שתף קטע נבחר

ניצולי שואה פונים לצוקרברג: "הסר הכחשת שואה מפייסבוק"

בעקבות ההתבטאות של מייסד ומנכ"ל הרשת החברתית, שאמר כי הוא לא חושב שמכחישי שואה "טועים בכוונה", פונה ועידת התביעות וניצולי השואה הפעילים בה אל פייסבוק, בבקשה להפוך את ההחלטה ולהסיר את התכנים

"השואה לא התחילה עם הרג, היא התחילה במילים. ומילים יכולות להיות מאוד מסוכנות". את המשפט הזה אומר ניצול השואה אהרון קרל, בסרטון מיוחד הפונה בצורה מפורשת אל מייסד הרשת החברתית הפופולרית בעולם - מארק צוקרברג. הסרטון נוצר כתגובה של ועידת התביעות, ארגון ללא מטרות רווח אשר פועל להשגת פיצוי לניצולי שואה ברחבי העולם, אל ההתבטאות של צוקרברג בנוגע להסרת תכנים המבטאים הכחשת שואה מפייסבוק.

 

 

בחודש שעבר במהלך ריאיון לאתר Recode, הסביר צוקרברג את המורכבות שבהסרת תכנים מהרשת החברתית, בניסיון לשרטט את הגבול בין חופש הביטוי לבין צנזורה. הוא אמר אז כי "אני יהודי, ויש חבורה של אנשים שמכחישים שהשואה קרתה. אני חושב שזה מאוד פוגעני, אבל בסופו של דבר אני לא מאמין שהפלטפורמה שלנו צריכה להוריד את זה, כי אני חושב שיש דברים שאנשים טועים בהם. אני לא חושב שהם טועים בזה בכוונה".

 

"השואה התחילה במילים" ()
"השואה התחילה במילים"

 

ההתבטאות ההיא עוררה סערה גדולה, ובעקבותיה הגיעה גם ההבהרה: "אני באופן אישי מוצא כי הכחשת שואה היא דבר פוגעני ביותר", אמר צוקרברג, "ובשום אופן לא התכוונתי להגן על כוונותיהם של אנשים שעושים את זה. המטרה שלנו בכל הנוגע לפייק ניוז, היא לא למנוע מאנשים להגיד דברים לא נכונים, אלא להפסיק את הפצתה של אינפורמציה שגויה על פני הרשת שלנו".

 

אבל לא בטוח שההבהרה הזו מספיקה. בוועידת התביעות החליטו ליצור סרטון וידאו, המזמין את צוקרברג לחזור בו מהאמירות וגם להיפגש באופן אישי עם ניצולי שואה. הסרטון הועלה לפייסבוק לפני כשבועיים, וכבר צבר למעלה מ-60 אלף צפיות ומאות שיתופים. בוועידה מסבירים כי החליטו לפנות אל צוקרברג באמצעות הפלטפורמה, שכן הם מאמינים בכוחה של הרשת החברתית. הם תייגו את מייסד פייסבוק ומקווים כי באמצעות עוד ועוד שיתופים של משתמשי פייסבוק וכן של ניצולי שואה - יוכלו לגרום לשינוי בתפיסה.

 

מפייסבוק נמסר בתגובה: "אנו מודים למשתתפי הסרטון עבור המכתב הפתוח החשוב שיצרו. אנו לוקחים את נושא האנטישמיות, וכל ביטוי אחר של הסתה - ברצינות גמורה, ומוצאים כי הם פוגעניים מאוד. זו הסיבה שבגינה פייסבוק תמיד הייתה מאוד ברורה באשר לשנאה. אנו מסירים מהרשת החברתית כל פוסט שחוגג, מגן או מנסה להצדיק את השואה. אנו פועלים באותו אופן גם לגבי תכנים המגחיכים ניצולי שואה, מאשימים את קורבנות השואה בהפצת שקרים על הזוועות שאירעו, מפיצים שנאה או פועלים להצדקת אלימות כלפי העם היהודי בכל דרך שהיא. כפי שאפשר להבין, פוסטים ומאמרים העוסקים בהכחשת השואה, בדרך כלל מפרים את אחד או יותר מכללי הקהילה של פייסבוק ולכן אנו מסירים אותם.

 

 מארק צוקרברג גבעת הקפיטול (צילום: רויטרס)
לא מסירים תוכן רק כי הוא שגוי. מארק צוקרברג(צילום: רויטרס)

 

"למרות זאת, אנו לא מסירים תוכן רק על בסיס העובדה שהוא שגוי - בין אם מדובר בהכחשת השואה, הטבח הארמני או הרג של מאות אלפי סורים בידי הממשלה שלהם. במספר מקומות בעולם כמו גרמניה, צרפת ופולין, הכחשת שואה נחשבת לבלתי חוקית - כאמצעי הכרחי למניעת פגיעה בקהילות היהודיות. במקומות אחרים כמו ארצות-הברית ובריטניה, הפועלות תחת אותה מסגרת רחבה של זכויות אדם, הוחלט כי הכחשת שואה - על אף היותה פוגענית ונטועה בשנאה, היא לא פעולה בלתי חוקית. העמדה של פייסבוק תמיד הייתה קרובה יותר לזו של ארצות-הברית ובריטניה. במילים אחרות, בחרנו שלא להסיר את התכנים הללו, מלבד בארצות שבהן בחרו להוציא אותם אל מחוץ לחוק.

 

"כפי שמארק (צוקרברג) אמר, אנו מודעים לכך שהמון אנשים לא מסכימים עם העמדה שלנו - ואנו מכבדים זאת. חשוב לנו מאוד להמשיך ולהיות בתקשורת סביב הנושאים האלה, לשמוע מאנשים עדי להבין לעומק את הטיעונים שלהם. יש לנו צוות ייעודי המוקדש לפיתוח ובקרה של המדיניות שלנו, ואנו מזמינים שיתופי פעולה עם התעשייה, עם מומחים ועם קבוצות אחרות - כדי להבטיח שאנו עושים עבודה טובה". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים