שתף קטע נבחר

לראשונה: מצ"ח תחקור תקריות שבהן נהרגו שני נערים פלסטינים בגבול עזה

חקירות פליליות ייפתחו בעניין שתיים מתקריות הירי במהלך הפרות הסדר בחודשים האחרונים. התקריות שנחקרות - אירוע שבו תועד מפגין בן 18 כשנורה בגבו, ואירוע שבו נורה למוות נער פלסטיני בן 16 כשעמד ליד הגדר

 

 

 

בפרקליטות הצבאית החליטו היום (יום ג') לפתוח לראשונה בחקירות פליליות של שתיים מתקריות הירי שבהן נהרגו שני נערים פלסטינים בהפרות הסדר האלימות בגבול רצועת עזה. האירוע הראשון התרחש בתחילת גל המהומות בסוף חודש מרץ - אירוע שבו תועד מפגין פלסטיני נורה למוות כשהוא מחזיק צמיג בידו ורץ לכיוון רצועת עזה. הפלסטיני נורה על ידי כוח צה"ל. באירוע אחר מהחודש שעבר, נורה למוות נער בן 16.  

תיעוד פגיעה ב מפגין פלסטיני ()
תיעוד הירי שממנו נהרג עבד אל-פתאח אל-נבי

 

באירוע מחודש מרץ נראה עבד אל-פתאח אל-נבי בן ה-18 כשנסוג לאחור יחד עם צעיר נוסף מאזור הפרימטר (החיץ שבין הרצועה לגדר המערכת) לכיוון המפגינים - ונורה כשגבו מופנה לכוחות הביטחון. אחד הצעירים נראה בסרטון כשהרים צמיג ורץ איתו לכיוון הרצועה. אל-נבי הצטרף אליו ולקח ממנו את הצמיג. בתיעוד נראה כיצד אל-נבי ממשיך לרוץ לכיוון הרצועה, נפגע - ונופל במקום. המפגינים שהיו באזור פינו אותו מהמקום.  

 

בתגובתו הראשונה לאחר התקרית מסר בשעתו דובר צה"ל כי "חמאס מפיץ סרטונים שונים, בהם גם כאלה המציגים רק חלקי אירועים, ערוכים ומפבורקים. הכוחות פעלו לפני נהלי הפתיחה באש ובצורה שקולה, תוך שנמנעו מלפגוע באזרחים שחמאס הציב בחזית מתוך רצון להביך את ישראל תוך סיכון אותם אזרחים. הפעלת הכוח של צה"ל היא שמנעה את התממשות תרחיש של פגיעה בתשתיות ביטחונית והפרה המונית של הריבונות הישראלית. נציע שלא לקחת את תעמולת חמאס כעובדה".

 

 

התקרית השנייה שבגינה נפתחת חקירת מצ"ח מתייחסת לאירוע מחודש יוני שבו עותמאן חילס, נער פלסטיני כבן 16, נורה בזמן שעמד בקרבת הגדר על ידי כוח גבעתי. באירוע זה, שבמהלכו נראה כשהחל לטפס על הגדר, הירי כנראה לא בוצע על ידי צלף.

 

בהודעת דובר צה"ל מהיום נאמר כי "הפרקליט הצבאי הראשי, אלוף שרון אפק, החליט להורות על פתיחה בחקירת מצ"ח ביחס לשני אירועים בהם נורו פלסטינים ברצועת עזה על-ידי כוחות צה"ל. האירוע הראשון, אירוע מותו של עבד אל-פתאח אל-נבי מירי צה"ל סמוך לגדר המערכת מזרחית לג'באליה, ב-30 במרץ 2018. האירוע השני, אירוע מותו של עותמאן חילס מירי צה"ל סמוך לגדר המערכת באזור מעבר קרני, ב-13 ביולי 2018".

