שתף קטע נבחר

10 היתרונות המפתיעים של עץ הזית

לשחרר חרדה וכעס, לחטא את חלל הפה, לטפל בפטריות ובזיהומים ולהרחיק יתושים. הרבליסט קליני חושף את היתרונות הפחות מדוברים של עץ הזית

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

ידוע כי לשמן הזית איכותי יש יתרונות בריאותיים רבים. סגולותיו נובעות ממרכיביו המיטיביים שהם בין השאר, חומצת שומן חד בלתי רווי, אנטי אוקסידנטים בצורת הוויטמינים E, A ופוליפינולים.

 

המחקרים הרבים שנערכו בנושא הראו כי שמן הזית יכול לסייע להוריד את הסיכון למחלות לב, להוריד את רמת הכולסטרול הרע (LDL), לאזן את מדדי לחץ הדם, להוריד את רמות הסוכר בדם, לשמור על גמישות העור והאלסטיות ולהגביר את פעילות המעיים.

 

המחקר האחרון בנושא מגיע מספרד, מבית חולים דל מאר בברצלונה. החוקרים בדקו שנה 296 מבוגרים מעל גיל 60 שהוגדרו בסיכון למחלות לב וכלי דם. המשתתפים במחקר חולקו באקראי לאחת משלוש דיאטות, דיאטה ים תיכונית בתוספת של ארבע כפות שמן זית כתית מעולה ביום, תזונה ים תיכונית בתוספת 30 גרם של אגוזים ביום, ודיאטה דלת-שומן - כולן דיאטות בריאות שמבוססות על מאכלים ללא כולסטרול גבוה.

 

לאחר שנה של מעקב מצאו החוקרים כי התפקוד של מולקולות ה-HDL, הכולסטרול הטוב, היה טוב יותר אצל אלה שניזונו מדיאטה ים תיכונית עשירה בשמן זית ובכך למעשה ירד הסיכון שלהם לחלות.

 

ולצד היתרונות הבריאותיים הללו לעץ הזית יש יתרונות נוספים קצת פחות מפורסמים. לפניכם עשר המלצות לשימוש פשוט וקל במרכיביו השונים, אבל לפניהן, הכללים המחייבים לבחירה נכונה של שמן זית בריא.

 

עוד במדור 60 פלוס:

מניסיון: 6 שינויים מבריאים לשנה החדשה

כמה זמן ואיך צריך להתאמן בגיל המבוגר

בגיל 78 פיני הוא סגן אלוף העולם בקפיצה - מה הסוד?

 

זית  (צילום: הדס ניצן)
חשוב לבחור נכון בשביל להנות מהיתרונות(צילום: הדס ניצן)
 

3 כללים לבחירת שמן זית משובח ובריא

איך תפיקו את מקסימום היתרונות הבריאותיים משמן הזית שלכם? הקפידו על שימוש בשמן זית שיוצר ואוחסן לפי ההנחיות הבאות:

כלל ראשון: שמן זית שעבר עצירה קרה.

כלל שני: שמן זית שאוחסן במקום קריר יבש וללא מגע של קרני השמש.

כלל שלישי: שמן זית שהופק מיד לאחר הקטיף, מזיתים בריאים ונקיים.

 

10 עצות לשימוש נוסף בתוצרת עץ הזית 

1. להירגע עם עלי זית. חליטת עלי זית עשויה לשחרר את המתח והנוקשות מגופינו ולהיטיב במקרים של חוסר שקט, כעס, מתח, חיים בקצב עמוס ותובעני. עץ הזית ירפא וישחרר אותנו ובכך יסלול דרך לפתרון בעיות שמקורן בעומס לאורך זמן כמו יתר לחץ דם, סוכרת, קצב לב גבוה, עודף שומנים בדם ועוד.

 

2. ניקוי שינים עם קיסמים דקים מענפי העץ. קוטפים ענף דק ועושים ממנו קיסם ובתוך כך מחטאים את חלל הפה מפני חיידקים באמצעות החומרים שנמצאים בתוך הקיסם, יעיל כנגד עששת ודלקות בחלל הפה ובנוסף מומלץ להרתיח ולגרגר מרתח של עלי זית כנגד דלקות בחלל הפה.

 

3. השרית תבלינים בשמן זית. השריה של תבלינים בשמן זית למשך חודש תיצור משרה נאה למראה ויעיל להפליא כנגד מחלות לפיכך נצרף לצנצנת 250 סמ"ק 2 כפיות תבלינים שלמים ועד הסוף למלא את החלל בשמן זית. נחכה חודש ונשתמש בשמן גם כשמן זית וגם כשמן שמכיל רכיבים מהצמחים שהתמוססו אליו. כך מומלץ לעשות עם:

• קצח: להורדת רמות סוכר בדם.

• צ'ילי: להרזיה.

• רוזמרין: לחיזוק שורשי השיער בשימוש פנימי וחיצוני.

• עלי אזוב: לשיפור ספיגה ועיכול.

• עלי אורגנו: לטיפול בפטריות.

 

4. עלי זית לטיפול בווירוסים וחיידקים: מרתיחים חופן עלי זית טריים בליטר מים 20 דקות עם מכסה סגור ומגרגרים כדי לטפל בזיהומים וויראלים וחיידקים.

 

5. עלי זית לטיפול ברמות סוכר גבוהות בדם: מרתיחים כמו בסעיף הקודם ומכניסים לתרמוס עם העלים ,שותים כל היום כל פעם קצת להורדת רמות סוכר גבוהות בדם.

 

6. הרחקת יתושים עם עלי הזית: מומלץ לקטוף כמה עלים ולמעוך אותם עד שיהיה מיץ על הידיים ואח"כ לשפשף אזורים חשופים בגופינו כדי למנוע עקיצת יתושים, טיפול זה יעיל מאוד עם מוסיפים גם לימונית לתהליך.

 

7. עלים מורתחים לכאבי ראש: מומלץ להרתיח ולשתות עלי זית כדי לטפל במיגרנות וכאבי ראש כרוניים.

 

9. כבד שומני: ללעוס עלי זית מספר דקות ולשתות מים כך מספר פעמים ביום ,בעקבות הלעיסה יגביר הכבד את פינוי השומנים ממנו וייצר פחות מהם כדאי ללוות טיפול זה תוך צריכת סיבים.

 

10. שמן זית עם זעתר, בשביל החיוך שמגיע עם הביס הראשון: להוסיף בנדיבות זעתר לשמן זית בצלוחית ולנגב עם פיתה חמה.

 

  

הכותב הינו עשבונאי, הרבליסט קליני ובעלי "חוות דרך התבלינים" בבית לחם הגלילית

 

 

 

על ההבדל בין שמן מעץ הזית לשמן קוקוס שנחשב עד לאחרונה לשמן בריא

 

 

 

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: הדס ניצן
לקבל מקסימום בריאות מעץ הזית
צילום: הדס ניצן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים