שתף קטע נבחר

פיצוי של 300 אלף ש' הוא הצלחה לעובדי קפה נואר? "אנשים לקחו פה כדורי הרגעה"

יום אחרי פסק הדין שקבע כי הנהלת קפה נואר פעלה בניגוד לחוק ופגעה בהתארגנות, מלצר לשעבר במסעדה מספר על תקופת המאבק: "יחסי העבודה הפכו ליחסי כוחות". עוה"ד שייצגה את העובדים: "היו כאן דברים שלא להאמין". קפה נואר: "נערכים לערעור. חוסר הבנה של המציאות בענף"

   

אתמול נקבע כי מסעדת "קפה נואר" תשלם פיצוי של 300 אלף שקלים על פגיעה בהתארגנות עובדיה. אך האם מדובר בניצחון אמיתי לעובדים שיגרום להסדרת תנאי ההעסקה בענף בעייתי או רק נחמה קטנה למספר עובדים מצומצם?

   

עוה"ד אסנת לונגמן, שייצגה את הסתדרות הנוער העובד והלומד ואת ועד העובדים בקפה נואר יחד עם עורכות דין נוספות ממשרד עורכות הדין אורנה לין ושות' אמרה לאולפן ynet שהיא מקווה כי פסק הדין יעודד את המעסיקים בענף המסעדנות להגיע להסדרים עם העובדים שייטיבו גם עמם.

 

המחאה בקפה נואר (צילום: הסתדרות הנוער העובד והלומד)
המחאה בקפה נואר(צילום: הסתדרות הנוער העובד והלומד)

"ענף המסעדנות הוא ענף לא פשוט" מסבירה לונגמן. "גם מצד המעסיק, משום שהתחלופה מהירה מאוד, עם עובדים שהולכים ובאים. זה לא פשוט ויש המון קשיים גם עבור מעסיקים. לכן דווקא כשיש פרטנר רציני בדמותו של ארגון עובדים גדול כמו הסתדרות הנוער העובד והלומד, אפשר לדבר משני הצדדים של השולחן ולהגיע להסדרים נכונים ומתאימים למקום העבודה".

 

ובקפה נואר לא היה עם מי לדבר? 

 

"לצערי קפה נואר לא בחרו בדרך הזאת. אם הם היו בוחרים לפעול בצורה חוקית ולא לרמוס את זכויות העובדים באופן שיטתי ומתמשך, לפטר עובדים, ולפגוע באופן אנוש בשמם הטוב. אני כבר נתקלתי בהרבה דברים בקריירה שלי, והיו כאן דברים שהם לא להאמין, קיצונים מאוד. לשמחתי אתמול בית הדין ניקה את שמם על העובדים האלה וקבע שתפרו להם תיקים".

 

השופטת יפית מזרחי לוי, שקבעה כאמור פיצוי של 300 אלף ש' לעובדים, כתבה בפסק הדין כי הפיצוי היה צריך להיות גבוה יותר אך בית הדין לקח בחשבון את היותה של המסעדה עסק קטן המעסיק לא יותר מ-70 עובדים. "אנו מבקשות לקבוע קביעה מרתיעה אך שתוצאתה לא תוביל לפגיעה במסעדה, שתוביל לפגיעה בעובדים", נכתב. 

 

"אנשים לקחו כדורי הרגעה"

לונדמן מציינת כי פסק הדין שניתן הוא ראוי. "הסיבה שנפסקו רק 300 אלף ולא יותר על ההפרות החמורות ביותר שנעשו כאן זה מכיוון שמדובר בכל זאת במעסיק שהוא לא גדול וכדי להרתיע ובעצם לתת מסר למעסיקים הבאים שאם רוצים להמנע מהדברים האלה צריך לפעול בצורה חוקית".

 

אוריאל לפידוס, שעבד כמלצר בקפה נואר במהלך המאבק סיפר על האווירה ששררה באותה התקופה במסעדה עבור העובדים שהיו חלק מההתארגנות.  "עברנו המון קשיים, והיו אנשים שהתחילו גם אפילו לקחת כדורי הרגעה לתקופות קצרות. עברנו מסכת של פגיעות, שטוב בית הדין בשעה טובה הכיר בהן".

  

"היו הרבה מאוד דברים, ביטול משמרות, קיזוז של משמרות משש משמרות בשבוע לשתי משמרות, פגיעה קשה מאוד בשכר, פגיעה בכל תנאי העבודה, בעצם במקום יחסי עבודה נהיו שם יחסי כוחות ואני שמח שבית המשפט מבין וקבע בצורה מאוד חד משמעית שלדבר הזה יש מחיר".

 

אז הצלחתם במאבק? 

 

"להצליח בגדול זה להגיע הסכם קיבוצי, זו ההצלחה הגדולה. זה שיש פה איזשהי נחמה קטנה בזה שנעשה צדק, זה מאוד יפה אבל הצלחה זה לא".

 

קפה נואר: "חוסר הבנה והכרה של המציאות בענף"

מקפה נואר נמסר בתגובה כי "אנו לומדים את פסק הדין ונערכים להגשת ערעור. קביעות פסק הדין והמסקנות שהוסקו הפוכות לאמירות ברורות ומפורשות של סגנית נשיא בית הדין האזורי לעבודה כב' השופטת גילצר שקבעה באופן ברור כי לא נפל פגם או דופי בהתנהלות המסעדה וכי דווקא חברי ההסתדרות נקטו בשורה של פעולות פוגעניות כלפי המסעדה".

 

הנהלת המסעדה התייחסה אף להשפעות חוק הטיפים החדש אשר יכנס לתוקף בינואר הקרוב: "בתקופה כה קשה בענף כאשר מסעדות רבות נסגרות ועובדים רבים מפוטרים צהלולת של שמחה לאיד וקריאות נקם מצד ההסתדרות נוכח החיוב הכספי ממחישות את חוסר ההבנה וההכרה של המציאות המורכבת בענף, דבר שיביא לפגיעה קשה בהכנסתם של המלצרים החל מינואר הקרוב".

 

עוה"ד לונגמן התייחסה לתגובת קפה נואר: צר לי שמתייחסים להחלטה שאין לה שום תוקף משפטי, אשר בוטלה לחלוטין על ידי ביה"ד הארצי לעבודה. בעתיד, במקום לשבת ולפעול בצורה חוקית ולהגיע להסכמות ולחסוך בתי משפט וקנסות ותגי מחיר, יכולים להתקשר אלינו. אפשר להמנע מזה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הסתדרות הנוער העובד והלומד
המחאה בקפה נואר
צילום: הסתדרות הנוער העובד והלומד
מומלצים