שתף קטע נבחר

מול החרדים: הטכנולוגיה לעזרת המצביעים החילונים בי-ם

יזמים חברתיים ומפתחים טכנולוגיים העלו רעיונות לעידוד ההצבעה. האם הירושלמים יתלהבו מפרס לשכונה שבה יצביעו הכי הרבה אנשים, או מאפליקציית פירמידה שמתגמלת את מי שהביא הכי הרבה אנשים לקלפי?

 

דרכים יצירתיות להעלאת אחוזי הצבעה בירושלים (צילום: יוני קלברמן)
דרכים יצירתיות להעלאת אחוזי הצבעה בירושלים(צילום: יוני קלברמן)
אפליקציה לנסיעות שיתופיות לקלפי, תחרות נושאת פרסים בין שכונות ושבילי הליכה שמובילים לקלפי - בירושלים מחפשים דרכים יצירתיות להעלות את אחוז ההצבעה בבחירות המקומיות, במטרה לבלום את הגוש החרדי. אתמול בערב (ב') התקיים במכון הרטמן האקתון - אירוע שבו התחרו ביניהן קבוצות של יזמים חברתיים ומפתחים טכנולוגיים על פיתוח מיזם טכנולוגי חברתי, במטרה לעודד את התושבים להצביע.

 

מערכות הבחירות האחרונות בירושלים היו צמודות ביותר, כאשר על ראשות העיר התחרו שני מועמדים ראש בראש, מועמד המזוהה עם הציבור הכללי ומועמד מטעם המגזר החרדי. הרכב מועצת העיר משקף גם הוא את שני הגושים, עם 13 חברי מועצה חרדים מתוך 31 חברי מועצה. זאת, אף שהחרדים מהווים כשליש מתושבי העיר היהודים בירושלים.


הסיבה לכך פשוטה: אחוז ההצבעה בקרב הציבור החרדי בבחירות המקומיות עומד על כ-65% לעומת 50% בקרב החילונים. לעומת זאת, בבחירות לכנסת אחוז ההצבעה יותר גבוה ודומה לאחוז ההצבעה במגזר החרדי, כ-67%.

 

לכן המלחמה בבחירות המקומיות בירושלים היא קודם כל להעלות את אחוזי ההצבעה. כצעד ראשון, פתחו ארגוני צעירים וסטודנטים בקמפיינים שמטרתם לעודד את סטודנטים להעביר כתובת לירושלים. גם בצד החרדי לא נשארו חייבים וקראו לתלמידי הישיבות לעשות זאת. כעת מבקשים ארגונים אזרחיים בבירה למצוא דרכים נוספות לעודד את התושבים להצביע, בעיקר בשכונות שבהן היו פערים משמעותיים באחוזי ההצבעה בין הבחירות המקומיות לכלליות.

 

על פי נתונים של קואליציות הארגונים רשות הרבים וירו-שלם שיזמו את ההאקתון, הפערים עומדים על כ-30 אלף איש שמממשים את זכותם הדמוקרטית בבבחירות הארציות, אך לא מגיעים לקלפיות ביום הבחירות העירוניות.

 

פילוח השכונות מראה כי הפער הוא בשיעור גבוה במיוחד בשכונות הפריפריה כמו פסגת זאב, גילה, ארמון הנציב, קריית יובל ועיר גנים. העובדה כי לראשונה יום הבחירות יוכרז כיום שבתון בדומה לבחירות הארציות אמורה לתרום להעלאת אחוז ההצבעה.

 

"המטרה היא להגיע אל האנשים עם 'התודעה הדמוקרטית' בבחירות לכנסת, במטרה שיצביעו גם בבחירות העירוניות", אמרו במיזם שנקרא "אנחנו", ומדגישים כי היוזמה אינה פוליטית. "'אנחנו' עוסקת אך ורק בעצם ההשתתפות בבחירות, היא לא נוקטת עמדה לגבי תוכן ההצבעה עצמה. המטרה שלנו - העלאת שיעור ההשתתפות בבחירות לרשות המקומית, בירושלים. אנחנו מנסים ליצור כלים חברתיים וקהילתיים שיעודדו הצבעה משפחתית, הצבעה בין-דורית, יצירת שיח השתתפות והצבעה בקהילה, ופעילות שמחזקת את ערך השוויון מתוך תחרות", אמרו.

 

בין הרעיונות שהועלו הערב: אפליקציה לשיתוף נסיעות לקלפיות ביום הבחירות, משחק מונופול עירוני שבו כל שכונה תתוגמל באירוע ציבורי כפרס, בהתאם לאחוזי ההצבעה בשכונה. "הולכים להצביע" - ילדים ומשפחות מסמנים בגירים צירי הליכה לקלפיות ומציבים בלוני הליום ענקיים מעליהן; הצבעת שרשרת - אפליקציית פירמידת מצביעים בשכונות, שבה זוכה מי שגרם להכי הרבה אנשים להצביע.

 

במיזם מדגישים כי "הבחירות למועצת ולראשות העיר ירושלים יתקיימו בסוף חודש אוקטובר. רבים נמנעים מהצבעה בבחירות המקומיות, אף שהם משתתפים בבחירות לכנסת. כלומר הם כאן, בינינו, אבל לא איתנו בקלפי. התוצאה היא מועצת עיר לא מאוזנת אשר בה אין ייצוג שווה לכל חלקי האוכלוסייה. את זה אנחנו רוצה לשנות".


פורסם לראשונה 20/08/2018 23:38

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוני קלברמן
האקתון בירושלים
צילום: יוני קלברמן
מומלצים