הרוג פלסטיני מאש עזה (צילום: AFP)
האירוע שבו נהרג עותמאן חילס(צילום: AFP)

הפגנה על גדר המערכת (Photo: AFP)
(Photo: AFP)

הפגנה על גדר המערכת (צילום: AFP)
האירועים האלימים ב-13 ביולי שבמהלכם נורה למוות עותמאן חילס (צילום: AFP)

הפגנה על גדר המערכת (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

עוד נאמר כי "ההחלטה התקבלה לאחר עיון בתחקירים הפיקודיים, בממצאי מנגנון התחקור המטכ"לי ובמידע שהתקבל בצה"ל, לאור החשד שבאירועים אלה בוצע ירי שלא בהתאם לכללי הפתיחה באש. עם השלמת החקירות ייבחנו ממצאיהן על ידי הפרקליטות הצבאית. מנגנון התחקור המטכ"לי ממשיך בפעולתו לתחקור האירועים וממצאיו מועברים לפרקליטות הצבאית".

 

מנגנון התחקור המטכ"לי בראשות תת-אלוף מוטי ברוך בחן את כלל האירועים החריגים בגבול עזה שזכו לשם הצה"לי "כוננות שומרי הסף".

 

תיקי "צוק איתן" נסגרים

שר הביטחון אביגדור ליברמן התייחס היום לניסיונות להגיע לרגיעה בדרום ולתקרית אתמול שבמהלכה נורה למוות מחבל פלסטיני לאחר שפתח באש לעבר חיילי צה"ל בצפון רצועת עזה. "המקרה של הירי אתמול, מדובר באדם בודד, לא משויך לאף אחד ואי אפשר למנוע באופן מוחלט מקרה טרור של מפגע בודד כזה או אחר, גם בלונים".

 

הוא הוסיף בעניין ההסדרה העקיפה בין ישראל לחמאס כי אכן מתקיימים מגעים עם המצרים, האו"ם וגורמים בינלאומיים, אולם לדבריו, "מבחינתי ההסדרה היחידה היא המצב בשטח, ואם רוצים הסדרה הכללית התנאי המוקדם הוא הסדר בעניין השבויים והנעדרים. כרגע אנחנו מתנהלים באופן חד צדדי על פי המציאות בשטח וכנראה כך זה גם יימשך".

 

בשבוע שעבר החליט הפרקליט הצבאי הראשי שלא לפתוח בחקירה פלילית בעקבות הקרבות הקשים ביום שישי השחור (1 באוגוסט 2014) בצוק איתן שבמהלכו נחטף סגן הדר גולדין. באותו היום, בעיצומם של הקרבות הקשים שבמהלכם ניסו לאתר את גולדין, נהרגו 42 מחבלים ועוד 72 פלסטינים שהוגדרו כ"לא מעורבים" בטרור. לגבי 16 פלסטינים נוספים, לא ברור היכן וכיצד נהרגו. עוד קבע הפצ"ר כי אין לנקוט צעדים פיקודיים כלשהם, כמו נזיפה או אי-קידום, כלפי איש מהקצינים שהובילו את הלחימה בגזרת רפיח באותו היום.

 

כמה תקריות חריגות נוספות מ"צוק איתן" נבחנו על ידי הפצ"ר. בתקריות אלו נהרגו פלסטינים בלתי מעורבים. גם לגביהן החליט לאחרונה שאין סימן למעשים פליליים בהתנהלות הכוחות. האלוף אפק קבע כי באף אחד מאירועי הלחימה לאורך 51 ימי צוק איתן אין להגיש כתב אישום פלילי נגד לוחם או קצין בצה"ל, שהיה מעורב בלחימה, כולל באירועים שבהם נהרגו מאות פלסטינים שלא היו מעורבים בפעילות טרור. כך מסתמן גם בשתי חקירות מצ"ח פתוחות לגבי אירועים מלחמתיים, מתוך 31 החקירות הפליליות שנפתחו וכבר נסגרו ללא אישומים בעקבות "צוק איתן".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האירוע שבו נהרג עבד אל-פתאח אל-נבי
מומלצים