שתף קטע נבחר

לקראת הבחירות המקומיות: איך פועלות המפלגות הגדולות?

המשברים הקואליציוניים עלולים ליצור מצב של סמיכות בין שתי מערכות הבחירות, ולמרות עליית קרנה של המדיה החברתית - במפלגות ממשיכים לתת כתף גם בזירה המקומית. מה משקיעות המפלגות השונות בערים וברשויות? מי יותר ומי פחות?

 

נפתלי בנט, משה כחלון, בנימין נתניהו ויאיר לפיד (צילום: אוהד צויגנברג, אלכס קולומויסקי, עמית שאבי)
נותנים יד בבחירות המקומיות, למרות עלייתה של המדיה החברתית. בנט, כחלון, נתניהו ולפיד(צילום: אוהד צויגנברג, אלכס קולומויסקי, עמית שאבי)
 

על פי הערכות, המשברים הקואליציוניים בכנסת צפויים להביא עמן את הקדמת הבחירות הבאות - מה שיביא לקיומן בסמיכות לבחירות לרשויות המקומיות. עד כמה הבחירות המוניציפאליות מעניינות כיום את הציבור והפוליטיקה הארצית? עד כמה מעורבות המפלגות במערכת המקומית והאם יש בכלל משמעות לתמיכה כן או לא במועמדים מקומיים שישפיעו גם ברמה הארצית?

 

רבים מהפוליטיקאים המנוסים לצד ראשי מפלגות גדולות מודים שהמערכת המוניציפאלית הופכת פחות ופחות מעניינת מאז שהאווירה הציבורית ועיקר העיסוק במערכות הבחירות עברו מהרחובות לרשתות החברתיות.

 

כך לדוגמה, מפלגות שהיו מקצות מאות אלפי שקלים לטובת הפעלת סניפים בערים שונות והקמת מטות שטח לקראת הבחירות, מעדיפות כיום להפנות תקציבים למטרות אחרות בהן איתור קהלי יעד ברשתות החברתיות וקמפיינים תקשורתיים ממוקדים שנחשבים יעילים יותר. זאת גם הסיבה שהתעניינות במערכת המוניציפאלית יורדת מעט בהשוואה לשנים קודמות.

 

"אם פעם נדרשנו לתגמל פעיל שטח בולט וחזק שהוכיח עצמו בבחירות הארציות והיינו תלויים בו בצורה טוטאלית כיוון שרק הוא הכיר את השטח שלו", אומר פולטיקאי בכיר, "היום אנחנו כמובן זקוקים לשטח חזק, אבל הרבה פחות מבעבר. אנחנו מגיעים לציבור בכל עיר על ידי רשתות חברתיות וזה במידה מסוימת מחליף את השטח. זה זול יותר ולפעמים מוכח כיעיל יותר".

יאיר לפיד   (צילום: מוטי קמחי)
נעשים מאמצים לשימור התמיכה בערים המזוהות עם יש עתיד. יאיר לפיד(צילום: מוטי קמחי)

למרות הירידה במוטיבציה של פוליטיקאים והגישה החדשה שלא לתמוך בכל מחיר במועמדים בבחירות המקומיות, עדיין יש ערים מסוימות המזוהות באופן מובהק עם מפלגה ובהן כן נעשים מאמצים לשימור התמיכה הזו. הכול בכפוף למצבה הפיננסי של המפלגה וביכולתה להפנות תקציבים בהתאם.

 

מפלגת יש עתיד, לדוגמה, היא מפלגה שידועה בפעילי שטח רבים, רובם מתנדבים. ולמרות זאת, היא איננה מבססת את כוחה על ראשי סניפים וראשי ערים. רוב מתנדביה בודדים, לא מאורגנים ומגיעים דרך מטה התנדבות שהוקם וקולט כל מי שמעוניין להצטרף. למרות שכוחה של המפלגה לא מבוסס במערכת המקומית, היא לא תזניח את הזירה הזאת לגמרי. גם בשל "חוב" שיש לה כלפי פעילים בולטים, שהביאו תוצאות בעיר שלהם עבור המפלגה בבחירות הארציות, וגם מתוך ההבנה שהמעורבות בזירה המוניציפאלית היא חלק בלתי נפרד מכללי המשחק.

 

בבחירות הקרובות תריץ המפלגה מועמדים כמו מוטי פרנקו לראשות עיריית באר יעקב עם מצע של מלחמה בשחיתות והעלאת רמת החינוך. בערד תתמוך המפלגה בראש העיר ניסן בן חמו עם מצע מפלגתי של יש עתיד – ניסיון למנוע התחרדות של העיר.

 

באשקלון, מול ראש העיר שהושעה איתמר שמעוני תריץ יש עתיד את אבי עייש ובגני תקווה תתמוך המפלגה בראש המועצה ליזי דלריצ'ה לכהונה נוספת.

