שתף קטע נבחר

"לא סביר שיעצרו את נתיבי איילון באמצע השבוע"

נתניהו נגד כץ והחרדים: למרות הודעת שר התחבורה על הקפאת העבודות על הגשר בשבת, בסביבת ראש הממשלה מסתייגים. השר כץ אמר כי העבודות יידחו בחצי שנה. במקביל, תושבי שכונת מונטיפיורי בתל אביב, שהגשר יסייע להם להגיע לצד השני של העיר - מקווים לפתרון מהיר: "חבל שהפוליטיקה מנצחת"

 

 

המערכת הפוליטית ממשיכה לסעור סביב העבודות להקמת גשר יהודית בתל אביב והחלטתו של שר התחבורה ישראל כץ לבטל את התוכנית לבנות אותו בשבתות. הלילה (יום ד') תקפו גורמים בלשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו את ההחלטה: "לא סביר שיעצרו את נתיבי איילון באמצע השבוע". השר כץ עצמו אמר בראיון לחדשות 2 כי העבודות יידחו בחצי שנה. בחדשות 10 הוצגו מצגות פנימיות מ-2016 ו-2017 המצביעות על כך שיש צורך להעבוד בשבת. הדבר היה ידוע אז לכל גורמי המקצוע, כולל במשרד התחבורה. במקביל, התושבים והעובדים שחברותיהם ממוקמות בשכונת מונטיפיורי בעיר ושהגשר עשוי לקצר את זמן הגעתם למקום העבודה, לא מבינים למה מעכבים את בנייתו.

 

אלי מרקו גדל בשדרות יהודית בבניין שסמוך לאזור שבו עתיד להיבנות הגשר. הוא גר במקום יותר מ-20 שנה. העבודות אמורות להתבצע ממש מתחת לביתו, אך לדבריו הן לא יפריעו לו משום "שתל אביב בכללותה היא עיר סואנת". הוא לא מתנגד לעבודות בשבת: "כל מי שחוסם את הפרויקט מפריע לעיר להתפתח. זה פרויקט להולכי רגל, לא למכוניות".

עבודות הקמה של גשר יהודית בתל אביב (צילום: איתי שיקמן)
(צילום: איתי שיקמן)

צחי ברוורמן, בנימין נתניהו וישראל כץ בישיבת הממשלה (צילום: אמיל סלמן)
גורמים בלשכת נתניהו נגד החלטת השר כץ(צילום: אמיל סלמן)

גם חברו, ראובן קים, גר באזור. "כשהפרויקט התחיל זה עשה לי שמח בלב שתל אביב מתפתחת ודווקא באזור הזה", אמר ראובן. "הפרויקט הזה עוזר לתושבים וחבל שהפוליטיקה בסופו של דבר מנצחת. לא נראה לי שזה היה מהלך נכון ללכת לקראת הדתיים".

  

אחד מוותיקי השכונה, דורון, שמתגורר גם כן בשדרות יהודית, התייחס להעברה האפשרית של העבודות לימי חול ואמר כי לא רק תנועת כלי הרכב תיעצר, אלא גם זו של הרכבות שחולפות בציר של נתיבי איילון. "אני חושב שהם לא התייחסו בכלל לעניין של הרכבות שעוברות מתחת. לסתום את המדינה מבחינת תעבורת רכבות נשמע לי מופרך", אמר.

 

הוא הוסיף כי "אם אפשר לעשות את העבודות בלילה, מה שאני לא חושב שאפשר, אז עדיף לעשות את זה בלילה. אבל לסתום את העיר באמצע היום זה לא הגיוני, לכל המדינה, לא רק לתל אביב. התעבורה פה קשורה לכל המדינה, היא לא רק תל אביבית בהכרח".

 

דורון, מוותיקי השכונה (צילום: איתי שיקמן)
"לא הגיוני לסתום את העיר באמצע היום". דורון, תושב השכונה(צילום: איתי שיקמן)

גשר יהודית בתל אביב ()
גשר יהודית. הדמייה

גשר יהודית בתל אביב ()
  

בנוגע לעצם הקמת הגשר, אמר דורון כי הוא חושב שמדובר במיזם חיובי. "זה אולי יעמיס על השכונה אבל זה יעשה טוב לתושבים רבים בעיר", סיפר תוך שהוא מתייחס לקיצור הדרך בעבורו מהשכונה לסניף קופת החולים שלו שממוקם מצדו השני של איילון. "לא אצטרך לעקוף בדרך השלום", סיכם.

 

לא רק התושבים יושפעו מהתקדמות הפרויקט או עיכובו. "הגשר הזה יוכל להעביר אותי לצד השני של איילון תוך שתי דקות", אומר עומר דויטשר שעובד בחברת סייבר בשדרות יהודית. "יש הרבה דברים בצד השני של הגשר שכרגע אין לי נגישות אליהם", מוסיף עומר, "בשביל להגיע אליהם אני צריך כרגע לעשות עיקוף גדול עד עזריאלי".

