שתף קטע נבחר

"הנאצי האחרון": ארה"ב גירשה איש SS בן 95

29 שנה נדרשו לארה"ב כדי לגרש את יאקיב פאלי, שכבר ב-1989 נחשף כי היה שומר במחנה הריכוז טרווניקי. הבוקר נלקח מביתו בניו יורק וגורש לגרמניה, שם יסיים את חייו. ב-69 שנות שהותו בארה"ב הספיק לקנות בית מניצולי שואה ולומר לרשויות: "שמרתי במחנה כי לא הייתה לי ברירה"

יאקיב פאלי בן ה-95, האדם האחרון בארצות הברית שנגדו היה תלוי ועומד צו גירוש בגין היותו פושע מלחמה נאצי, נעצר היום (ג') וגורש לגרמניה. כך הודיע הבית הלבן. לפני הצהריים כבר נחת בדיסלדורף שבגרמניה, שם הוא אמור לסיים את חייו.

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

יאקיב פאלי פושע נאצי גורש מ ארה
יאקיב פאלי בצעירותו. "הייתי חייב לשקר, כולם עשו את זה"(צילום: AFP, US Department of Justice)

פאלי היה שומר במחנה הריכוז טרווניקי בפולין, וגירושו כעת בא 29 שנה אחרי שהחוקרים בארה"ב התוודעו לעברו ו-25 שנה אחרי שהם עימתו אותו לראשונה עם המידע שבידיהם ואילצו אותו להודות כי שיקר כדי לקבל את הזכות להיכנס לארה"ב ולהפוך לאזרח אמריקני. בבואו לארה"ב טען פאלי כי במהלך המלחמה היה חקלאי ועבד במפעל.

 

פאלי חי בשלווה בארה"ב במשך שנים עד שלפני כמעט שלושה עשורים, כשכבר היה גמלאי, גילו חוקרים את שמו ברשימת בעלי תפקידים נאצים, ושומר אחר במחנה הריכוז טרווניקי שבו הוצב חשף כי פאלי חי במקום כלשהו בארה"ב. כשאנשי משרד המשפטים האמריקני התייצבו בביתו ב-1993 הוא אמר להם: "אם לא הייתי משקר לעולם לא הייתי מקבל אשרת כניסה. כולם שיקרו".

 

ב-2003 שלל בית משפט אמריקני את אזרחותו של פאלי בגין "השתתפותו במעשים נגד אזרחים יהודים" כשהיה שומר במחנה טרווניקי, ושנה אחר כך, ב-2004, הורה בית המשפט לגרשו. עם זאת, כיוון שגרמניה, פולין, אוקראינה ומדינות נוספות סירבו לקבל אותו, הוא המשיך לגור בינתיים בביתו ברובע קווינס שבניו יורק יחד עם אשתו מריה, כיום בת 86. הישארותו בארה"ב הכעיסה את הקהילה היהודית, ולאורך השנים נערכו נגדו כמה וכמה הפגנות מחאה שבהן הושמעו קריאות כמו "השכן שלכם נאצי".

 

לפי משרד המשפטים האמריקני, פאלי שירת במחנה הריכוז ב-1943, אותה השנה שבה הוצאו להורג 6,000 אסירים במחנות ועוד עשרות אלפי אסירים אחרים ברחבי פולין הכבושה. פאלי הודה בפני משרד המשפטים כי שירת בטרווניקי, אבל הכחיש שהיה מעורב בפשעי מלחמה.

היינריך הימלר מחנה טרווניקי פולין מלחמת העולם השנייה (צילום: AP, United States Holocaust Memorial Museum)
ראש ה-SS היינריך הימלר מבקר במחנה טרווניקי במלחמת העולם השנייה(צילום: AP, United States Holocaust Memorial Museum)

שגריר ארה"ב בגרמניה ריצ'רד גרנל אמר כי נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שהוא תושב ניו יורק, הורה לו להציב את גירושו של הפושע הנאצי בצמרת סדר העדיפויות שלו. לדברי גרנל, ממשלת גרמניה החדשה, שהושבעה במרץ השנה, נתנה לעניין "אנרגיה חדשה". הגירוש בא אחרי שבועות של משא ומתן דיפלומטי: גרנל ציין כי השיחות בעניין היו קשות משום שפאלי אינו אזרח גרמניה, ולמעשה אחרי שאזרחותו האמריקנית נשללה ממנו הוא נותר חסר מדינה.

 

משרד החוץ של גרמניה מסר היום כי בכך שממשלת גרמניה מקבלת את פאלי לידיה היא "מעבירה מסר ברור בנוגע לאחריות המוסרית של גרמניה". בעבר אמרו תובעים בגרמניה כי לא נראה שיש די ראיות כדי להגיש נגד פאלי כתב אישום בגין פשעי מלחמה. כלי תקשורת גרמניים דיווחו היום כי הוא יועבר למוסד רפואי, ככל הנראה כזה המיועד לקשישים, ובו יישאר בטווח הארוך.

 

לפי משרד המשפטים האמריקני, פאלי שירת ביחידה שביצעה זוועות נגד אזרחים פולנים ואחרים, ושירת גם ביחידת SS שתפקידה היה לרכז אלפי אזרחים פולנים לעבודה בכפייה. אחרי המלחמה שמר פאלי על קשרי ידידות עם שומרים נאצים אחרים שהשיגו את ההיתר להיכנס לארה"ב הודות לעובדה ששיקרו על עברם. את ביתם ליד נמל התעופה לה-גוורדיה רכשו פאלי ואשתו ב-1966 מזוג פולני יהודי ששרד את השואה ולא היה מודע לעברו של הקונה.

יאקיב פאלי פושע נאצי גורש מ ארה
ביתו של פאלי בניו יורק. "אם אתה לא מתייצב, בום-בום"(צילום: AP)

משרד המשפטים האמריקני החל לחבר את חלקי הפאזל בנוגע לעברו של פאלי אחרי ששומר ששירת לצדו במחנה טרווניקי חשף את זהותו של פאלי בפני הרשויות בקנדה ב-1989. רק ב-2001 חתם פאלי על מסמך שבו הודה כי היה שומר בטרווניקי. הוא טען כי אילו היה מסרב למלא את התפקיד היה מעמיד את עצמו בסכנת מוות: "אם אתה לא מתייצב, בום-בום", אמר.

 

אף שהוא הנאצי האחרון שנשאר לחיות בארה"ב גם אחרי שהוצא נגדו צו גירוש, פאלי אינו הפושע הנאצי האחרון שעדיין חי בארה"ב. מאז שנת 2017 מבקשת פולין מוושינגטון להסגיר לידיה את מיכאל קרקוץ', אוקראיני שהיה מפקד ביחידה נאצית ששרפה כפרים פולניים ורצחה אזרחים במהלך המלחמה. כיום הוא בן 99 וחי במיניאפוליס. ההערכה הכמעט ודאית היא שיש גם פושעים נאצים אחרים שהצליחו להיכנס לארה"ב מבלי לחשוף את עברם ועדיין חיים כיום בתחומיה.

 

רק בשנות ה-70 נעשה הציבור האמריקני מודע לעובדה שאלפי פושעים נאצים ברחו לארה"ב אחרי מלחמת העולם השנייה. לפי חלק מההערכות, כ-10,000 פושעים נאצים השתקעו בארה"ב אחרי המלחמה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP, US Department of Justice
יאקיב פאלי. "השכן שלכם נאצי"
צילום: AFP, US Department of Justice
מומלצים