משה כחלון  (צילום: עמית שאבי)
מתמקדים בעיקר ברשימות למועצות העיר. כחלון(צילום: עמית שאבי)
 

במפלגת כולנו של משה כחלון יתמקדו בבחירות הקרובות בעיקר ברשימות למועצת העיר ופחות במועמדים לראשות. כיום מכהנים ראשי רשויות המזוהים עם המפלגה בחיפה, בית שאן, אשקלון, מבואות חרמון, יהוד מונסון וכפר ורדים. עיקר התמיכה שתעניק המפלגה היא פוליטית ותפעולית. הדבר מתבטא בסיוע לקמפיין, בליווי פוליטי ובתמיכה כלכלית.

 

כך לדוגמה, כחלון השתתף בחלק מאירועי פתיחת הקמפיין של מועמדים, בערים מסוימות נערכו כנסים עם שרים, חוגי בית שאליהם הגיעו חברי הכנסת של כולנו וניתנו גם שירותי גרפיקה, צילום והפקת סרטונים למועמדים הבולטים.

 

למרות הסיוע, המערכת המוניציפאלית מעסיקה את צמרת המפלגה באופן חלקי ועיקר המאמצים מופנים לזירה הארצית. בשעה שאת כל הארץ שוטפים שלטי מועמדים בבחירות המקומיות, כחלון העלה קמפיין משלו המתמקד כבר בבחירות הארציות על אף שמועדן טרם ידוע.

 

אביגדור ליברמן בפנייה לתושבי עזה בפייסבוק ()
מפלגתו משקיעה בבחירות המוניציפאליות בתקווה שישפרו את כוח המפלגה. אביגדור ליברמן

מפלגת ישראל ביתנו ידועה לאורך שנים כמי שצריכה להשקיע מאמצים ומשאבים בזירה המוניציפאלית ושואבת ממנה גם כוח מסוים. בשונה מיש עתיד וכולנו, בישראל ביתנו משקיעים משאבים מתוך תפיסה שתוצאות טובות בזירה המוניציפאלית ישפרו את כוחה של המפלגה ברמה הארצית.

 

באחרונה החל לפעול במפלגה "חמ"ל מוניציפאלי" במטרה להגביר את כוחה של המפלגה ברשויות המקומיות. חברי הכנסת של המפלגה נרתמו באופן מלא ומסייעים למועמדים בכנסים, סיורי שטח וחוגי בית.

 

המפלגה קיבלה אף החלטה אסטרטגית לתמוך בעיקר בנשים ובצעירים המתמודדים בערים באופן ריאלי ולאחר הבחירות ישנה כוונה לשלבם בתפקידי מפתח. רוב המועמדים שנתמכים על ידי המפלגה מיועדים לתפקידו סגן ראש עיר/מועצה מתוך אמונה שמתפקיד זה ניתן להשפיע על חיי היום-יום.

 

על פי נתוני המפלגה, בסך הכול תתמוך ישראל ביתנו בכ-30 רשימות ברחבי הארץ וכן בראשי ערים מכהנים דוגמת קצרין וצפת. המפלגה תעניק גם תמיכה למועמדים עצמאיים באשדוד, מעלות, כרמיאל, חצור ועוד.

 

בכל רשימה בבחירות המוניציפאליות יוכנס גם ההקשר לישראל ביתנו, לדוגמה: "חיפה ביתנו". בנוסף, הלוגו בכל אחת מהערים יופיע כלוגו של המפלגה ובשפה אחידה לכל הערים. בכל הרשויות ישימו המועמדים דגש על כיבוד המסורת היהודית לצד ההתנגדות לכפייה דתית כמו גם יודגשו הישגי השרים וחברי הכנסת מטעם המפלגה.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו דיבר בכנס ראשי רשויות ומועמדי הליכוד בבחירות המקומיות, שבו השתתפו בכפר המכבייה שברמת גן יותר מ-100 נציגים מכל רחבי הארץ, ואמר: "בבחירות המקומיות הקרובות נחזק את כוחו של הליכוד בכל רחבי הארץ. נעשה זאת בזכות התמיכה האדירה של הציבור הישראלי שרואה את ההישגים הכבירים שלנו".

 

נתניהו הוסיף: "כולנו מגינים על אותה מדינה וכולנו רוצים בפיתוחה של אותה מדינה. מדינת ישראל היא מדינת הלאום של העם היהודי ושומרת על שוויון הזכויות של כל אזרחיה. ואנחנו עושים את זה. מול כל ההתרסות, מול כל ההשמצות, אנחנו נמשיך לעשות את זה. בהבדל אחד – בניגוד לפעם הקודמת שירדנו ל-12 ראשי ערים אנחנו נעלה. נסתפק בבחירות האלה בגידול של 20 אחוז".

 

בליכוד יש מסורת ארוכת שנים של סניפים פעילים, ראשי ערים בולטים, וחברי מועצה שרצים על המצע של מפלגת השלטון, מתוך הבנה שכוחו של הליכוד בערים מסוימות מדבר בעד עצמו.

 

בערים רבות שבהן תומכים חברי כנסת ושרים בבחירות המוניציפאליות, נרתמים גם ראשי הרשויות לסייע לא רק בבחירות הארציות אלא גם בפריימריז של חברי הכנסת ושם מדובר במכונה משומנת. ראשי רשויות מטעם הליכוד בערים רבות פוקדים בעצמם אלפי תושבים שמגיעים גם ביום הבחירות ומסייעים ככל שנדרש.

השרים וחברי הכנסת מגיעים בתמורה לתמוך כמעט בכל אירוע וכל כינוס, קטן כגדול, פריפריה, מרכז ויהודה ושומרון.

בנימין נתניהו בהרמת כוסית לקראת השנה החדשה עם ראשי רשויות מקומיות (צילום: מוטי קמחי)
ראש הממשלה נתניהו(צילום: מוטי קמחי)

אבי גבאי בישיבת הסיעה (צילום: עמית שאבי)
יו"ר מפלגת העבודה גבאי(צילום: עמית שאבי)

במפלגת העבודה מתכוונים לשים את כל כובד המשקל על המערכה המוניציפלית, גם מבחינת ארגון ולוגיסטיקה וגם מבחינת תקציבים גדולים. באחרונה הוקם מטה בחירות מיוחד לצורכי הבחירות לרשויות המקומיות בראשות מזכ"ל המפלגה ערן חרמוני, והוקמה ועדה מוניציפלית שתפקידה לטפל בכל העניינים השוטפים.

 

בשונה ממפלגות אחרות, במפלגת העבודה מסמנים את המערכת המוניציפלית כבלתי נפרדת מזו הגדולה יותר - הבחירות לכנסת. ההערכה במפלגה היא כי תוצאות טובות ב-30 באוקטובר יביאו לשיפור המצב בבחירות הכלליות.

 

כ-25 מיליון שקל תשקיע המפלגה במערכה הקרובה. מצד אחד תינתן תמיכה לראשי ערים ותיקים שמזוהים עם המפלגה, דוגמת רון חולדאי בתל אביב, מוטי ששון בחולון ורן קוניק בגבעתיים. מצד שני תתמוך המפלגה גם במועמדים צעירים שינסו לאתגר כמה ראשי ערים מכהנים על מנת להקים במקומות אלה תשתית שעד כה לא הורגשה מבחינתה.

 

בחיפה, לדוגמה, תתמוך המפלגה גם במועמדת עינת קליש וגם ברשימה של מזכיר סניף במחוז, ישראל סביון. בכמה ערים אחרות הוצבו מועמדים חדשים או צעירים, שאמורים לייצר למפלגה תשתית לקראת הבחירות הכלליות שיהיו בכל מקרה בשנה הבאה.

 

נפתלי בנט (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

תמר זנדברג ישיבת סיעה (צילום: עמית שאבי)
(צילום: עמית שאבי)
 

גם בבית היהודי נותנים דגש למערכה המוניציפאלית, שבה יריצו מועמדים ב-65 ערים - מתוכם 10 מועמדים לראשות העיר. התמיכה בראשי רשויות כמו אליהו זוהר מקריית מלאכי תימשך ובנוסף תתמוך המפלגה גם בשיתופי פעולה וריצה משותפת עם האיחוד הלאומי בירושלים ובעפולה. בחצי השנה האחרונה, עסקה המפלגה באינטנסיביות בבניית הרכבי הסניפים והרשימות, ואת תקופת הפגרה מהכנסת מנצלים במפלגה להפניית המשאבים והמאמצים על מנת לסייע למועמדים המקומיים.

 

גם בבית היהודי, כמו בישראל ביתנו, סבורים כי בסיס יציב של המפלגה ברשויות המקומיות יתרום למפלגה ומכאן העיסוק האינטנסיבי. שתי נקודות מעניינת של שיתוף פעולה נוגעות לבית שאן, שם מריצה הבית היהודי את ח"כ ז'קי לוי בשיתוף עם הליכוד. בירוחם מריצה המפלגה את טל אוחנה בשיתוף עם מפלגת כולנו.

 

במרצ צפויים להריץ כ-25 מועמדים, כאשר למפלגה אין עד כה ראש עיר מכהן המזוהה איתה. למרות זאת, תתמוך המפלגה במועמדים לראשות עיר ולמועצות אזוריות וסך ההשקעה הכללית במערכת המוניציפאלית תסתכם בכ-8 מיליון שקלים. כמו בישראל ביתנו, גם מרצ תצא לקמפיין ארצי שילווה את הבחירות המוניציפאליות וייתן רוח גבית למועמדים. קמפיין המפלגה יעסוק בערכים שמרצ המפלגה והקו לכל המועדים בכל הערים יהיה אחיד.


פורסם לראשונה 30/08/2018 20:59

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים