שתף קטע נבחר

חשד: הוציאו מצה"ל מאגר מידע - וסחרו בו

שני אזרחים ושני חיילים מיחידת "מיטב" חשודים שהקימו מערך נתונים לצורכי שיווק ומכרו אותו. הם נחשפו עקב תלונות על פניות מ"המרכז לחיילים משוחררים". צעירה שהשתחררה לפני 8 שנים: "התקשרו והציעו הלוואה לרכב"

חשד: מידע רגיש על אודות מאות אלפי חיילים משוחררים הוצא ממאגר מידע של יחידת המיון הצה"לית "מיטב", ונעשה בו שימוש לא חוקי. הרשות להגנת הפרטיות במשרד המשפטים סיימה בימים האחרונים חקירה פלילית נרחבת נגד שני אזרחים ושני חיילים, שהחזיקו בגישה למאגר, והללו הקימו מערך סחר במידע בעיקר לצורכי שיווק, אך גם העבירו אותו לצדדים שלישיים.

 

אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

 

לרשות להגנת הפרטיות יש סמכות לנהל חקירות פליליות ומנהליות. את ממצאי החקירה היא העבירה למחלקת הסייבר בפרקליטות המדינה, והיא מייחסת לחשודים עבירות של פגיעה בפרטיות, קשירת קשר, שוחד והוצאת מסמך ממשמורת חוקית.

 

מהחקירה עלה שארבעת החשודים התבססו על רשימות שהתקבלו ממערכות המידע של יחידת מיטב, האחראית על מיון ושיבוץ מועמדים לשירות צבאי. שני החשודים האזרחים קיבלו משני החיילים רשימות ובהן מידע אודות ילידי 1993-1988, שהיו באותה תקופה לקראת שירות צבאי. המידע כלל מידע כגון פרטים ליצירת קשר, מספר הילדים במשפחה והתפקיד המיועד במסגרת השירות הצבאי.

 

על פי החשד, במהלך 2014-2011 סרקו החשודים את הרשימות ופיתחו תוכנה שבאמצעותה יצרו קשר עם חיילים, אזרחים ובני משפחה לצורך שיחות שיווקיות. בנוסף, כאמור, נמכר המידע לצדדים שלישיים.

 

החשודים פעלו כך במשך מספר שנים, עד שהתקבלו תלונות רבות של אזרחים על שיחות שעוררו את חשדם. המתלוננים ציינו שהגורמים כינו עצמם "המרכז לחיילים משוחררים" או "ייעוץ והכוונה לחיילים משוחררים" והציעו להם שלל שירותים ומוצרים בתנאים מועדפים. חלק מהם מסרו שהפונים ידעו עליהם פרטיים אישיים רגישים כגון קיומה של אזרחות נוספת.

 

בעקבות החשדות לשימוש במידע אישי מפולח ורגיש, פתחה הרשות להגנת הפרטיות בחקירה פלילית שבמסגרתה נתפסו מחשבי העסק ונחקרו המעורבים.

 

אזרחית שקיבלה פנייה מהחשודים סיפרה ל-ynet: "שמונה שנים אחרי שהשתחררתי קיבלתי טלפון ואמרו לי שנותנים הטבות לחיילים משוחררים. הם לא הציעו שירותים אלא הלוואה לרכישת רכב בתנאים. זה היה מאוד מוזר כי השתחררתי לפני שנים. אמרתי שאני לא מעוניינת".

 

ראש הרשות להגנת הפרטיות במשרד המשפטים, אלון בכר: "אנחנו מזהים לצערנו שגם בארגונים שבהם אמורה להיות מודעות מוגברת לחשיבות שבשמירה על מידע רגיש, אין די הקפדה על מילוי הוראות הדין. כאשר מידע נאסף מאנשים על פי חוק, במסגרת שירותם הצבאי, ולא נמסר מרצונם, מוטלת על הארגון חובה ציבורית מוגברת בשמירה על הפרטיות שלהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים