שתף קטע נבחר

עברה התקף פסיכוטי בליל החתונה - וחויבה להתגרש

שתי ערכאות של בתי הדין הרבניים קיבלו תביעה של חרדי שטען שאשתו נכנסה להלם בייחוד בליל הכלולות, ובהמשך אובחנה עם סכיזופרניה

בפסק דין שהותר לאחרונה לפרסום אישר בית הדין הרבני הגדול החלטה שקיבל בית הדין האזורי בתל אביב, וחייב צעירה חרדית להתגרש מבעלה בטענה שמיד לאחר החתונה התגלה לו שהיא סובלת מסכיזופרניה. עם זאת, נקבע כי הבעל יצטרך לשלם לה כשליש מהכתובה, 50 אלף שקל, מאחר שלא הוכח שידעה על המחלה לפני הנישואים.

 

בערעור שהגישה האישה היא ביקשה לחייב את בעלה בשלום בית בטענה שהוריו הם שלחצו עליו להתגרש. היא הכחישה שהיא מתמודדת עם מחלת נפש וסיפרה שחוותה בלבול ואי שקט יום-יומיים לאחר החתונה משום שנלחצה מיחסי האישות.

 

לדבריה היא טופלה במשך תקופה קצרה בתרופות אבל הטיפול פחת בהדרגה עד שהופסק לחלוטין, וכיום היא בריאה ואיתנה. האישה הבהירה כי לא הייתה חולה בעבר כך שלא "רימתה" את בעלה כפי שקבע בית הדין האזורי.

 

עוד היא טענה כי בית הדין פסק שמדובר במחלה תורשתית רק על סמך דבריה שלפיהם גם דודתה לקתה במחלת נפש, ומבלי לבדוק את הדברים. אלא שבפועל, ציינה, דודתה פשוט התמוטטה מאפיסת כוחות לאחר שנאלצה לטפל ב-16 ילדים קטנים ומה שאירע לה לא מוכיח שיש במשפחה היסטוריה של מחלות נפש.

 

מנגד התעקש הבעל שהיא הסתירה ממנו שהייתה חולה עוד לפני החתונה. לדבריו, כבר בחדר הייחוד הוא חש שהיא מוזרה ולא מחוברת למציאות, ולאחר מכן החמיר המצב והלך והיא הייתה במצב פסיכוטי קשה. הוא ציין שהוא חושש שהמחלה תתפרץ שוב, ובנסיבות אלה ההלכה תומכת בחיוב בקבלת גט ללא מזונות וכתובה.

 

נשיא בית הדין הגדול, הרב יצחק יוסף, והדיינים הרב יצחק אלמליח והרב יעקב זמיר, הגיעו למסקנה שבית הדין האזורי צדק בכך שחייב את האישה בגט אך שגה כשפטר את הבעל כליל מתשלום הכתובה.

 

הם לא הסכימו שהיה כאן בהכרח מה שמוגדר "מקח טעות", כיוון שעד שהמחלה לא התפרצה אי אפשר היה לדעת שהיא קיננה בנפש האישה, ואין ראיות לכך שאכן הייתה חולה לפני כן.

 

עוד נקבע כי בית הדין האזורי הסתמך על הדברים שאמרה האישה לגבי דודתה, אלא שספק אם אישה צעירה יודעת לאבחן מחלות נפש. בפסק הדין צוין שבית הדין האזורי לא זימן את הדודה לעדות ולא הובאו חוות דעת רפואיות המעידות על כך שיש חשש למחלה תורשתית.

 

לפיכך סברו דייני ההרכב בבית הדין הגדול שאמנם בני הזוג צריכים להתגרש, והאישה לא זכאית למזונות, אבל עם זאת צריך לפסוק לה חלק מהכתובה על דרך הפשרה. לאחר בחינה של עמדת ההלכה לגבי שיעור הפשרה, הוסכם כי מן הראוי לחייב את הבעל בכשליש מהכתובה, ובסך הכול ב-50 אלף שקל.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ האישה: עוה"ד גבריאל מויאל וגלעד בניאל
  • ב"כ הבעל: טוען רבני זיו ברקוביץ ועו"ד צבי גלר
  • עו"ד עדי חן עוסקת בדיני משפחה
  • הכותבת לא ייצגה בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
צילום: שלומי יוסף
עו"ד עדי חן
צילום: שלומי יוסף
מומלצים