שתף קטע נבחר

החשד לשחיתות ברשות האוכלוסין: "קיבל 600 שקל על ביטולי תורים"

מסתעפת פרשת החשד לשוחד בסניף של רשות האוכלוסין וההגירה בוואדי ג'וז: אחרי מעצרם של 83 תושבי מזרח ירושלים בגין מעורבות בפרשה, נעצר גבר בן 38 בחשד שהציע למאות בני אדם גישה מידית לסניף תמורת כסף

המאכער הציע למאות תושבים גישה מידית לקבלת שירות ממשלתי בתמורה ל-300 עד 600 שקלים: המשטרה חשפה היום (ד') כי חקירת החשד לשחיתות בסניף של רשות האוכלוסין וההגירה בשכונת ואדי ג'וז ב מזרח ירושלים הובילה למעצרו של חשוד נוסף בתיווך לקיצור תורים. במקביל, בית משפט השלום בעיר האריך בשמונה ימים את מעצרם של ארבעת החשודים המרכזיים בפרשה.

 

בתחילת השבוע דווח כי 83 תושבי מזרח ירושלים, בהם ארבעת עובדי הרשות, נעצרו באחרונה בחשד למעורבות בפרשת שוחד רחבת היקף שהתרחשה בסניף העמוס. החשדות שמיוחסים לעצורים הם קבלת שוחד, תיווך לשוחד, מתן שוחד, מרמה והפרת אמונים והלבנת הון.

 

המעצרים בוצעו בתום חקירה סמויה שנמשכה ארבע חודשים ובמסגרתה הפעילה המשטרה סוכן סמוי. החוקרים חשופו שיטה שבה כמה מתווכים קישרו לפי החשד בין עובדי הרשות לבין עשרות תושבים שנזקקו לשירותי המשרד כגון הנפקת תעודות זהות, תעודת מעבר, תעודת לידה ועוד. תמורת כספי השוחד נקבעו לתושבים תורים ללא צורך בהמתנה.

פעילות הונאה משרד הפנים של משטרת ישראל (צילום: דוברות המשטרה)
מעצר המעורבים בחשד לשוחד(צילום: דוברות המשטרה)

אמש נעצר גבר בן 38, אף הוא ממזרח ירושלים, בחשד שפעל כמתווך וניצל את מצוקת התושבים שעמדו בתור לקבלת שירותי רשות האוכלוסין. בחקירה עלה כי החשוד פנה לכ-400 תושבים, והציע להם גישה מידית לסניף וללא תור על מנת לקבל שירות תמורת סכומי כסף שנעו בין 300 ל-600 שקלים.

 

עוד עלה החשד כי המתווך קבע את התעריף לקבלת "השירות" בהתאם לאורך התור ומצוקתם של התושבים. כך לדוגמה, ביום שבו התור היה גדול מאוד ותושבים רבים המתינו על מנת לקבל שירות, גבה החשוד 600 שקלים מכל אדם שביקש את תיווכו. הדבר נעשה לפי החשד תוך תיאום עם עובדי הרשות. בכך, כך לפי המשטרה, שלשלו החשודים לכיסם מאות אלפי שקלים.

 

בחקירה התברר עוד כי עבור בקשה לאיחוד משפחות, נקבו המאכרים לפי החשד בסכום שעולה על 4,000 שקלים. מדובר בתהליך שבמסגרתו מוגשות למשרד הפנים בקשות של ערבים ישראלים עבור בני משפחותיהם הפלסטינים שמתגוררים בשטחים או בחוץ לארץ.

הקושי בקביעת התורים ברשות האוכלוסין וההגירה במזרח ירושלים הוא תופעה מוכרת. כ-350 אלף התושבים במזרח העיר זכאים לקבל את השירותים אך ורק במשרד בשכונת ואדי ג'וז, והעומס גורם לכך שבימים כתיקונם נקבעים תורים ארבעה חודשים קדימה ואף מאוחר יותר.

 

לפי החשד, על מנת להגדיל את לחץ התורים בסניף ולהגביר את המוטיבציה של התושבים לפנות לערוץ השוחד, נהגו המתווכים להשתמש באפליקציית my visit שפותחה במטרה להקל על השירות במקום. באופן זה הם רכשו מספר גדול של תורים וסחרו בהם. אחד המתווכים, לפי החשד, זימן בעצמו לא פחות מ-2,700 תורים לכמה חודשים קדימה.

 

בית משפט השלום בבירה האריך כאמור את מעצרם של ארבעת עובדי הרשות בשמונה ימים נוספים. במקביל, המתווך שנעצר אתמול יישאר מאחורי סורג ובריח עד יום ראשון. במשטרה ציינו כי "נמשיך לפעול ולהיות מעורבים במזרח ירושלים במגוון רחב של תחומים, על מנת לאתר את מצוקותיהם של התושבים, להביא לפתרון הבעיות ולמעצרם של אותם גורמים שבמעשיהם מנצלים את התושבים לטובתם האישית ובכך פוגעים קשות ומעיבים על סביבת החיים במקום"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות המשטרה
מעצר המעורבים
צילום: דוברות המשטרה
מומלצים