שתף קטע נבחר

המדריך לחקלאי המתחיל

מה צריך לעשות לפני הרכישה, בצעדים הראשונים וגם בתפעול השוטף. כל הפרטים לעתיד ירוק יותר

על פי דו"ח של הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה והתעשייה לשנת 2017, מציאת לקוחות ותחרות מהווים את החסם הבולט לכלל קבוצות העסקים. אלו בהחלט מהווים חסמים משמעותיים לעסקים קטנים, אך חשוב לזכור כי לכל ענף, יש את האתגרים שלו. במסגרת עובד רבות עם עסקים חקלאיים בדרום, מספר על האתגרים שניצבים בפניהם ומציין כמה כללי זהב שחשובים לעסקים אלו.

 

קיימות כמה תקופות ב"חיי" החקלאי. ראשית הקמת המשק, במסגרתה בעל העסק רוכש את השטח החקלאי, מחליט מה הוא יגדל על השטח ומה תהיה מכסת המים הדרושה לגידולים. קיים הבדל בין רכישת משק פעיל לבין רכישת קרקע בתולה.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

אם מדובר על רכישת משק פעיל ומפותח (חממות, מנהרות, מערכת השקייה וכדומה), מומלץ לבעל העסק לבצע הערכה עם בחינת יכולת החזר. גם אם המשק נרכש במזומן/כסף מהבית ולא בהלוואה, אין סיבה שההשקעה לא תוחזר. אם מדובר בקרקע בתולה שאין עליה דבר, נדרש תהליך ארוך יותר הכולל מספר שלבים.

 

השלבים לרכישת קרקע בתולה ומה חשוב לזכור בכל שלב:

1. בחינת גידולים אפשריים - רצוי לבצע זאת עם היועץ, להתייעץ עם המו"פ (מחקר ופיתוח) המקומי ולבדוק גם באזורים שונים בארץ, בעלי תנאי אקלים זהים.

2. האם לשים את כל הביצים בסל אחד - לרוב לא מומלץ. גם אם הגידול נראה "על הנייר" מאוד רווחי, רצוי לבצע השקעות מדורגות.

3. מימון - רצוי לקחת מימון ארוך ככל שניתן שיהלום את תקופת החזר ההשקעה, בעיקר על מבנים. הקרנות מגוונות וחלקן מותאמות לחקלאים. חשוב לדעת להפריד בין מימון להשקעות למימון להון חוזר.

4. בחירת בנק - נכון שיש יתרונות לעבוד עם בנק שמכירים מ"הבית", אבל רצוי לעבוד עם סניף מקומי/אזורי שמכיר עבודה עם חקלאים ועובד עם חקלאים נוספים באזור. יש יתרון לעבודה מול בנקאי שמכיר את ה"שפה".

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

 

השלב השני והחשוב שמהווה את בסיס הפעילות של העסק החקלאי הוא הניהול השוטף. בשלב זה חשוב להתייחס לכמה סוגיות בסיסיות:

 

1. הון חוזר - הון חוזר הוא ההפרש בין הנכסים השוטפים להתחייבויות השוטפות. ההון החוזר מתאר את הנזילות לטווח קצר הקיימת בעסק מסוים. ההון החוזר הוא חלק מההון התפעולי, הכולל בנוסף גם את הנכסים הקבועים כגון מפעלים וציוד. חשוב לזכור:

- מומלץ שלא לקחת את כל ההון החוזר כהלוואה, אלא לשאוף ליחסים של 50% בין הון חוזר להון התחלתי.

- הפתרון נמצא לעיתים בתמהיל גידולים, שחלקם אמנם פחות רווחיים, אבל דורשים פחות הון חוזר, מכסים את כל ההוצאות המשתנות ולפחות חלק מההוצאות הקבועות.

- חלק מרווחי העונה הקודמת צריכים לשמש להון חוזר.

 

2. רצוי להפריד בין הוצאות קבועות להוצאות משתנות.

 

3. מומלץ תמיד להפוך הוצאה קבועה להוצאה משתנה - שכר עובדים יכול להפוך להוצאה קבועה או למשתנה, תלוי באופן ניהול משאב זה.

 

4. מדידת כל דבר וניהול רישום מסודר, לפי שטח וגידול - מים (כמות לכל גידול/שטח), יבול לשטח, ימי עבודה שהוצאו לשטח

 

5. ידע בניתוח הנתונים מהווה מרכיב מקצועי חשוב לבעלי העסקים

 

6. ניהול תזרים מזומנים מסודר - חשוב להתנהל בנושא בצורה חכמה. ראשית, מועד אחד או שניים קבועים לפקיון הצ'קים. שנית, צ'ק שעדיין לא נפדה, התייחסו אליו כאילו נפדה. אם תשתמשו ביתרה בחשבון, יום למחרת יפדה הצ'ק- אל תבדקו את הכלל הזה.

 

7. אתה הילד של הבנק - אף הורה לא אוהב שהילדים שלו מפתיעים אותו. שמרו תמיד את הבנק בתמונה. אם קרה אירוע בשטח שאתם חוששים שעלולות להיות לו השלכות על ההכנסות/תזרים, עדכנו ישר את הבנק ונסו למצוא מראש פתרון.

 

8. אל תיקחו את כל רווחי העונה הביתה - חסכו להון חוזר, השקעות ושנים קשות.

 

השלב האחרון מתייחס לשינויים במשק עקב שינויים בשוק שהם לא בשליטה של בעלי העסקים כמובן. אז המצב לא תמיד פשוט ועדיין צריך להמשיך הלאה. כמה כללי זהב שיעזרו:

 

1. תלמדו כל הזמן, אל תקפאו על השמרים.

 

2. תשקיעו בטכנולוגיה ומיכון - כל דבר שיחסוך בהוצאות שוטפות: כ"א (הוצאה משתנה שיש לה נטייה להפוך להוצאה קבועה), מים, חומרים, בלאי כלים

תעזרו ביועצים, תשאלו ותתייעצו.

 

3. למדינה יש לא מעט כלי סיוע, לא כולם ידועים לכם. אצל מנהלי הליווי העסקי של מעוף מרוכז ידע גם ממשרדים אחרים - תתייעצו איתם.

 

רפי איילון, מנהל סניף מעוף של הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה והתעשייה באזור דימונה ונגב מזרחי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
טיפים לחקלאים החדשים
צילום: Shutterstock
מומלצים