 

מבחינת עובדי האזור, הרצון הוא שהעבודות יתבצעו כמה שיותר מהר, וכמה שפחות בזמני העומס. "אם זה דורש לעבוד בשבת כדי לא להשבית את התחבורה באמצע השבוע מבחינתי זה בסדר גמור", אמר דויטשר. "אבל אם ביטול העבודות יעכבו את ההקמה של הגשר - זה לא בסדר".

 

 

עומר דויטשר (צילום: איתי שיקמן)
"יש הרבה דברים בצד השני של הגשר שכרגע אין לי נגישות אליהם". עומר דויטשר, שעובד באזור(צילום: איתי שיקמן)

מוקדם יותר, שר התחבורה כץ הגדיר את ההודעה על העבודות בשבת "מקוממת ומיותרת" והורה לנתיבי איילון להקפיא לאלתר את העבודות ולהגיש לו בהקדם תוכנית לביצוע העבודות בדרכים אחרות, כולל בשעות הלילה המאוחרות - "כפי שנעשה במקרים דומים בעבר וכמקובל בארץ ובעולם", לדברי השר. מנתיבי איילון נמסר בתגובה: "אנו פועלים בהתאם להנחיות משרד התחבורה ונבחן את החלופות". את העבודות בשבתות אישרו משרד הרווחה והמשטרה.

 

השר כץ מסר עוד כי "דרך הביצוע שנבחרה להקמת הגשר נראית כבעייתית ועלולה לפגוע פגיעה קשה ולא מידתית בכלל הציבור במהלך סופי השבוע". יצוין כי זמני העבודה נבחרו בתיאום עם כלל הרשויות במטרה להפריע לכמה שפחות נהגים על הכביש.

 

כץ זכה לגיבוי מצד השרה מירי רגב, שאמרה בריאיון לאולפן ynet שהוא קיבל "החלטה נכונה וראויה". לדבריה, לא מדובר בכניעה למפלגות החרדיות: "אני חושבת שמדובר פה בהבנה של צרכים של אנשים דתיים שגרים כאן במדינה הזאת, מדינה יהודית, שחיים פה גם חרדים, מגיע גם להתחשב בדעות שלהם".

 

"לעצור את הטירוף הזה"

‏שר העבודה והרווחה חיים כץ, שמשרדו אישר כאמור את העבודות בשבתות, אמר הבוקר בריאיון לרדיו 103fm: "אני שומע לראשונה שישראל כץ מבטל את העבודות בשבת על הגשר באיילון, זכותו, זה פרויקט של משרד התחבורה. אם הוא יכול לסדר את העבודות באמצע השבוע ללא פקקים, אז בבקשה".

 

ישראל כץ ורון חולדאי (צילום: רויטרס, עמית הובר הדמיה: משרד חן אדריכלים, ענת מוסברג)
חולדאי נגד השר כץ(צילום: רויטרס, עמית הובר הדמיה: משרד חן אדריכלים, ענת מוסברג)

עבודות הקמה של גשר יהודית בתל אביב (צילום: איתי שיקמן)
עבודות הקמת גשר יהודית(צילום: איתי שיקמן)

ראש העיר תל אביב-יפו רון חולדאי תקף את השר כץ וקבע כי "לא ניתן להקים את גשר יהודית בעבודת לילה". הוא הזהיר מהשבתת הרכבת בשעות העבודות ואיים לעתור לבג"ץ אם לא תשתנה ההחלטה שהתקבלה הבוקר בלחץ המפלגות החרדיות השותפות בקואליציה. לדברי חולדאי, ההחלטה המקצועית לבצע את העבודות בשבתות "נעשתה לאחר בדיקה מעמיקה ויסודית של חברת נתיבי איילון, חברה ממשלתית השייכת במלואה למשרד התחבורה".

 

גם בישראל ביתנו תקפו את כץ על החלטתו. ח"כ עודד פורר אמר כי "ראש הממשלה חייב לעצור את הטירוף הזה. השר כץ החליט לפגוע באחד מעורקי התחבורה העמוסים ביותר במדינת ישראל בשביל לקרוץ לאגף החרדי בליכוד. צריך להזכיר לו שהוא שר התחבורה של מדינת ישראל ולא שר התחבורה של אגודת ישראל". הכנסת תקיים דיון פגרה מיוחד בנושא ביוזמת מרצ.

 

במועצת עיריית ת"א נשמעו קולות תמיכה ברעיון לעתור לבג"ץ. ראובן לדיאנסקי, יו"ר "חי - חילונים ירוקים" וחבר המועצה, אמר כי הוא "דורש מחולדאי להגיש עתירה לבג"ץ נגד שר התחבורה שנכנע לסחיטת ש"ס והחרדים. כשהחרדים מחזיקים את הרוב החילוני בביצים - זה מה שקורה". לעומת זאת, יו"ר ש"ס בתל אביב, נתן אלנתן, תקף את ראש העיר: "חולדאי, שהרגיל את העיר לימים ארוכים של עוצר כאוסף המרתונים והמצעדים השונים בימי שישי, דווקא הוא מחליט כעת כי שבת היא היום המועדף מבחינתו. כי יש בחירות, או כי השם חולדאי חייב להיות רשום אולי לקראת אקזיט פוליטי עתידי".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איתי שיקמן
שלט באתר הבנייה
צילום: איתי שיקמן
מומלצים