שתף קטע נבחר

נפצעה בדרך למשרד – ביטוח לאומי סירב לשלם

עובדת בר אילן שברה יד באוטובוס בדרך למשרד. ביטוח לאומי טען שלא מדובר בתאונת עבודה כי היא הגיעה מ"סידורים". מה החליט בית המשפט?

השופט דורי ספיבק מבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב קיבל לאחרונה תביעה שהגישה עובדת אוניברסיטת בר אילן שנפצעה בזמן נסיעה באוטובוס למשרד, והורה להכיר באירוע כתאונת עבודה. בכך הוא הפך את החלטת הביטוח הלאומי, שהתנגד להכרה בטענה שהאישה הייתה ב"סידורים", וחייב אותו לשלם לה דמי פגיעה.

 

המחלוקת עסקה בפרשנות סעיף בחוק הביטוח הלאומי הקובע כי תאונה בדרך לעבודה נחשבת תאונת עבודה, אלא אם היא התרחשה בהפסקה או ב"סטייה של ממש" מהדרך הרגילה. התאונה במקרה זה התרחשה באוגוסט 2014 כאשר התובעת נסעה בקו 66 מפתח תקווה לכיוון מקום עבודתה באוניברסיטה. בשלב מסוים בלם הנהג בפתאומיות, האישה עפה קדימה ושברה את כף ידה.

 

ביטוח לאומי דחה את תביעתה לגמלה בגין פגיעה בעבודה, בנימוק שהפציעה לא התרחשה תוך כדי נסיעתה מביתה לעבודה, אלא בזמן שנסעה "לאחר סידורים אישיים במרכז העיר – סידורים בבנק ובמשרד הפנים". נטען כי סידורים אלה מהווים "הפסקה של ממש" בין הדרך מהבית לעבודה.

 

התובעת טענה מנגד שלאחר שסיימה סידוריה האישיים היא חזרה לביתה ועלתה על האוטובוס מהתחנה שממנה היא תמיד יוצאת לעבודה. לדבריה, לא מדובר היה בסטייה מהדרך המקובלת, שכן יש לראות אותה כמי שהייתה במסלול הרגיל שלה לעבודה.

 

ביטוח התעקש שעצם העובדה שבדרכה לתחנת האוטובוס חלפה התובעת בסמוך לביתה לא הופכת את המסלול ל"דרך מהמעון לעבודה", כיוון שמדובר במעבר אקראי לחלוטין, ולא היה קשור בשום צורה ליעד הנסיעה או לנקודת המוצא שלה.

 

אולם בפסק דין חד ותמציתי קבע השופט דורי ספיבק שהצדק והדין עם התובעת. עמדתו התבססה על פסק דין של בית הדין הארצי לעבודה שעסק במקרה דומה בעבר. אז נקבע כי "'סטייה' מהדרך, להבדיל מהפסקה, ניתנת ל'ריפוי' עם החזרה לתוואי הרגיל, ויש לבחון האם התאונה אירעה 'במקום המצוי על הדרך המקובלת לנסיעתו' של המבוטח".

 

בהתאם לכך סבר השופט ספיבק שגם במקרה הנדון המסקנה היא ברורה, שהרי גם כאן הסטייה "רופאה" כאשר התובעת חזרה למסלול הרגיל שאותו היא עושה מדי יום כדי להגיע מביתה אל העבודה.

 

לכן הוא קיבל את התביעה, כך שהמוסד ייאלץ להכיר בכך שהתובעת נפגעה בתאונת עבודה, ולשלם לה את התגמולים המתאימים.

 

מלבד זאת חויב ביטוח לאומי לשלם לתובעת 4,000 שקל עבור הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים