזים הגורמים לשיטפונות מסוכנים. חיזוי מדויק והתראה מוקדמת, שיסתייעו בנתוני הטלפונים הניידים ויגיעו לטלפונים של אנשים המצויים בסכנה, עשויים להציל חיים", אמר פרופ' פרייס.

 

לדבריו, המטרה היא לספק את הפיתרון הזה לא רק לשיטפונות ושריפות, אלא גם לרעידות אדמה, "אבל זה באמת חלום רחוק", הוא מודה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבישג שאר-ישוב
שריפה בכרמל ב-2014
צילום: אבישג שאר-ישוב
מומלצים